HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Στα «κάγκελα» ο εμπορικός κόσμος: «Μας έχει εξαντλήσει η κυβέρνηση» - Που «απειλεί» με παράταση και πιο σκληρά μέτρα


Την «απογοήτευση και την εξάντλησή του» του εμπορικού κόσμου από την παράταση του lockdown επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση "απειλεί" ότι μπορεί να συνεχίσει και μπορεί να δούμε και πιο σκληρά μέτρα.
Δεδομένη ήταν η παράταση του lockdown σε όλη τη χώρα, παρά το άνοιγμα των σχολείων που επιβεβαιώθηκε και επίσημα, κάτι που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως εξήγησε, η ισχύς των μέτρων θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τις 18 Ιανουαρίου και πλέον η αξιολόγηση της απόδοσής τους, όπως και των επιδημιολογικών δεδομένων, θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Αυτό σημαίνει πως κάθε Παρασκευή θα υπάρχει σχετική ενημέρωση για τα μέτρα που θα ισχύουν την κάθε επερχόμενη εβδομάδα. Με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν, βέβαια, ως την Παρασκευή (08.01), πάρθηκε η απόφαση για παράταση του lockdown ως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης της διασποράς του κορονοϊού.

Σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρει τα εξής:

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για νέα παράταση του lockdown στην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση.

Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση. Η απογοήτευση των συναδέλφων μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση. Από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιδεικνύουν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στις οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων.

Πρέπει όμως όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων.

Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης».

Τα μέτρα που θα ισχύουν από το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου

Σχολεία: Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θα ισχύει η διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για χρήση περισσότερων της μιας εισόδου της σχολικής μονάδας όπου αυτές υπάρχουν. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να επιβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19 μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, και θα ενημερώνονται για τα ραντεβού τους με sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων. Όσον αφορά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους και προαιρετική για τους μαθητές. Τα Δημοτικό σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, μετά τη σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού.

Λιανεμπόριο: Παραμένει σε ισχύ αναστολή λειτουργίας, και του click away, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και κέντρα αισθητικές. Παρατείνεται η απαγόρευση κυνηγίου και ψαρέματος

Χώροι λατρείας: Χωρίς πιστούς. Τέλεση μόνο κηδειών με συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και ως 9 άτομα. Ατομική λατρεία μόνο παρεμπιπτόντως στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης

Εταιρείες: Τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό όπου είναι εφικτή. Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, με ραντεβού και με τήρηση απόστασης 1,5μ..

Δικαστήρια:
Λειτουργούν με τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν μέχρι και σήμερα

Αθλητισμός: Στις 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν αγώνες του Super League 2 και της Volley League, με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Υπόχρεοι Στρατιωτικής Θητείας:
Αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με την 2021 Α΄ΕΣΣΟ. Οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19, για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Αφίξεις από το εξωτερικό: Όσοι εισέρχονται στη χώρα μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου, από οποιοδήποτε κράτος συμπεριλαμβανομένων των κρατών της ΕΕ, υπόκειται σε κατ’ οίκον περιορισμό σε μέρος που δηλώνεται στο PLF για επτά ημέρες. Αν παραμείνουν στην Ελλάδα για μικρότερο διάστημα, ο χρόνος μειώνεται στις ημέρες διαμονής τους. Όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για να βγουν από την καραντίνα πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ PCR όταν συμπληρωθούν οι επτά ημέρες και προφανώς αυτό να είναι αρνητικό. Όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια