HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μητσοτάκης: Το θέμα της Τουρκίας δεν είναι διμερές, είναι σοβαρό και αφορά όλους τους εταίρους στο ΝΑΤΟ


Στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόσφατη ένταση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» είπε.

«Όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, ασκεί παραβατική συνμπεριφορά κατά άλλου μέλους, όπως η Ελλάδα, στρέφεται κατά της συμμαχίας συνολικά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός μέλους, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την αμφισβήτηση και άλλων».

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Πρόκειται για ζήτημα σοβαρό που αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ, για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο».

«Η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διαλογο σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και την αρχή της αλληλεγγύης που βρίσκεται στον πυρήνα της συμμαχίας. Και υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας» συνέχισε.

Η χώρα μας υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης από την Τουρκία, μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Προσδοκούμε συνέχεια και συνέπεια από τους γείτονές μας, αναμένουμε τον άμεσο ορισμό ημερομηνίας για διερευνητικές επαφές με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εγκαθίδρυση 24ωρης γραμμης επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωιτκών επιτελείων Ελλάδας - Τουρκίας, κάνοντας λόγο για μέτρα ευπρόσδεκτα, που όμως ακολούθησαν μια κρίση και δεν την απέτρεψαν.

«Συνεπώς εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο, είμαι αισόδοξος πως αυτόν θα ακολουθήσουμε γιατί είναι προς όφελος και των δύο λαών μας» τόνισε.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ «Και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια