HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μπ. Σκούφα: «Άμεση ανάγκη οικονομικής στήριξης της πρωτογενούς και μεταποιητικής πτηνοτροφίας. Να μην εξαντλείται η κυβέρνηση μόνο σε αποσπασματικές κι ευκαιριακές ρυθμίσεις»


Να ξυπνήσει επιτέλους από το λήθαργο και την επιλεκτική απραξία που επιδεικνύει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να αναλάβει τις ευθύνες της, συμπεριλαμβάνοντας έστω και αργά στην σχετική προστατευτική ομπρέλα των αποζημιώσεων και τους χιλιάδες πτηνοτρόφους που έχουν μείνει στον «αέρα», ζητούν με ερώτησή τους στον Υπουργό 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

 

Ενδεικτικό της  έλλειψης συντονισμού από πλευράς Κυβέρνησης  αλλά και της άγνοιας σε μεγάλο βαθμό των προβλημάτων της ελληνικής υπαίθρου και της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής,  είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα στους  καταλόγους με τους φορολογικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που κατά την εκτίμηση του Υπουργείου  πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, λείπει συστηματικά και αδικαιολόγητα η  πρωτογενής πτηνοτροφία.

 

Επιπρόσθετα, στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν πριν από πέντε μήνες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι αναδείκνυαν το κενό στις αποφάσεις για τη λήψη αποτελεσματικών υποστηρικτικών μέτρων, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ουδέποτε απάντησε!

 

Οι βουλευτές τονίζουν ότι η πτηνοτροφική παραγωγή και οι πτηνοτρόφοι ανά τη χώρα, πρέπει να στηριχθούν άμεσα με έκτακτη και τακτική ενίσχυση από το ΥΠΑΑΤ. Μόνο στο Ν. Πιερίας για παράδειγμα, υπάρχουν προς το παρόν 51 πτηνοτρόφοι παραγωγοί.

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ: Υπουργούς Οικονομικών - Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη οικονομικής στήριξης της ελληνικής πρωτογενούς και μεταποιητικής πτηνοτροφίας

 

Πέρασαν ήδη επτά (7) πλήρεις μήνες από τη λήψη των πρώτων μέτρων από την Κυβέρνησή σας, για την οικονομική στήριξη των Ελλήνων εργαζομένων και επιχειρηματιών από τις συνέπειες των αλλαγών στη ζωή μας λόγω των μέτρων πρόληψης και αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Επανειλημμένως σας ασκήθηκε δημόσια και κοινοβουλευτική κριτική για τις αποσπασματικές σας ρυθμίσεις, τις παραλείψεις σας και τις αστοχίες ή ακόμη και λυπηρές ευκαιριακές μεθοδεύσεις σας.

 

Στο πλαίσιο των ανωτέρω μέτρων της Κυβέρνησής σας, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε έναν αρχικό κατάλογο, και στη συνέχεια επικαιροποιημένους καταλόγους, με τους φορολογικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που εκτιμήσατε ότι πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και εντάσσονται στις όποιες φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, αλλά και σε διευθετήσεις που αφορούν σε ρυθμισμένες οφειλές και δόσεις και λοιπά μέτρα.

 

«Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία [...] Και συνεχίζει να επιδεινώνεται.» Καίτοι η παραδοχή αυτή, είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησής σας, αντιγραφείσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (https://www.minfin.gr/-/d-t-kodikoi-arithmoi-drasteriotetas-kad-ton-kladon-pou-plettontai-apo-ten-exaplose-tou-koronoiou-epikairopoiemene-lista-),συστηματικά παρατηρείται ο αδικαιολόγητος αποκλεισμός της ελληνικής πρωτογενούς πτηνοτροφίας από τις λίστες των ΚΑΔ. Έτσι, οι πληττόμενοι ΚΑΔ 10.12 και 10.13 που το Υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε εν τέλει στις 3/4/2020 αναφέρονται μόνο σε σφαγεία και μεταποιητικές μονάδες “επεξεργασίας, συντήρησης και παραγωγής προϊόντων κρέατος πουλερικών”, αφήνοντας παντελώς εκτός προστασίας τους χιλιάδες πτηνοτρόφους παραγωγούς ανά τη χώρα, οι οποίοι ακριβώς εφοδιάζουν τις μεταποιητικές μονάδες κρέατος πουλερικών με πρώτη ύλη. 

 

Παρά την έγκαιρη και επαναλαμβανόμενη επισήμανση της παράλειψής σας, με την υποβολή των υπ’ αριθ. πρωτ. ΒτΕ 6990/01.06.2020 & 8127/09.07.2020 ακόμη αναπάντητων Ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ουδέν έχετε πράξει, αρνούμενοι την πραγματικότητα.

 

Ενδεικτικά, παρατίθενται στοιχεία από ένα νομό όπως η Πιερία, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο και ειδικότερα:

·         Λειτουργούν περίπου 54 πρωτογενείς πτηνοτροφικές μονάδες.

·         Μέσο όρος πουλερικών ανά πτηνοτροφική μονάδα (πιο συγκεκριμένα : ανά κτίριο μέσα στο οποίο τα πουλερικά εκτρέφονται) είναι από 15.000 έως 20.000, ήτοι εκτρέφονται περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) πουλερικά σε κάθε περίοδο παραγωγής.

·         Κατά την περίοδο του lock down καταστράφηκε 1 παραγωγή, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) πουλερικών, που έπρεπε να σφαχθούν σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό και έτσι παρέμειναν παραπάνω ημέρες εντός των μονάδων, ανεβάζοντας το κόστος συντήρησής τους (ρεύμα, τόνοι τροφής, αβαρίες από την συνεχή λειτουργία μηχανημάτων όπως μοτέρ, ανεμιστήρες, υδρονέφωση) και προκαλώντας έμμεσες οικονομικές ζημίες.

·         Σωρεύθηκε παραχθέν εμπόρευμα (stock) στα ψυγεία όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και διακίνηση των πουλερικών, καταβαραθρώνοντας τις τιμές. Για παράδειγμα, μεγαλεμπορική μονάδα της περιοχής προσέφερε στους παραγωγούς τιμή αγοράς χαμηλότερη κατά 8 λεπτά / κιλό πουλερικού, που -με μέσο βάρος κοτόπουλου στα 3 κιλά- σημαίνει (€0,24 x 1.000.000=) άμεση ζημία €240.000, κατά προσέγγιση, κατανεμημένη στους περίπου 27 πτηνοτρόφους της Πιερίας.

·         Τέλος, η σώρευση της παραγωγής, ανάγκασε τους πτηνοτρόφους να επιβραδύνουν ζημιογόνως το ρυθμό εκτροφής, περιορίζοντας αντίστοιχα τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, διατηρουμένου του ιδίου κόστους λειτουργίας των μονάδων τους, καθώς δεν στηρίχθηκαν από την Κυβέρνησή σας.

Τα παραπάνω περιγράφουν την οικονομική καταστροφή του κλάδου, που προσποιείστε ότι δεν είδατε, ούτε βλέπετε, αλλά τώρα κάπως θα πρέπει να αιτιολογήσετε την αδράνειά σας και να χορηγήσετε επιτέλους τουλάχιστον έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα πτηνοτροφίας.

 

Επειδή οι παραλείψεις σας χειροτερεύουν καθημερινά́ τις προοπτικές βιωσιμότητας των ελληνικών πτηνοτροφικών μονάδων και των νοικοκυριών της υπαίθρου.

 

Επειδή η ύπαρξη εθνικών πτηνοτροφικών μονάδων διασφαλίζει την επάρκεια προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας για τον πληθυσμό της χώρας, που σε περιόδους παγκοσμίου πανδημίας είναι και σημαντικό διατροφικό καταφύγιο.

 

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.      Για ποιο λόγο έχει εξαιρεθεί ο πρωτογενής τομέας, εν προκειμένω η εκτροφή κοτόπουλου, από τους προστατευόμενους ΚΑΔ;

2.      Για ποιους λόγους, ακόμη και μετά την υποβολή των υπ’ αριθ. πρωτ. ΒτΕ 6990/01.06.2020 & 8127/09.07.2020 Ερωτήσεων -ακόμη αναπάντητων-, συνεχίζετε να εξαιρείτε την ελληνική πτηνοτροφία από τα μέτρα οικονομικής στήριξης;

3.      Ποια είναι η οικονομική ζημία που έχει υποστεί η ελληνική πτηνοτροφία (πρωτογενής τομέας και μεταποίηση), κατά τις μετρήσεις των Υπουργείων σας από την έναρξη της πανδημίας COVID-19;

4.      Με ποιο εργαλείο θα στηρίξετε οικονομικά, άπαξ αλλά και συστηματικά, τις πτηνοτροφικές μονάδες (πρωτογενείς και μεταποιητικές) της χώρας μας;

  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια