HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ενημέρωση για εμφάνιση εστιών καταρροϊκού πυρετού

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής, της  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής, Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με αφορμή την εκδήλωση εστίας καταρροϊκού πυρετού σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα, ανακοινώνονται τα εξής:

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα λοιμώδες ιογενής νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά (αιγοπρόβατα και βοοειδή). Μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών του είδους “Cullicoides imicola” και τονίζεται πως δεν προσβάλλει τον άνθρωπο

Τα συμπτώματα που τον χαρακτηρίζουν είναι: πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, οίδημα κεφαλής, μπλε χρωματισμός της γλώσσας (bluetongue), ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, σιελόρροια, έλκη και εφελκίδες γύρω από το στόμα και θάνατος (αιφνίδιος ή μη).


Λόγω της επανεμφάνισης του νοσήματος σε όμορη Περιφέρεια, τονίζεται η αναγκαιότητα όλοι οι εκτροφείς αιγοπροβάτων και βοοειδών της Περιφερειακής Ενότητα Πιερίας, να εφαρμόσουν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:


     1. Την υποχρεωτική χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα για την καταπολέμηση των εντόμων - φορέων του νοσήματος. Τα εν λόγω σκευάσματα οι κτηνοτρόφοι θα τα προμηθεύονται με κτηνιατρική συνταγή και θα αναγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της εκμετάλλευσης. Οι κτηνοτρόφοι εκτροφών που παραδίδουν γάλα ή πρόκειται να προβούν σε σφαγή αμνοεριφίων, θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους  χρόνους αναμονής για το γάλα και το κρέας.

   2. Τη διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα στους στάβλους, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κοπροσωρούς και στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων. 

   3. Τη σχολαστική απολύμανση  όλων των οχημάτων μεταφοράς των ζώων, τόσο πριν την φόρτωσή τους όσο και μετά την εκφόρτωση των ζώων.

   4. Την απομάκρυνση από τον χώρο της εκτροφής, εστιών ρύπανσης και των πιθανών λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων – φορέων (κουνουπιών).

  5. Την αποφυγή μετακίνησης των ζώων για βοσκή κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων, δηλαδή από τη δύση μέχρι και την ανατολή του ήλιου.

  6. Τον καθημερινό έλεγχο των ζώων τους για τυχόν ύποπτα κρούσματα. Σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος διαπιστώσει ύποπτα συμπτώματα σε ζώα του, να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ή με ιδιώτη κτηνίατρο και να απομονώσει τα ύποπτα ζώα σε  χώρο που να μην έρχονται σε επαφή με τα υγιή.

    7. Σε περίπτωση αγοράς ζώων από άλλη εκμετάλλευση τα νεοεισαχθέντα ζώα να παραμένουν σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών.

  8. Όλοι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να προμηθεύονται ζώα με νόμιμες διαδικασίες, να ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της περιοχής τους, να προσκομίζουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά (επίσημα έγγραφα) και να έχουν όλα τα ζώα τους ταυτοποιημένα με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους.

Στα πλαίσια πρόληψης της επανεμφάνισης της νόσου επιβάλλεται όπως όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποτελεσματική εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών στις στάσιμες υδατοσυλλογές, αρδευτικά κανάλια και γενικά στους βιοτόπους ανάπτυξης των εντόμων - φορέων.

Τέλος, τονίζεται ότι η νόσος ΔΕΝ μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

Για κάθε περαιτέρω ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επικοινωνούν με το τμημα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στα τηλέφωνα 2351354110 και 2351354115..Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια