HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Σύνοδος Κορυφής: Live η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρακολουθείστε ζωντανά τις δηλώσεις:




Συμφωνία για κυρώσεις light κατά της Τουρκίας και νέες συζητήσεις το Μάρτιο
Σε συμφωνία για ήπιες κυρώσεις κατέληξαν, λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) και μετά από έντονες ζυμώσεις, οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, πάνω στο κείμενο συμπερασμάτων που αφορά στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Mε το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία - η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ένα κείμενο που διαμορφώθηκε ύστερα από έντονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες.

Οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που δεν ικανοποιούσε την Αθήνα είναι διακριτές και δείχνουν ότι η Ευρώπη που κάνει ένα βήμα τη φορά - όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές - έκανε το ίδιο και σ' αυτό το Συμβούλιο:

«Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν' αλλάξει συμπεριφορά», όπως εμφανίζονται να ζήτησαν αρκετές χώρες κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της Αθήνας ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν καταστεί και ευρωπαϊκές.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης).

Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια