Με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και όλων των αρμόδιων φορέων του μελισσοκομικού κλάδου διεξήχθη διαδικτυακά το11ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020.
Μιλώντας στο Συνέδριο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης προανήγγειλε μέτρα στήριξης του μελισσοκομικού τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία. Αναφερόμενος στο Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, σημείωσε ότι η σχετική υπουργική απόφαση βρίσκεται προς υπογραφή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί μια βάση η οποία θα θέσει θεμέλια διαφορετικής παραγωγικής συγκρότησης στον μελισσοκομικό κλάδο.
Τη σαφή βούληση για στήριξη του κλάδου εξέφρασε στον χαιρετισμό του και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη λήψη πρωτοβουλιών μέσα στο 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αύξηση των εξαγωγών μελιού ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον προβολή σε ένα προϊόν όπως το μέλι, παραδοσιακό για την Ελλάδα, με υψηλή ποιότητα και σημαντικές εξαγωγές.
Τις ενέργειες του Υπουργείου για τη στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, ανέφερε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ σημείωσε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ελληνικής παραγωγής από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, η αύξηση της παραγωγής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού μελιού, δηλαδή τυποποίηση, πιστοποίηση, branding, αύξηση εξαγωγών.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός κλάδος αλλά και στις προτάσεις για την αντιμετώπισή τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) Βασίλης Ντούρας. Επίσης, ζήτησε να μπει το ελληνικό σήμα στο μέλι, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και σε μια καλύτερη λειτουργία της αγοράς.
Ως κρίσιμες χρονιές για την ελληνική μελισσοκομία χαρακτήρισε το 2020 και το 2021 ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλη, Γιώργος Πίττας. Όπως υπογράμμισε, οι αθρόες εισαγωγές μελιού από τρίτες ή ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μέσω Βουλγαρίας, η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο μελισσοκομικός κλάδος ενώ οι ελληνοποιήσεις και η πρωτοφανής αδικαιολόγητη νοθεία με καραμελόχρωμα και οι εξευτελιστικές τιμές διάθεσης κάποιων μελιών έχουν φέρει σε απόγνωση τον μελισσοκομικό κλάδο και όλους όσους ασχολούνται με το ελληνικό μέλι.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!