HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Κορωνοϊός: Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια - Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση σήμερα


Το «πράσινο φως» αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση σήμερα, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από αυτήν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, ενώ ένα 24ωρο αργότερα, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια.
Σε αυτό το «κύμα» ανοίγματος της αγοράς, δεν εντάσσονται τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών και οι αλυσίδες, καθώς υπάρχουν φόβοι για τις επιπτώσεις συναθροίσεων και μαζικών μετακινήσεων των πολιτών.

Έτσι, σε αυτήν την πρώτη φάση ανοίγματος που θα πραγματοποιηθεί Κυριακή και Δευτέρα φαίνεται ότι περιλαμβάνονται μόνο το λιανεμπόριο, τα μικρά βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία και τα κομμωτήρια, με τα μέτρα της μάσκας, των αποστάσεων και του click away.

Οσον αφορά τα μικρά καταστήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν το άνοιγμα να αφορά μόνο κομμωτήρια και μικρά βιβλιοπωλεία, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα να λειτουργήσουν με click away.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Παρασκευής και θα ανακοινωθούν λίγες ώρες αργότερα από τον Στέλιο Πέτσα και τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Όπως έγινε γνωστό, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η οποία θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, την Παρασκευή στις 11:00, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να παρουσιαστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στην εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας που έλαβε υπόψη τα τελευταία δεδομένα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Ανοικτές οι μεγάλες αλυσίδες για επαγγελματίες

Πέραν του ανοίγματος του λιανεμπορίου για τα μικρά καταστήματα, οι μεγάλες αλυσίδες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των προϊόντων τεχνολογίας, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των ηλεκτρικών συσκευών προχωρούν σε επαναλειτουργία των φυσικών τους καταστημάτων υπό την προϋπόθεση οι πελάτες να είναι επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Ανοίγουν δηλαδή στο κομμάτι του B2B εμπορίου.

Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ευρείες διαστάσεις με το σύνολο σχεδόν των εν λόγω επιχειρήσεων να προχωρούν σε αυτή την ενέργεια, πιεζόμενες και από τους ανταγωνιστές τους.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που είχε εκδοθεί στις 6 Νοεμβρίου προέβλεπε τη λειτουργία του χονδρεμπορίου με συγκεκριμένους ΚΑΔ. Στην τελευταία απόφαση που εκδόθηκε το Σάββατο για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου έχουν προστεθεί και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση της εν λόγω εμπορικής δραστηριότητας (έγγραφο απόδειξης επαγγελματικής ιδιότητας, αγορές μόνο με τιμολόγιο, απαγόρευση εισόδου μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού).

Τι εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι

Κλειστά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ωστόσο άνοιγμα για κομμωτήρια και συνοικιακά βιβλιοπωλεία είναι σε γενικές γραμμές η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση που αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις της για την άρση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού την Παρασκευή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν το άνοιγμα να αφορά μόνο κομμωτήρια και μικρά βιβλιοπωλεία, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα να λειτουργήσουν με click away.

Υπενθυμίζεται ότι το click away προβλέπει τα εξής:

– Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος

– Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν

– Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται ότι λένε «όχι» στο άνοιγμα μεγάλων εμπορικών κέντρων και μεγάλων καταστημάτων παιχνιδιών.

Οι ειδικοί ζητούν να μην υπάρξει περιθώριο για μεγάλη κινητικότητα για να αποφευχθεί νέα δραματική αύξηση κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι προς αυτήν τη λύση είχε προϊδεάσει με δηλώσεις του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή όλες οι χώρες της Ευρώπης κρατάνε τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας.

Τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ότι το ζητούμενο σε αυτή την φάση είναι να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας, και ανέφερε ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια