HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Δήμος Νεάπολης – Συκεών: «Παγωμένα» δημοτικά τέλη και το 2021


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά “παγώνουν” τα δημοτικά τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της διοίκησης του Σίμου Δανιηλίδη.
Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά τέλη για το νέο έτος για τις μεν κατοικίες παραμένουν στο 1,24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα καταστήματα στα 3,12 €/τ.μ. Να σημειωθεί ότι το ύψος των Δημοτικών Τελών του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2019 και 2020 ήταν μειωμένο κατά 10% για τις κατοικίες (1,24 €/τμ έναντι 1,38% €/τμ), ενώ τα προηγούμενα πέντε χρόνια παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,38 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες και 3,28 ευρώ/τ.μ. για τα καταστήματα (2014-2018).

Από το 2012 έως και το 2020 τα ανταποδοτικά τέλη γνώρισαν συνολική μείωση 22,5% για τις κατοικίες (1,24€/τ.μ. έναντι 1,60€/τ.μ.) και 17,89% για τα καταστήματα (3,12€/τ.μ. έναντι 3,80€/τ.μ.). Το ποσοστό μείωσης είναι μεγαλύτερο για τη Δ.Ε. Νεάπολης εάν ληφθεί υπόψη ότι καταργήθηκε και ο ειδικός φόρος 0,54 €/τ.μ.που ίσχυε επί 20ετίας στον πρώην δήμο Νεάπολης (42,85% για τις κατοικίες και 28,76% για τα καταστήματα), επιφέροντας έτσι συνολικά μεγάλες ελαφρύνσεις στον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για το 2021 προβλέπεται μια σημαντική αλλαγή στο ύψος των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις πάρκινγκ, το οποίο ορίστηκε στα 2,80€/τ.μ.

«Πορευόμαστε σταθερά με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, αγωνιζόμενοι για όσο μπορούμε καλύτερη ποιοτικά καθαριότητα, προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και επέκταση του ηλεκτροφωτισμού με LED, γιατί τα ανταποδοτικά αφορούν και τον ηλεκτροφωτισμό», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Όπως τόνισε, «ταυτόχρονος στόχος είναι να μειώνουμε συνεχώς, στο μέτρο του δυνατού, το λειτουργικό κόστος έτσι ώστε να μετακυλύουμε κάθε χρόνο τη μείωση του κόστους στα Δημοτικά Τέλη με στόχο να τα μειώσουμε περαιτέρω. Ήδη αυτή τη στιγμή είμαστε ο δήμος με τα χαμηλότερα Δημοτικά Τέλη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης».


Γενικοί Συντελεστές

Μετά τη χθεσινή απόφαση, τα δημοτικά τέλη έχουν ως εξής:
 • Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία, καθώς και ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, συλλόγους και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πλην των ιδιωτικών κλινικών: 1,24 €/τ.μ.
 • Για λοιπούς στεγασμένους χώρους (καταστήματα και λοιποί χώροι): 3,12 €/τ.μ.
 • Για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και είναι στεγασμένοι χώροι, όπως βιομηχανίες, βιοτεχνίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: 3,28 €/τ.μ.
 • Για ιδιωτικά πάρκινγκ (στεγασμένα) και αποθήκες αυτόνομες και αυτοτελείς, και δεν χρησιμοποιούνται σε επιχειρηματική δραστηριότητα: 1,24 €/τ.μ.
 • Για επιχειρήσεις πάρκινγκ επί των οδών Π. Τσαλδάρη, Α. Παπανδρέου, Ελ. Βενιζέλου (Νεάπολη), Επταπυργίου, Ελπίδος (Συκιές), Λεωφ. ΟΧΙ (Αγ. Παύλος) και Λεωφ. Παπανικολάου (Πεύκα), ή σε απόσταση 150μ. από αυτές: 2,80 €/τ.μ., και οι υπόλοιπες οδοί 2 €/τ.μ.

Πρόνοια για ευπαθείς ομάδες

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον της διοίκησης του δήμου εισπράττουν ιδιαίτερα οι ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Για όλους αυτούς προβλέφθηκε μείωση στα Δημοτικά Τέλη έως και 50%, ενώ για κάποιες κατηγορίες υπάρχει και πλήρης απαλλαγή. Συγκεκριμένα:

 1. Πλήρης απαλλαγή για τους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής (ενοικίου) από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας για ανασφάλιστα ηλικιωμένα άτομα (άνω των 65 ετών), μοναχικά ή ζεύγη που στερούνται ιδιόκτητης στέγης, έχουν κοινωνική αδυναμία και είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς και άτομα που είναι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, δεν έχουν εισόδημα από μισθωτή ή επιχειρηματική δραστηριότητα και στερούνται ιδιόκτητης στέγης (χωρίς ακίνητη περιουσία πρώτη ή δευτερεύουσα).
 2. Μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 50%, δηλαδή 0,62 €/τ.μ. για κατοικίες όπου διαμένουν μόνιμα (ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές):
 • Πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000€ και για κάθε επιπλέον παιδί 3.000 €/παιδί,
 • Άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση, (εγγεγραμμένα στην ίδια οικογενειακή μερίδα) σε ποσοστό 80% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000€,
 • Δικαιούχοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».
Μέτρα για τους πληττόμενους από τον Covid-19

Παράλληλα, σε ισχύ βρίσκεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα (lock down) για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, να υποβάλλουν αίτηση για να τύχουν των απαλλαγών για την περίοδο του πρώτου lock down, και για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ των μέτρων ανακούφισης και στήριξης επαγγελματιών και επιχειρήσεων είναι και τα εξής:
 1. Απαλλαγή για το διάστημα Μάρτιος-Απρίλιος από Ανταποδοτικά Τέλη των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
 2. Απαλλαγή του τέλους 0,5% στα ΚΥΕ που διέκοψαν τη λειτουργία τους,
 3. Απαλλαγή του τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν έκαναν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου,
 4. Απαλλαγή από μισθώματα ενός τριμήνου των σχολικών κυλικείων,
 5. Απαλλαγή από μισθώματα ενός τριμήνου των κυλικείων των ΚΑΠΗ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια