HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το αθλητικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι βάζει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα και ότι ενσπείρει το διχασμό στην αθλητική οικογένεια. Έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «που αποστρέφεται κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση», καθώς και για «ωμή και βίαιη παρέμβαση στα διοικητικά του αθλητισμού, που αντίκειται στο Σύνταγμα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επαναφορά της διάταξης για περιορισμό δύο θητειών, που υπήρχε στο νόμο Βασιλειάδη, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ.

«Επεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο. Οι ρυθμίσεις είναι τόσο αυστηρές, που δεν αφήνετε περιθώρια αυτορύθμισης» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης στις ομοσπονδίες, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και «ηλικιακό ρατσισμό». Δήλωσε επίσης υπέρ του ηλεκτρονικού μητρώου, ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο για την εγγραφή των αθλητικών σωματείων.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών από την εκάστοτε κυβέρνηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Μπούμπας επισήμανε ότι «... οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να είναι ελεύθερες στις κινήσεις τους, από τη στιγμή που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Χαρακτήρισε παράλληλα «μη δημοκρατική» τη διάταξη περί εκλογής στο Δ.Σ. ομοσπονδίας υποψήφιου προέδρου, που λαμβάνει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο του αθλητισμού», προσθέτοντας ότι αυτή εμφανίζεται να έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (16/9, 12:00), με τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (17/9).

"Βράζουν" οι Παραολυμπιονίκες με τον Αυγενάκη

Στο μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Παραολυμπιονικών, η οποία απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλλοντας ότι ο Αυγενάκης επιχειρεί να τους διαλύσει.

Αναλυτικά όσα αυτή αναφέρει:

«Προς

Αξιότιμο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Στην σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διατάξεις» καταργήθηκε κάθε έννοια δεοντολογίας και δημοκρατικότητας.

Στην συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν υποθέτω εκ μέρους του αρμόδιου Υφυπουργού (;) η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) και ένας σύνδεσμος Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων, που ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί με το νόμο ως ομοσπονδία ενώ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΗΚΕ (!) η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ), που εκπροσωπεί 70 αθλητικούς συλλόγους και χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία.

Βρέθηκα, λοιπόν, να παρακολουθώ μία συνεδρίαση, όπου υπήρξαν απαξιωτικές τοποθετήσεις ονομαστικά για το πρόσωπο μου και όπου δεν είχα καν την δυνατότητα να απαντήσω, παρόλο που ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι θα με καλέσουν στο τέλος να τοποθετηθώ.

Κ. Πρωθυπουργέ,

Από την ημέρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού το καινούριο νομοσχέδιο, το Παραολυμπιακό κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση διχασμού και σύγκρουσης. Πιο συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στην πρόβλεψη του νόμου επί της συγκρότησης της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, που:
περιορίζει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των αθλητικών σωματείων ΑμεΑ, που εκπροσωπεί η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες από οκτώ (8) σε πέντε (5)
ορίζει έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας ΑμεΑ και
ορίζει μία (1) προσωπικότητα από τον χώρο του αθλητισμού, με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.

Εμείς είμαστε αντίθετοι στους διορισμούς! Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μόλις προχθές στην Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κατατέθηκε και υλοποιήθηκε πρόταση μομφής κατά εμού, πρόταση την οποία συνυπέγραψε και η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού! Άραγε για όλο αυτό ήταν ενήμερος ο κ. Αυγενάκης;

Επιπλέον, στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής ο νόμος επιτρέπει τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Αντίστοιχα, δεν τίθεται κανένα κώλυμα συμμετοχής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ολυμπιακών Αθλητικών Ομοσπονδιών στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Από την άλλη, όμως, τίθεται κώλυμα συμμετοχής μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Αθλητικών Ομοσπονδιών ΑμεΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Έτσι, αποκλείονται με φωτογραφικό τρόπο μέλη της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, που εκπροσωπεί το 90% του αθλητικού χώρου των ατόμων με αναπηρίες, από καίριες θέσεις διοίκησης της Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Ακόμη, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι για όλο αυτό το θέμα έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής!

ΖΗΤΩ, ΛΟΙΠΟΝ, ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΩΣΗ ΠΡΟΤΟΥ ΕΡΘΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ!

Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι δυστυχώς έχουν ειπωθεί απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό μου, δεν τους εκφράζω δημόσια ωστόσο επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Με εκτίμηση,
Γεώργιος Φουντουλάκης
Πρόεδρος Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ

Υ.Σ. Στην διάθεση της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ υπάρχουν επιστολές από 38 αθλητικά σωματεία ΑμεΑ, που αντιτίθενται σε ορισμένες διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και τις οποίες θα αποστείλω στο γραφείο σας αύριο».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια