HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Γεραπετρίτης: Δεν υπεγράφη συμφωνία αλλά γραπτή κατανόηση

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε ποτέ μια αμοιβαία συμφωνία που υπεγράφη από εκείνους που είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν», αλλά γραπτή κατανόηση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».

Ξεκινώντας από τον απολογισμό της συνάντησης των MED7 στην Κορσική, είπε: «Το μήνυμα που βγαίνει -και το συνόψισε πάρα πολύ ωραία ο πρόεδρος Μακρόν- είναι ότι θέλουμε τη Μεσόγειο, μια θάλασσα ειρήνης. Και συνέχισε: «Δυστυχώς, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο μόνος ο οποίος δεν επιθυμεί την ειρηνική σύμπλευση των λαών είναι η Τουρκία».  Στάθηκε, μάλιστα, σε δύο παραγράφους των συμπερασμάτων που είναι σημαντικά: «Το ένα έχει να κάνει με το ζήτημα της Κύπρου, η συμμετοχή της οποίας στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη είναι ιδιαίτερα σημαντική (…). Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι υπήρξε ρητή αναφορά στις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία (…). Υπάρχει ένα μενού από επιλογές κυρώσεων που θα επιβληθούν και σε κρατικούς αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς στην Τουρκία. Όσο αυτό θα ανεβαίνει, θα υποστηρίζει το δικό μας βασικό αίτημα: ή σταματάει σήμερα η Τουρκία τις επιθετικές ενέργειες ή θα υπάρξει επιβολή κυρώσεων».
Για τη στάση της Γαλλίας ειδικότερα, είπε πως είναι «ο πιο ένθερμος σύμμαχός μας σήμερα στην Ευρώπη», ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει και στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία θα περιλαμβάνει την αμυντική θωράκιση της χώρας μας».

«Κανείς δεν πρόκειται να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα»!

Τη διαβεβαίωση ότι κανείς δεν πρόκειται να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση και υπογράμμισε πως η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της χώρας. Σε ό, τι αφορά το ζήτημα που προέκυψε με το άρθρο του πρωθυπουργού για το όσα έγιναν στην Τριμερή του Βερολίνου, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «υπάρχει πλήρης, πληρέστατη ενημέρωση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα τεκταινόμενα στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στο Βερολίνο υπήρχαν συζητήσεις για το εάν θα μπορούσαμε να πάμε σε μια διευθέτηση των τεχνικών ζητημάτων, τα οποία αφορούν στις συζητήσεις που θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε. «Στο πλαίσιο αυτό δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία. Υπήρξε μία κατανόηση, εξ ου και το κείμενο του πρωθυπουργού, το άρθρο του αναφερόταν σε written understanding, δηλαδή σε γραπτή κατανόηση που δεν περιβλήθηκε τον τύπο της γραπτής συμφωνίας για δύο λόγους: πρώτον, η Τουρκία για δικούς της λόγους -θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για υποκριτική διάθεση- φρόντισε να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο απολύτως εμπιστευτικό, τις βασικές του αρχές, ότι υπάρχει συζήτηση, και, δεύτερον, αμέσως εξέδωσε NAVTEX στα ύδατα που υποτίθεται ότι θα καθίσουμε να συζητήσουμε».

Στο ερώτημα αν ανησυχεί για το επόμενο 48ωρο, ο υπουργός απάντησε: «Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Δεν φοβόμαστε – δεν έχουμε μάθει να φοβόμαστε. Έχουμε πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση στα πράγματα. Είναι προφανές ότι μιλάμε για νέα εποχή διπλωματίας, όπου η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρά ερείσματα, αλλά και πολύ δυνατή ομάδα στο πεδίο. Ο Έβρος είναι κάτι που μένει και ενδεχομένως να στοιχειώνει τον πρόεδρο της Τουρκίας. Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή (…). Η ίδια η Τουρκία έφερε εαυτόν στην κατάσταση που είναι δύσκολη σήμερα για αποκλιμάκωση».

«Όχι» σε δομές σε ακατοίκητα νησιά

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για την ιδέα κατασκευής δομών σε ακατοίκητα νησιά: «Προσωπική μου τοποθέτηση είναι ότι δεν είναι πρόσφορη λύση, όχι γιατί απαιτούνται πάρα πολύ χρόνο και κόστος (γιατί εξ αρχής θα πρέπει να δημιουργηθούν βασικές υποδομές, όπως τα λιμενικά έργα, η ύδρευση, η αποχέτευση, τροφοδοσία κ.λπ.), αλλά γιατί κυρίως τίθεται ένα ζήτημα ασφάλειας στα ακατοίκητα νησιά. Φαντασθείτε όλα αυτά που συνέβησαν στη Λέσβο και ήταν σχετικώς κοντά στην πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη, να συνέβαιναν σε ένα ακατοίκητο νησί. Είναι σοβαρότατα τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας που τίθενται. Πέρα από το συμβολισμό του θέματος, έχει και πολύ σοβαρά διαχειριστικά ζητήματα».ΠΗΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια