HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 7 Οκτωβρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

7 Οκτωβρίου

Γεγονότα

1909-Η συμμορία του Τάκη Περίφανου από το Λιβάδι ληστεύει κοντά στη σημερινή Περίσταση 4 αμάξια με εμπόρους και πλουσίους, ανάμεσα στους οποίους και ο τραπεζίτης Σπύρος Παπάς.

1924-Με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη η Επισκοπή Κίτρους προάγεται σε Μητρόπολη. Πρώτος Μητροπολίτης Κίτρους γίνεται ο Παρθένιος Βαρδάκας.

1949-Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καλλίας αναλαμβάνει καθήκοντα και γίνεται ο πρώτος Νομάρχης Πιερίας.

1966-Εκλογή της πρώτης διοίκησης της νεοσυσταθείσης εταιρείας, με την επωνυμία “Πιερική Εταιρεία” για την τουριστική και τη βιομηχανική ανάπτυξη του νομού Πιερίας. Το πρώτο Δ. Σ. απαρτίζεται από τον Δήμαρχο Κατερίνης Τάκη Τερζόπουλο, τον Δ. Γναρδέλλη, τον Αθ.  Οικονόμου, τον Κλ. Γώττα και τον Ι. Σφήκα. (Μακεδονικός Αγών, 10-10-1966, σελ. 1)

Γιώργος Σιβετίδης

1974-Ο Γιώργος Σιβετίδης αναλαμβάνει νέος Νομάρχης Πιερίας.

2009-Τέλος στην αγωνία των δύο υποψηφίων δίνει  το Πρωτοδικείο Κατερίνης, με την επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων από τις βουλευτικές εκλογές για την τρίτη έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία. Η Μαρία Μίχου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου έλαβε 7697 ψήφους και εκλέγεται τρίτη βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας και ο Ηλίας Τσιτλακίδης έλαβε 7661 ψήφους, μόλις 36 λιγότερους, και μένει τέταρτος.Παρόλα αυτά, με δήλωσή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα μας, ο Ηλίας Τσιτλακίδης ζητά την επανακαταμέτρηση των ψήφων, έχοντας ήδη κάνει σχετικό αίτημα στο Πρωτοδικείο, προτείνοντας μάλιστα στην κα Μίχου, να γίνει από κοινού για να δοθεί ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα. (Ολύμπιο Βήμα, 8-10-2009)


2014-Την ίδρυση των τριών νέων δημοτικών σχολείων Κατερίνης, 17ο, 18ο και 19ο ανακοινώνουν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Καρατάσιος και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Αστέριος Κρίτογλου. (Ολύμπιο Βήμα, 8-10-2014)

2018-Έπειτα από τις αρχαιρεσίες της περασμένης εβδομάδας, συγκροτείται  σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Θρακικός Γανόχωρας. Πρόεδρος & Υπεύθυνος Επικοινωνίας είναι ο Θωμάς Αναστασιάδης.


Έφυγαν

1998-Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο  αντιστασιακός και ομογενής δήμαρχος Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, που γεννήθηκε στην Κατερίνη και φοίτησε στο Γυμνάσιο της πόλης.Ο Σιδηρόπουλος υπηρέτησε στον δήμο Κόλινγκγουντ ως δήμαρχος για ένα έτος και ήταν βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα από το 1978 ως το 1988. (Νέος Κόσμος, 4-9-2014).

2000-Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 58 ετών η δασκάλα Ηλιάς Μπαλάτου (το γένος Σωτηροπούλου), με καταγωγή από το Παλαιό Ελευθεροχώρι.

Νικόλαος Κ. Τσιλακόπουλος

2007-Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Νικόλαος Κ. Τσιλακόπουλος, αγρότης και πρώτος που καλλιέργησε ακτινίδια στην Πιερία, πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Εφέσου (1972-74). (Ιωάννης Δημητριάδης, Ημερολόγιο, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Εφέσου “Ο Ηράκλειτος”)

2008-Θάνατος του 83χρονου Τριαντάφυλλου Αργυρόπουλου, προέδρου της Κοινότητας Νεοκαισάρειας (1964-65 και 1967-74).


Έγιναν κι αυτά

1966-Συνέρχεται η γενική συνέλευση των μετόχων του ΚΤΕΛ  Αστικών Γραμμών Κατερίνης. Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. εκλέγεται ο Γεώργιος Βακαλίκος. (Μακεδονικός Αγών, 10-10-1966, σελ. 1)

1973-Την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του Πιερικού σε ηλικία 15 ετών κάνει ο Γιώργος Κωστίκος σε αγώνα της Β΄ εθνικής που γίνεται στον Πολύγυρο.


1978-Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Πιερίας (πρόεδρος ο Αντώνης Γιαμούζης) διαμαρτύρεται έντονα για τις θέσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Μουτσόπουλου στη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου και των πανεπιστημιακών αρχών για το θέμα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Παιδαγωγικών Ακαδημιών, όσο και “για τη βαρύτατη ύβρη κατά των δασκάλων από μέρος του πρύτανη με τα λόγια του: “Σχετικά με τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, γνωρίζω ότι από τον 18ο αιώνα το δασκαλίστικο σώμα είναι η μάστιγξ του ελληνικού πνεύματος.  Εδώ βλέπουμε μια προσπάθεια του διδασκαλικού κόσμου να αλώσει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα”.
Απαντώντας, ο Σύλλογος της Πιερίας αναφέρει ότι η “δασκαλίστικη μάστιγα” ήταν εκείνη που καλλιέργησε εδώ σε αυτήν τη γη το ελληνικό πνεύμα, για να γεννηθεί το θαύμα του ‘21...” και ότι το χρόνιο αίτημα των δασκάλων και νηπιαγωγών για την κατάργηση των Παιδαγωγικών Ακαδημιών και την ίδρυση σχολών Παιδαγωγικής τετραετούς φοίτησης  δεν γίνεται για να “αλωθούν” τα πανεπιστήμια, αλλά για την ανάγκη για μεγαλύτερη επιστημονική κατάρτιση, “για τη μόρφωση του ελληνικού λαού”, ώστε “να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και την εξίσωσή του με τους προηγμένους λαούς”. (Μακεδονικός Αγών, 7-10-1978, σελ. 1)Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια