-->

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

Ταρτ Τατέν: Η ανάποδη τάρτα μήλου και το εσπιονάζ ενός εστιάτορα για να κλέψει τη συνταγή της


Λένε ότι τα πιο ωραία γλυκά, γίνονται από φρούτα που είναι στην εποχή τους. Και η εποχή την οποία διανύουμε τώρα μας χαρίζει νόστιμα μήλα σε αφθονία.
Κομπόστες, μηλόπιτες, μήλα με κρέμα και κανέλα είναι κάποιες μόνο από τις γλυκές συνταγές που ξετρυπώνουμε κάθε φορά που φτάνει στην πόρτα μας ένα καλάθι με κατακόκκινα ζουμερά μήλα. Σήμερα όμως αυτά τα μήλα θα τα διαχειριστούμε λίγο διαφορετικά για να κάνουμε μία από τις πιο διάσημες ανάποδες τάρτες στον κόσμο. Την εκ Παρισίων, Τάρτ Τατέν.

Η ιστορία του μας γυρίζει πίσω στο 1888, όταν δύο Γαλλίδες αδελφές, η Καρολίνα και η Στεφανί Τατέν, δημιούργησαν κατά λάθος αυτή την τάρτα. Οι αδελφές ζούσαν στο Lamotte-Beuvron, μια μικρή αγροτική πόλη στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία. Ήταν ιδιοκτήτριες ενός ξενοδοχείου που ονομαζόταν Hotel Tatin.

Η μεγαλύτερη αδερφή, η Στεφανί είχε αναλάβει την κουζίνα. Ήταν πολύ καλή μαγείρισσα, αλλά όπως αποκαλύπτει η ιστορία του γλυκού, δεν φημιζόταν για την ευφυία της. Σπεσιαλιτέ της ήταν μια τάρτα μήλου, με τραγανή ζύμη και καραμελωμένα μήλα που έλιωνε στο στόμα. Ένα μεσημέρι κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, η Στεφανί έβαλε την τάρτα της στο φούρνο με λάθος τρόπο. Αντί να βάλει τη ζύμη από κάτω και τα μήλα από πάνω, έκανε το αντίθετο. Τοποθέτησε από κάτω τα μήλα και πάνω τους τη ζύμη. Παρ 'όλα αυτά, σέρβιρε αυτό το παράξενο επιδόρπιο χωρίς να του δώσει χρόνο να κρυώσει (υπάρχει άλλωστε ένας κανόνας για την κατανάλωση της Ταρτ Τατέν ο οποίος τηρείται ευλαβικά. Πρέπει να σερβίρεται πάντα ζεστή).

Φωτογραφία: Unsplash

Οι Γάλλοι αποκαλούν αυτό το γλυκό και tarte des demoiselles Tatin (η τάρτα των δύο ανύπαντρων Τατέν). Το γλυκό έγινε διάσημο όταν το κορυφαίο εστιατόριο Maxim's of Paris, το έβαλε στο μενού του.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, όταν η φήμη αυτής της νέας γαστρονομικής απόλαυσης έφτασε στο Παρίσι, ο ιδιοκτήτης του Maxim αποφάσισε ότι θα έπρεπε να αποκτήσει τη συνταγή. Λέγεται λοιπόν ότι έστειλε έναν μάγειρα/κατάσκοπο, μεταμφιεσμένο ως κηπουρό, στο Lamotte-Beuvron για να ανακαλύψει το μυστικό των δύο αδελφών. Ο κατάσκοπος τα κατάφερε και έφερε τη συνταγή στο Maxim's. Έκτοτε βρίσκεται στο μενού αυτού του διάσημου εστιατορίου.

Η παρακάτω συνταγή είναι από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

10 τεμ. μήλα
300 γρ. σφολιάτα
100 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. νερό
40 γρ. βούτυρο αγελάδας

Φωτογραφία: Shutterstock

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα και τα κουκούτσια. Τα κόβουμε στα 8 και τα βράζουμε σε νερό, έως ότου μαλακώσουν ελαφρώς.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά.
Σε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ., κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το τοποθετούμε πάνω στην εστία της κουζίνας. Όταν το μείγμα καραμελώσει και πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, κουνώντας το ταψί έτσι ώστε η καραμέλα να απλωθεί παντού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε τα μήλα πάνω από την καραμέλα. Τρυπάμε τη σφολιάτα με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και σκεπάζουμε με αυτή τα μήλα. Κόβουμε όση δεν χωράει στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα.

Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον για μισή ώρα μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας προσεκτικά σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

-->