HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΠΕΔ-ΚΜ: Ολοκληρωμένη πρόταση για τα αδέσποτα

Ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση της νομοθεσίας που διέπει τα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα έχει καταθέσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εμπεριστατωμένη έκθεση που έχει ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΠΕΔ-ΚΜ προτείνει τροποποιήσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου τόσο σε επίπεδο διαχείρισης από πλευράς δήμων, αλλά ακόμα και για τις κυρώσεις σε όσους κακοποιούν ζώα ή δε συμμορφώνονται στις κείμενες διατάξεις.

Όπως εξήγησε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στόχος της παρέμβασης αυτή, που είναι προϊόν της εμπειρίας των στελεχών της αυτοδιοίκησης, αιρετών και υπηρεσιακών στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι επιτέλους να ανοίξει ο διάλογος για το θέμα και να δοθούν λύσεις.

«Θέλουμε θα αρχίσει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος για ένα ζήτημα που στην Ευρώπη είναι εδώ και χρόνια λυμένο. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω ακόμα, ενώ οι δήμοι έχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση κυρίως των αδέσποτων, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από θέματα υποδομών», τόνισε ο δήμαρχος.

Σχολιάζοντας τις ασάφειες που έχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ο κ. Καϊτεζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα αντιδημάρχου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ο οποίος βρέθηκε υπόλογος ενώπιον της δικαιοσύνης δύο φορές, τη μία γιατί μετέφερε αδέσποτο σε καταφύγιο και τη δεύτερη γιατί το επέστρεψε στο περιβάλλον. «Φυσικά, μόλις προσκόμισε τα σχετικά έγγραφα στο δικαστήριο αθωώθηκε. Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν», τόνισε ο δήμαρχος.

Χρηματοδότηση των δημοτικών καταφυγίων

Βασικό ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να δοθούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις-επιδοτήσεις στους δήμους για τη δημιουργία και εγκατάσταση οργανωμένων διαδημοτικών καταφυγίων ζώων σε όλη τη χώρα με θεσμοθετημένες ποιοτικές τεχνικές προδιαγραφές και θεσμοθετημένους κανονισμούς λειτουργίας.

Η ΠΕΔ-ΚΜ προτείνει επίσης να επεκταθεί η χρηματοδότηση και για την αποτέφρωση των ζώων καθώς και για την ίδρυση δημοτικών ή διαδημοτικών νεκροταφείων ζώων στα οποία θα μπορούν και ιδιώτες να ενταφιάζουν τα ζώα τους μετά από την πληρωμή ανταποδοτικών τελών.

Παράλληλα, προτείνει τη σύσταση Διεύθυνσης Προστασίας και Διαχείρισης Ζώων με αποκεντρωμένες υπηρεσίες ανά Νομό ή και ανά Δήμο (ανάλογα με τις ανάγκες), στελεχωμένης με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς στην εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία και διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, καθώς και στην ασφάλεια των πολιτών και στην σωστή και άμεση αστυνόμευση των περιοχών, με στόχο την εφαρμογή της νομοθεσίας προστασίας ζώων καθώς και της νομοθεσίας περί διοικητικών και ποινικών κυρώσεων και τον άμεσο εντοπισμό εγκατάλειψης αδέσποτων ζώων ή άρρωστων ή επιθετικών ζώων στους δημόσιους και δημοτικούς χώρους.

Βάση δεδομένων και microchip

Μεταξύ των βασικών προτάσεων επί των άρθρων του νόμου 4039/2012 ξεχωρίζουν οι εξής επισημάνσεις:

  • Οι κτηνιατρικές πράξεις να εκτελούνται μόνο με την ύπαρξη microchip.
  • Η βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ να πληροφορεί τους Δήμους από τα στοιχεία συλλογής-καταγραφής για την ύπαρξη των οικόσιτων ζώων ανά Δήμο και τις διευθύνσεις των ιδιοκτητών.
  • Να διαγραφεί η φράση – Για τα αδέσποτα ζώα…… η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο-. Να προστεθεί ότι «η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο μόνο στην περίπτωση κατά την οποία δεν εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το οποίο τα αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται, τυγχάνουν περίθαλψης και στην συνέχεια οδηγούνται σε χώρους μόνιμης φύλαξης. Όταν τα ζώα απελευθερώνονται υπό την εποπτεία φιλοζωικών οργανώσεων εκείνες φέρουν στην συνέχεια και την ευθύνη για αυτά».
  • Να δύναται ο Δήμος ή Σύνδεσμος των Δήμων να εκτελεί κι άλλες κτηνιατρικές πράξεις σε οικόσιτα ζώα έναντι σχετικής αμοιβής αντίστοιχης των τιμών της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
Επιπλέον, καταθέτει προτάσεις που λύνουν προβλήματα ή διευκολύνουν τον έλεγχο της κατάστασης και συγκεκριμένα:
  • Να δοθούν κίνητρα «επιβράβευσης» από την κεντρική διοίκηση, ώστε να προωθηθούν οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων. Τέτοιου είδους κίνητρα θα μπορούσαν να είναι: α) η επιδότηση του πολίτη που αποφασίζει να υιοθετήσει ένα ζώο με ένα ποσό (προτείνεται 250€) για τα πρώτα έξοδα του ζώου, δηλαδή για τα εμβόλια, τη στείρωση, το τσιπ, τις πρώτες τροφές κλπ, β) χορήγηση βραχυχρόνιας αδείας από την εργασία του για την κοινωνικοποίηση του ζώου με την οικογένεια και την εκμάθηση της διαμονής σε σπίτι κατά τις πρώτες μέρες της υιοθεσίας του αδέσποτου και σε περίπτωση ασθένειας του ζώου ή και νοσηλείας του που απαιτεί φροντίδα και περίθαλψη από τον ιδιοκτήτη.
  • Κάθε Δήμος να διαθέτει υποχρεωτικά μητρώο με εθελοντές πολίτες, φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις όπου θα μπορεί να συνεργάζεται μαζί τους.
  • Υποχρεωτική δήλωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
  • Άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.
  • Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων να ενταχθεί η υποχρεωτική ενημέρωση και πρακτική στον τρόπο προσέγγισης και γενικότερης διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καθώς και η προώθηση της ζωοφιλίας.
Παράλληλα, προτείνει αυστηρότερα πρόστιμα για εγκατάλειψη ζώου, αλλά και να γίνει κακούργημα η κακοποίηση, ο βασανισμός και η θανάτωση ζώου.
Τα παράδοξα του υφιστάμενου νόμου

Στο έγγραφο η ΠΕΔ-ΚΜ παραθέτει ορισμένα ζητήματα που χρήζουν αποσαφήνισης. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι η εγκατάλειψη ζώου από οποιονδήποτε παραβάτη του Νόμου υποχρεώνει τον Δήμο να το παραλάβει. Δεδομένου ότι οι δήμοι δεν έχουν τις δικές τους εγκαταστάσεις και δεν βρίσκουν νέο ανάδοχο, το ζώο αυτό το επιβαρύνεται ο Δήμος. Το ζώο αυτό ως οικόσιτο πώς μπορεί να οδηγηθεί ελεύθερο ως αδέσποτο; Το φαινόμενο είναι σύνηθες και η ύπαρξη καταφυγίων των δήμων είναι απαραίτητη και για αυτή την περίπτωση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ρίχνει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες στους δήμους από αυτές που τους αναλογούν, ενώ καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι «δεν μπορούν οι Δήμοι να φέρουν ευθύνη γιατί κάποιο ζώο επιτέθηκε και δάγκωσε κάποιο πολίτη, όπως η αστυνομία δε φέρει ευθύνη για το αν κάποιος λήστεψε ή σκότωσε κάποιο άτομο. Επίσης δεν μπορούν οι Δήμοι να φέρουν ευθύνη για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους, όπως και η αστυνομία δεν φέρει ευθύνη για το αν οι ενέργειές της οδήγησαν στη σύλληψη κάποιων δραστών. Οι δήμοι τη μόνη ευθύνη που οφείλουν να φέρουν είναι για το αν ενήργησαν ή όχι σε περίπτωση που πληροφορηθούν ότι κάποιο αδέσποτο ζώο τραυμάτισε ή προκάλεσε ζημιά σε κάποιο πολίτη».


Πηγή: grtimes.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια