HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ακίνητα: Πάγωσαν λόγω πανδημίας οι μεταβιβάσεις – Πώς κινήθηκαν οι αγοραπωλησίες το 2020


“Πάγωσαν” οι μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω της πανδημίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” , οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2020 παρουσιάζουν ανώμαλη προσγείωση που αγγίζει τα επίπεδα του 2017. Κύριοι ένοχοι για αμήχανο κλίμα είναι η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό και η βουτιά στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος έχει συμπαρασύρει πολλούς τομείς της οικονομίας. Στελέχη της αγοράς δείχνουν επιστροφή στα επίπεδα του 2019 από το 2022 εφόσον φυσικά η υγειονομική κρίση έχει φθίνουσα πορεία και ο τουρισμός αρχίσει να ανακάμπτει.

Το πάγωμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης επέφερε επομένως και άμεσο πάγωμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων αφού αποτελεί τον λόγο για την αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 4 χρόνια και ιδιαίτερα το 2015 που καταγράφηκε η πρώτη αύξηση της τάξεως 46,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2016 οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 17,7% το 2017 κατά 18% και το 2018 κατά 59, 6%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων όπου φέτος οι μεταβιβάσεις είναι μόλις 2.977 σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων –Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα οποία επεξεργάστηκε το Πανελλήνιο Δίκτυο E-Real Estates έναντι 5.383 στο σύνολο του 2019, 5.808 το 2018 και 2.969 το 2017.

“Η πτώση συγκριτικά με το 2019 αγγίζει το 56%, πρόκειται για μια εικόνα η οποία δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα τις επόμενες 8 ημέρες που απομένουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους” σχολιάζει στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας και προσθέτει πως “ο κλάδος των ακινήτων είναι αλληλένδετος με την οικονομία της χώρας, με τον τουρισμό να αποτελεί τον μεγαλύτερο αρωγό επενδύσεων στο Real Estate όπου το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ στοχεύουν πλέον στο β΄ εξάμηνο του έτους και σε έσοδα θα αγγίζουν το 50% σε σχέση με το 2019”.

Τα δεδομένα αλλάζουν εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού και υπογραμμίζει ότι η κτηματαγορά βρίσκεται αντιμέτωπη για άλλη μια φορά με μια υποκείμενη οικονομική κρίση που θα επηρεάσει πρωτίστως τα οικιστικά όπου ο ρυθμός και το ύψος της μείωσης των αξιών και των μισθωμάτων θα καθοριστεί από πολλούς παράγοντες.

“ Η ζήτηση από το εξωτερικό η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανάκαμψη της αγοράς τα τελευταία έτη είναι πλέον ανύπαρκτη με σημαντικές συμφωνίες να έχουν παγώσει ή και ακυρωθεί” υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας και συνεχίζει: “Το εγχώριο ενδιαφέρον για συναλλαγές επί ακινήτων είχε καθηλωθεί τόσο από την πλευρά της ζήτησης καθώς οι αβεβαιότητες για τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία ήταν ιδιαίτερα υψηλές”.

Kλειδί στην εξέλιξη και τη δυναμική της αγοράς θα αποτελέσουν οι χρηματοοικονομικοί δείκτες τονίζουν στελέχη της αγοράς όπως και η διαθεσιμότητα και η ευκολία δανεισμού ,τα αναπτυξιακά μέτρα που θα στοχεύσουν στην οικονομική ενδυνάμωση των πολιτών, το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα στήριξης των υφισταμένων επενδυτών και προσέλκυσης νέων, το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων για την εργασία τους και τα εισοδήματα τους αλλά και η εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα στη χώρα μας.


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια