HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ και η υγεία μας

 


*Του Δημήτρη Ζησιμόπουλου

Θυμόμαστε οι μεσήλικες την προ Γεννηματά εποχή που για να χειρουργηθείς έπρεπε να πουλήσεις χωράφι. Ήρθε το ΠΑΣΟΚ και εγκαθίδρυσε το ΕΣΥ και απέκτησε κάθε Έλληνας πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας.

Ας θυμηθούμε τι υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ για την Υγεία το 2019 ( αντιγράφω από το πρόγραμμά της):

-πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων

-κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας

-κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό

-ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για χρόνιους ασθενείς

-αποστολή φαρμάκων στο σπίτι για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.

Αυτά πριν τις εκλογές. Διαπιστώσατε να υλοποιείται κάτι από τα παραπάνω μετά τις εκλογές?

Το μόνο που είδαμε ήταν κομματικά επιλεγμένες διοικήσεις, καμία πρόσληψη προσωπικού και ελλείψεις υλικοτεχικής υποδομής μέχρι που ήρθε ο κοροναιός. Πριν την κρίση που ήρθε με τον κοροναιό η πολιτική της ΝΔ έπαιρνε σάρκα και οστά με την υποχρηματοδότηση, τη μη ολοκλήρωση του δημόσιου τομέα και επομένως τη βαθμιαία απαξίωσή του. Κύριος μοχλός η απουσία δομών  πρωτοβάθμιας Υγείας στα Αστικά Κέντρα και η καθολικότητα των παροχών που αποτυπώθηκε στην αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας που ξεπέρασε το 50% της συνολικής δαπάνης υγείας. Μετά την κρίση η στρατηγική αυτή υλοποιείται με πιο γρήγορα βήματα με δραματική περικοπή δαπανών, παραπέρα επιβάρυνση των ασφαλισμένων, σταδιακή διάλυση των δημόσιων δομών με παράλληλη διαφυγή δημόσιων πόρων προς τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

Η στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κοινωνικού Κράτους και στην διαμόρφωση συνθηκών για επέκταση της δραστηριοποίησης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στο χώρο των υπηρεσιών υγείας και της ασφάλισης υγείας. Για τη ΝΔ το δημόσιο σύστημα υγείας σταματά εκεί που ξεκινά η μεροληψία για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αλήθεια στη Θεσσαλονίκη γιατί η ΝΔ δεν επέταξε το Διαβαλκανικό και τον Άγιο Λουκά αλλά μια ιδιωτική κλινική που κρίθηκε ακατάλληλη?

Ο  ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «Ένεση ηθικού» στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ που σήμερα δοκιμάζονται οι σωματικές και ψυχικές αντοχές του. Αυτό πρακτικά σημαίνει συνεχής ενίσχυση του προσωπικού των δημόσιων δομών, παράταση όλων των συμβάσεων που λήγουν στο επόμενο διάστημα, αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων του ΕΣΥ, σχέδιο 15.000 μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ένταξη όλων των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά  επαγγέλματα, αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου  και των αποδοχών των υπολοίπων εργαζομένων στο ΕΣΥ, αύξηση της θητείας του επικουρικού προσωπικού στα 4 χρόνια.

Η  φτωχοποίηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων λόγω της πολιτικής των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας καθιστά το ΕΣΥ αναγκαίο όσο ποτέ.

Οι –έντιμοι-μισθοσυντήρητοι ιατροί και νοσηλευτές, οι νέοι επιστήμονες που καθημερινά δίνουν τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν σε έναν παρατεταμένο αγώνα υπεράσπισης της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας απέναντι στα «δεξιά» σχέδια της ισοπέδωσής της.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια