HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Εντός» της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας» Ρόδος και Καστελόριζο


Έναν, περίπου, μήνα πριν, στις 19 Οκτώβρη το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις συνοδευόμενο από στολίσκο πολεμικών πλησίασε το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Στρογγύλη) εγγύτερα των 12 ναυτικών μιλίων. Χτες, 21 Νοεμβρίου η Άγκυρα ανανέωσε την Navtex μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τα στίγματα που περιγράφουν την περιοχή των ερευνών το Ορούτς Ρέις θα βρεθεί σε απόσταση 5,9 ναυτικών μιλίων από το σύμπλεγμα (Ρω) του Καστελόριζου!

Είναι προφανές ότι όσο το Καστελόριζο εξακολουθεί να φαίνεται πως είναι μακριά για κάποιους στην Αθήνα, τόσο «ενσωματώνεται» στην τουρκική «γαλάζια πατρίδα»…

Στην ελληνική αντι- Navtex που εκδόθηκε ως απάντηση στην τουρκική γίνεται η παραδοχή ότι η θαλάσσια περιοχή που η Άγκυρα δέσμευσε για τις έρευνες του Ορουτς Ρέις, εκτός από ελληνική υφαλοκρηπίδα, περιλαμβάνει και ελληνικά χωρικά ύδατα!

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται προς την ελληνική κυβέρνηση και σε όλους όσοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της «ελαστικοποίησης» των ελληνικών …μαξιμαλιστικών θέσεων είναι απλό: Που ακριβώς βρίσκεται η ελληνική «κόκκινη γραμμή»; Με πιο απλά λόγια, με ποιον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδράσει αν το τουρκικό ερευνητικό και ο στολίσκος των πολεμικών που το συνοδεύει πλεύσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων;

«Τουρκική θάλασσα»

Έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δηλαδή έξω από τα 6 μίλια από τις ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελόριζου, εκεί δηλαδή που υποτίθεται ότι είναι ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη, η Τουρκία έχει ήδη de facto επιβάλλει τις θέσεις της και η κατάσταση που επικρατεί περιγράφεται γλαφυρά από τους Δωδεκανήσιους και τους Κρητικούς ψαράδες:

“Ψάρευα 100 μίλια νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου”, καταγγέλλει στο

zarpanews.gr και την Ευτυχία Πενταράκη (δημοσίευση 20 Νοέμβρη) ο Χανιώτης ψαράς Νίκος Κρασάκης. “Ξαφνικά η περιοχή γέμισε Τουρκικά πολεμικά πλοία που τράβηξαν και έκοψαν τα παραγάδια μου. Με υποχρέωσαν να φύγω. Τι να έκανα; Έπαθα 2000 ευρώ ζημιά. Οι Τούρκοι εκεί κάτω κάνουν ό,τι θέλουν. Αλωνίζουν ανενόχλητοι.(…) Στο Υπουργείο Ναυτιλίας δεν το είπα καν. Γιατί και να το έλεγα θα γινόταν κάτι; Κάνεις δεν κάνει κάτι. Πριν λίγες μέρες το Οruc Reis ήταν 12 μίλια από τη Ρόδο. Τι δουλειά έχει εκεί;”

Ένα περίπου μήνα πριν, στις 27 Οκτώβρη δύο Καλύμνιοι, αδέλφια και ονομαστοί ψαράδες, εγκλωβίστηκαν στην τρέχουσα εκείνες τις μέρες τουρκική NAVTEX. Όπως είπαν μιλώντας στο zarpanews.gr  τα αδέλφια Στάθης και Μανώλης Γεωργούλης, δύο από τους πιο γνωστούς ξιφιάδες της Ελλάδας:

“Πότε δεν ήμαστε με αυτούς καλά γιατί τα παραγάδια μας είναι επιφάνειας, και αυτοί κάνουν βόλτες και σεργιανίζουν και δεν βάζουμε ένα και δύο και τρία μίλια παραγάδια να τα ελέγχεις. Βάζουμε 35-40 μίλια παραγάδια. Δηλαδή από το Καστελόριζο καλάρουμε και βγαίναμε πάνω στη Λίνδο. Αυτοί σεργιανίζουν, πάνω-κάτω, πάνω-κάτω, φτάνανε στα 8 μίλια από τις στεριές, από τη Ρόδο, από το φανάρι της Ρόδου, από τη Λίνδο και τα κάνανε κομμάτια τα παραγάδια».

Όσο, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση … αντιδρά με αντι- Νavtex και διαβήματα επιδεικνύοντας την μέγιστη καλή θέληση και ευελιξία κατά τις συμβουλές, παροτρύνσεις και πιέσεις που δέχεται από συμμάχους και εταίρους, τα τουρκικά πολεμικά δημιουργούν την νέα κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή και όσο η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να καθίσει στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου η Άγκυρα συστηματικά προσδιορίζει την ατζέντα ασκώντας de facto κυριαρχία στην περιοχή και υπενθυμίζοντας με κάθε ευκαιρία την θέση της περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στις μικρασιατικές ακτές.

Έχοντας ήδη προσφέρει (γη και)… ύδωρ με τις δηλώσεις Γεραπετρίτη σύμφωνα με τις οποίες η «κόκκινη γραμμή» της χώρας στην περιοχή του Καστελόριζου είναι τα 6 ναυτικά μίλια, η ελληνική κυβέρνηση με έκπληξη (;) παρακολουθεί την τουρκική βουλιμία να επεκτείνεται και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων…

Η σιωπή με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση που διαμορφώνεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ανατολικά, νότια και μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, περιγράφει είτε την απόλυτη αδυναμία προάσπισης ζωτικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είτε οδηγεί στη βάσιμη υποψία «διευθετήσεων» που έχουν συμφωνηθεί στις παρασκηνιακές συνομιλίες οι όποιες έχουν πραγματοποιηθεί με γερμανικό «καπέλο» από τη μια και αμερικανική «ομπρέλα» στο ΝΑΤΟ από την άλλη...

Κατά τα λοιπά, η ελληνική κυβέρνηση (λέει πως) περιμένει το Δεκέμβρη τους Ευρωπαίους να «τιμωρήσουν» την Τουρκία με κυρώσεις…ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια