-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

«Πόλεμος» για την τιμή της ελιάς στη Χαλκιδική

Σε αναβρασμό είναι τις τελευταίες ημέρες οι ελαιοπαραγωγοί στη Χαλκιδική, καθώς οι μεταποιητικές εταιρείες έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές με τις οποίες αγοράζουν το προϊόν. Πολλοί είναι οι συνεταιρισμοί που σταμάτησαν τη συγκομιδή και βρίσκονται επί ποδός διεκδικώντας βελτιωμένες τιμές.

Έως και μισό ευρώ το κιλό λιγότερα, προσφέρουν φέτος οι μεταποιητικές εταιρείες στη Χαλκιδική, για να αγοράσουν την πράσινη επιτραπέζια ελιά που ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που εξάγεται έως και 95%.

Με το που άρχισε η συγκομιδή, οι παραγωγοί είδαν το 1,50 ευρώ που εξασφάλισαν πέρυσι και πρόπερσι για τις μεγάλου μεγέθους ελιές, να μειώνεται στο 1 ευρώ το κιλό, γεγονός που εξόργισε πολλούς. Μάλιστα κάποιες εταιρείες που είχαν αναρτήσει καλύτερες τιμές, στη συνέχεια… ανασκεύασαν, διορθώνοντας τες προς τα κάτω.

Οι παραγωγοί στράφηκαν στους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο και ήδη, κάποιοι από αυτούς ζητούν από τα μέλη τους να σταματήσουν τη συγκομιδή, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας, στον οποίο συσπειρώθηκαν παραγωγοί από τις γύρω περιοχές και όπως αποφασίστηκε, «όλοι σταματούν να μαζεύουν ελιές¨», ενώ συγκροτήθηκε μια πενταμελής επιτροπή που θα διαπραγματευτεί την τιμή με τους μεταποιητές.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr η Κατερίνα Ζωγράφου, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας, το ένα ευρώ που δίνουν οι μεταποιητικές, αφορά το μεγαλύτερο μέγεθος ελιάς και η εκτίμηση της είναι, πως ο μέσος όρος τιμής θα είναι ακόμη χαμηλότερος, καθώς η παραγωγή «χτυπήθηκε» από ξηρασίες τις κρίσιμες περιόδους και άρα οι ελιές πρώτης διαλογής θα είναι λιγότερες.

«Αυτές οι τιμές, οριακά καλύπτουν το κόστος παραγωγής, το οποίο φέτος ήταν αυξημένο λόγω και της διαδικασίας μετακλήσεων εργατών γης, για το οποίο κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα από τα μέσα Ιουλίου. Σκεφτείτε πως για κάθε εργάτη απαιτείται 100 ευρώ παράβολο και άλλα τόσα το τεστ κορωνοϊού που γίνεται στην Αλβανία. Αυτό ήταν ένα επιπλέον κόστος που προστίθεται στα περισσότερα ποτίσματα λόγω ανομβρίας τους τελευταίους μήνες» λέει χαρακτηριστικά η κα Ζωγράφου.

Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενη στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές εταιρείες, η κα. Ζωγράφου τονίζει πως επειδή η ελιά Χαλκιδικής εξάγεται στη συντριπτική της πλειοψηφία, η τιμή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς αγορές και καθώς η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη, δεν ξέρουν πότε, πως και αν θα ανοίξουν οι αγορές λόγω του κορωνοϊού.

«Επομένως οι μεταποιητές από την πλευρά τους είναι πραγματικά διστακτικοί, διότι δεν ξέρουν πως θα εξελιχθεί η αγορά. Ήδη, από τα μέχρι τώρα στοιχεία των μεγάλων κέντρων εμπορίου, υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση των διαθέσιμων γενικών εμπορευμάτων σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο» δηλώνει, προσθέτοντας πως οι μεταποιητές έχουν ξεκινήσει από μια τιμή βάσης και πως η δική της εκτίμηση είναι ότι θα δώσουν κάτι καλύτερο.

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας, αναγνωρίζει ότι υπάρχει αναστάτωση στη Χαλκιδική για το συγκεκριμένο θέμα αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζει όμως, ότι ο ένας κλάδος έχει ανάγκη τον άλλον και πως η δική της προτροπή είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο «τραπέζι», να αλληλοεπιδράσουν, να δουν τα συμφέροντα και των δύο και να φτάσουν σε μια τιμή που να μη θεωρεί ο ένας ότι είναι ριγμένος από τον άλλον.

«Νομίζω το καλύτερο είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να πέσουν οι τόνοι, γιατί ο ένας έχει ανάγκη από τον άλλον και πρέπει να βρεθεί η καλύτερη λύση. Πρέπει να δώσουν κάτι καλύτερο και οι μεταποιητές. Στις αντοχές τους, στα όρια που μπορούν, αλλά πρέπει να δείξουν και αυτοί ένα δείγμα στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας, για να έχουμε και του χρόνου ένα καλό ποιοτικό προϊόν και να μπορούν να σταθούν και αυτοί και οι παραγωγοί» καταλήγει η κα Ζωγράφου.Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->