HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Σημαντική απόφαση του Δ.Σ. Κατερίνης – Άραγε θα καταφέρει η ΔΕΥΑ Κατερίνης ν΄ απαλλαχθεί απο τα 7,5 εκατομμύρια χρέους στης ΔΕΗ;


Η απόφαση που πάρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Οκτωβρίου 2020, η οποία ωστόσο πέρασε στα “ψιλά” των τοπικών ΜΜΕ, παρ' ότι είναι πολύ σημαντική για τον Δήμο Κατερίνης.

Η εν λόγω απόφαση έχει να κάνει με το πασίγνωστο πλέον σε όλους μας χρέος της ΔΕΥΑ Κατερίνης των 7,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στην ΔΕΗ. Άλλωστε αυτή η υπόθεση είχε “παιχθεί” πολύ προεκλογικά με αποτέλεσμα να μάθουμε όλοι σχεδόν, το πως, πότε απο ποιόν και γιατί δημιουργήθηκε και τι είχε γίνει μέχρι τότε (2019) για την διευθέτησή του.

Ήλθε όμως η απόφαση που προαναφέραμε (της 30ης Οκτωβρίου δηλαδή), η οποία δίνει πολλές ελπίδες στην οριστική λύση του προβλήματος. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

Το χρονικό της απόφαση

Όλα ξεκίνησαν μετά απο μια διαταγή πληρωμής που εξέδωσε η ΔΕΗ κατά της ΔΕΥΑΚ στις 30/10/2020 μέσω του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης, με την οποία απαιτούσε ολοκληρωτική εξόφληση του χρηματικού ποσού των 7.338.445,37 ευρώ που ήταν η οφειλή της ΔΕΥΑΚ προς της ΔΕΗ, εξηγώντας τους λόγους (βλέπε το έγγραφο).











Η διαταγή πληρωμής λοιπόν, έπρεπε ν' αντιμετωπισθεί ένδικα (όπως συνηθίζεται) προκειμένου να γίνει ανακοπή και συμβιβασμός ώστε να μην προχωρήσει. Όμως, με βάση τον πολύ πρόσφατο νόμο 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α'?12.10.2020) που αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Δήμων, απο τα οποία ο Δήμος Κατερίνης θυμίζουμε ότι έχει λάβει μέχρι τώρα γύρω στα 7.200.000 ευρώ περίπου, υπήρχε ένα παραθυράκι όπου έδινε την δυνατότητα στον Δήμο Κατερίνης να διεκδικήσει όλο το ποσό της προαναφερόμενης οφειλής προκειμένου να εξοφλήσει το συγκεκριμένο χρέος. Όμως υπήρχαν 2 μικρά θέματα. Το πρώτο ήταν να παραιτηθεί απο κάθε ένδικη διαμάχη, και το δεύτερο ήταν να προλάβει τις ημερομηνίες, μια και ο νόμος των ληξιπρόθεσμων θα ίσχυε έως 31/10, δηλαδή υπήρχε στενό περιθώριο μίας ημέρας (βλέπε το σχετικό έγγραφο).


Έτσι, μετά απο εισήγηση του δικηγόρου και συνεργάτη του Δήμου κ. Κώστα Καραφουλίδη (βλέπε σχετικό έγγραφο) στο Δ.Σ., ο Δήμος Κατερίνης παραιτήθηκε απο κάθε ένδικο μέσω κατά της διαταγής πληρωμής, ώστε η οφειλή να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 47 του προαναφερόμενου Νόμου.



Με σχεδόν αστραπιαίες λοιπόν κινήσεις, τέθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδια ημέρα, και ευτυχώς πάρθηκε ομόφωνη απόφαση περι μη άσκησης ένδικων μέσων εναντίωσης κατά της διαταγής πληρωμής της ΔΕΗ. (διαβάστε την απόφαση)

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση συνηγόρησαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης (προς τιμή τους).

Στο δια ταύτα, αν όλο αυτό λειτουργήσει θετικά και δεν υπάρξει κόλλημα με ημερομηνίες ή διαδικασίες, πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Κατερίνης, και η ΔΕΥΑΚ φυσικά, θ' απαλλαχθεί απο ένα μεγάλο οικονομικό βάρος, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται για τους δημότες.

Τώρα, αν η θετική έκβαση της υπόθεσης αυτής, οδηγήσει τον Δήμο Κατερίνης και την επιχείρηση της ΔΕΥΑΚ να μειώσουν την τιμή του νερού, που εδώ που τα λέμε μεταξύ μας, πήρε τον ανήφορο τελευταία, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακοίνωση της μείωσης των δημοτικών τελών κατά 20%, θα δώσει μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους δημότες που ταλανίζονται, ειδικά φέτος, με την κρίση της πανδημίας που έχει φυσικά και απίστευτες οικονομικές προεκτάσεις.

Ίδωμεν…



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια