HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πόσοι επιβάτες επιτρέπονται, τι ισχύει με τη χρήση μάσκας


Το πανεθνικό lockdown είναι σε εφαρμογή από το Σάββατο, ωστόσο, όπως φαίνεται, η χρήση των ΙΧ δεν έχει περιοριστεί τόσο πολύ, καθώς οι περισσότεροι οδηγοί τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές, απαραίτητες μετακινήσεις τους.

Λόγω του lockdown, όμως, και των μέτρων κατά του κορωνοϊού οι οδηγοί θα πρέπει να τα γνωρίζουν και να τα τηρούν πιστά. Χρειάζεται προσοχή στον αριθμό των επιβατών, στη χρήση της μάσκας, αλλά και στις απαραίτητες βεβαιώσεις ή SMS.

Πάντως, υπάρχει προβληματισμός καθώς η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας είναι πολύ αυξημένη παρά τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

Βεβαιώσεις μετακίνησης με SMS

Το 13033 επανήλθε ξανά στην καθημερινότητά μας για τις εξόδους από το σπίτι λόγω του πανεθνικού lockdown και γι' αυτό οι οδηγοί αλλά και οι επιβάτες των ΙΧ θα πρέπει να στέλνουν ανάλογα με τον λόγο που έχουν για μετακίνηση.

 • Ο κωδικός 1 είναι για μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
 • Ο κωδικός 2 είναι για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
 • Ο κωδικός 3 είναι για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες.
 • Ο κωδικός 4 είναι για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
 • Ο κωδικός 5 είναι για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 • Ο κωδικός 6, που είναι για σωματική άσκηση και βόλτα κατοικίδιου ή για να ταΐσει κάποιος αδέσποτα εντός των ορίων του δήμου του, δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη χρήση ΙΧ.

Οι γραπτές βεβαιώσεις για κίνηση με ΙΧ

Στην περίπτωση των γραπτών βεβαιώσεων οι οδηγοί και οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν τα ειδικά χαρτιά για μετακίνηση ώστε να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους, τα οποία τα δίνει ο εργοδότης είτε μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είτε πρόκειται για τη Βεβαίωση Μετακίνησης Εργαζομένου. Προσοχή όμως, αντιστοίχως και οι επιβάτες στα ΙΧ θα πρέπει να έχουν ανάλογες βεβαιώσεις, είτε SMS, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο είναι στο ΙΧ.

Με SMS η μετάβαση στο συνεργείο

Επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε μπορεί το ΙΧ να εμφανίσει κάποια βλάβη και να χρειαστεί επίσκεψη στο συνεργείο, παρά το lockdown τα συνεργεία αυτοκινήτων παρέμειναν ανοιχτά. Για να μπορέσει ο κάτοχος και οδηγός ΙΧ να μεταβεί εκεί θα πρέπει να στείλει SMS με τον κωδικό 2 για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα.

Πόσοι μπορούν να βρίσκονται μέσα σε ΙΧ

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον αριθμό των επιβαινόντων στα ΙΧ, αλλιώς κινδυνεύουν με το πρόστιμο των 300 ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να γνωρίζουν πως:

Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη, ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μεικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Εφόσον πρόκειται για μαθητές σε μη αστικές περιοχές, που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετάβασή τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.

Προσοχή στο πώς φοράμε τη μάσκα

Η μάσκα θα πρέπει να φοριέται σωστά και όχι απλώς να τοποθετείται στο πρόσωπο. Θα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη, αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται πως η μάσκα είναι υποχρεωτική:

Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες.

Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, στο οποίο δημοσιεύθηκαν όλα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΙΧ όταν επιβαίνουν έχουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α' και β' βαθμού. Στα ΙΧ επιτρέπεται ένας επιβάτης πλέον του οδηγού. Επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου αποκλειστικά και μόνο για γονείς και τέκνα.

Ποιοι είναι οι συγγενείς α' και β' βαθμού

Α’ βαθμού:

 • (κατιόντες – ανιόντες) γονείς, παιδιά
 • (εξ αγχιστείας) ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά

Β’ βαθμού:

 • (κατιόντες – ανιόντες) παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια
 • (εξ αγχιστείας) γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι)
 • (εκ πλαγίου) αδέλφια


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια