HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Σχολή Γονέων Κατερίνης. Η Προσφορά της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821


Η κ. Ναταλία Νικολάου, καθηγήτρια της Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Lomonosov στην Μόσχα παρουσίασε το θέμα «Η Προσφορά της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821» την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020. 

Στην συνέχεια η Ρωσίδα ιατρός κ. Αλεξάνδρα Σούτοβα απήγγειλε απόσπασμα ποιήματος του φιλλέληνα Ρώσου Αξιωματικού Θεοδώρου Γκλίντα, ενώ παρουσιάστηκε  βίντεο από την χορωδία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Μόσχας τα οποία τραγούδησαν τον Ύμνο είς την Ελευθερία του Διονύσιου Σολωμού. 

Με την εκδήλωση αυτή η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης ξεκίνησε το αφιέρωμα 10 εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Σημαντικοί ομιλητές, Πανεπιστημιακοί, Ιεράρχες, Πολιτικοί, Ιατροί κ.α.π. από Αμερική, Ρωσία, Ελλάδα και το Άγιον Όρος θα «φωτίσουν» με την έρευνα τους και τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν το Εθνικό Έπος της απελευθέρωσης της πατρίδας μας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Περισσότερα εδώ: http://www.sxoligoneon.gr/index.php/fotografies-2016-2018/fotografies-2020-2200/fotografies-2020-2021/302-30-11-2020-natalia-nikolaou

  • Οι Ρώσοι με πρώτον τον πρίγκηπα Βλαδίμηρο τον 10 αιώνα (988) «άνοιξαν» την καρδιά τους και την ψυχή τους στο Βυζάντιο. Η Ρωσία ολόκληρη τότε, μπορούμε να πούμε έγινε πεδίο επιρροής του Ελληνικού πνεύματος.
  • Οι Ρώσοι Φιλέλληνες αγκάλιασαν τον Ελληνισμό και μέσα και έξω από την Ρωσία και προσέφεραν πάρα πολλά για τον σκοπό της Ελληνικής Επανάστασης.
  • Οι Ρώσσοι λογοτέχνες, ποιητές και συγγραφείς με τα έργα τους βάλλανε ένα λιθαράκι στο μεγάλο και θαυμαστό οικοδόμημα της Ελληνορωσσικής φιλίας.

                 Ποίημα «έκκληση για βοήθεια στην Ελλάδα” του Ρώσσου Φιλλέληνα Basel Kapnish

«…Η Ελλάδα άλλο δεν αντέχει, έφτασε ως τα άκρα η αγανάκτηση. Το σπαθί ξεγύμνωσε η Επανάσταση, ο Σταυρός την Ευλογεί, τον δρόμο των πιστών προγόνων ακολουθείστε. Πήρες την μεγάλη απόφαση. Τον ζυγό τινάζω ή πέφτεις…»β) Οι σημαντικότεροι ήρωες του 1821 ήταν ρωσόφιλοι με πρώτο το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Από το 1806 οι Κολοκοτρωναίοι, έδειξαν το δεσμό που ήθελαν να έχουν με τη Ρωσία όταν θα πολεμούσαν με τους Οθωμανούς, καθώς ύψωσαν σαν σημαία το σταυρό του Αγίου Ανδρέα (γαλάζιος σταυρός σε λευκό φόντο) που ήταν το έμβλημα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας. Να σημειωθεί ότι ο πατέρας του Κολοκοτρώνη είχε συμμετάσχει στην επανάσταση των Ορλωφικών και σκοτώθηκε με δυο αδέλφια του από τους Τούρκους. Το όνομα Θεόδωρος το πήρε ο γιός του προς τιμήν του Ρώσου αξιωματικού Θεόδωρου Ορλώφ. Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας ο Γέρος του Μωριά έγινε μέλος του ρωσικού κόμματος, του οποιου μάλιστα για ένα διάστημα ηγήθηκε ο γιός του, Γενναίος Κολοκοτρώνης.

γ) Tα χρήματα για να ξεκινήσει η επανάσταση βρέθηκαν από τους Έλληνες καραβοκύρηδες οι οποιοι μέσα σε λίγες δεκαετίες ειχαν πλουτίσει λόγω της ευνοικής Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή που είχαν αποσπάσει οι Ρώσοι από τους Οθωμανούς. Με την υπογραφή της Συνθήκης κατοχυρώθηκε νομικά το δικαίωμα της χρήσης της ρωσικής σημαίας από Έλληνες πλοιοκτήτες, καθώς και η ναυπήγηση πλοίων μεγάλου εκτοπίσματος. Όσοι Έλληνες ύψωναν τότε ρωσική σημαία στα καράβια τους έπαιρναν χορήγηση αδείας επιτηδεύματος από τον διοικητή της Οδησσού. Με αυτόν τον τρόπο ο εμπορικός στόλος των Ελλήνων αναπτύχθηκε εντυπωσιακά, το ίδιο και τα κέρδη τους. Παράδειγμα Ελληνίδας πλοιοκτήτριας που είχε στενή σχέση με τους Ρώσους και πρωταγωνίστησε στην Επανάσταση είναι η ίδια η Μπουμπουλίνα.

δ) Οι συχνές νίκες των Ρώσων επί των Τούρκων είχαν αποδυναμώσει τόσο την Οθωμανική Αυτοκρατορία ώστε οι Έλληνες να ελπίζουν πως θα μπορούσαν κι αυτοί να τα καταφέρουν εναντίον της. Με τη Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή οι Ρώσοι είχαν καταφέρει να γίνουν αυτόνομες η Μολδαβία και η Βλαχία, τις οποίες έκτοτε κυβερνούσαν Έλληνες Φαναριώτες που ήταν ρωσόφιλοι. Και στις δυο χώρες αναπτύχθηκε ισχυρή ελληνική αστική τάξη με την υποστήριξη της Ρωσίας.

ε) Όταν ξέσπασε η ελληνική επανάσταση το 1821 συνεδρίαζαν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ιεράς Συμμαχίας στο Λάιμπαχ (σημερινή Λουμπλιάνα στη Σλοβενία). Τότε ο Μέττερνιχ πρότεινε στους συνέδρους να στείλουν στρατό οι χώρες τους προκειμένου να βοηθήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία να συντρίψει την επανάσταση ενώ πρότεινε και τη σφαγή των Ελλήνων σαν παραδειγματισμό. Ο Καποδίστριας όμως σαν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατάφερε να μην περάσει η πρόταση του παντοδύναμου Μέττερνιχ και να κρατήσει ουδετερότητα η Ιερά Συμμαχία, παρότι ιδρυτικός της στόχος ήταν να καταπνίγει κάθε επανάσταση στην Ευρώπη. Η επιχειρηματολογία του που αποστόμωσε τον Μέττερνιχ ήταν πως “θα ήταν φρικτό τα χριστιανικά ευρωπαϊκά στρατεύματα να χτυπήσουν Χριστιανούς και να τους υποτάξουν στους Μουσουλμάνους”. Ο Καποδίστριας τότε με τη συγκατάθεση του Τσάρου (που παρευρισκόταν στο συνέδριο) ουσιαστικά έσωσε την ελληνική επανάσταση και τον Ελληνισμό από μια μεγάλη συμφορά.

στ) Στη ναυμαχία του Ναυαρίνου ο ενωμένος στόλος των Ρώσων, Άγγλων και Γάλλων ξεκίνησε από τον Πόρο να συναντήσει το στόλο του Ιμπραήμ μετά απο φορτική πίεση του Ρώσου Χέιδεν στον Άγγλο αντιναύαρχο Κόδριγκτον και το Γάλλο υποναύαρχο Δεριγνύ. 

ζ) Η ανεξαρτησία της Ελλάδας οφείλεται στη Συνθήκη της Αδριανούπολης καθώς ο Σουλτάνος ενώ είχε συμφωνήσει μετά το Ναυαρίνο για αυτονομία της Ελλάδας, ύστερα πήρε πίσω τις υποσχέσεις του. Έκλεισε μάλιστα τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία επειδή εξοργίστηκε με τη συμμετοχή του ρωσικού στόλου στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ο διαπρεπής Άγγλος πολιτικός Ουίλιαμ Γκλάντστοουν αναγνώρισε, παρότι αυτό έδινε πόντους στη Ρωσία, ότι η συνθήκη της Αδριανούπολης υπήρξε “το διεθνές συμβόλαιο της πολιτικής υπόστασης και αυτοτέλειας του ελληνικού κράτους”

Την επόμενη Δευτέρα 7-12-2020, οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και κ. Άγγελος Συρίγος συμμετέχουν στο αφιέρωμα της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης (λόγω Covid-19) είναι το: "Το 1821 μέσα από τις πηγές του"

 Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.
Κωνσταντίνος Κορομπίλης

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια