Για να αποφευχθεί το φαινόμενο αθρόας προσέλευσης στα φαρμακεία για την προμήθεια κολχικίνης, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε να εφαρμόσει την αποκλειστική χορήγησή της με συνταγή γιατρού.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε την αλλαγή του τρόπου διάθεσης του φαρμάκου κολχικίνη, η οποία με απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εντάχθηκε πλέον στο θεραπευτικό πρωτόκολλο της αντιμετώπισης της νόσου Covid-19. Το φάρμακο θα χορηγείται πλέον μόνο με συνταγή γιατρού σε ασθενείς με θετικό τεστ που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.
Η ανακοίνωση του ΕΟΦ
Ο ΕΟΦ αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».
Δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΦ, ΕΔΩ
Σε ποιους ασθενείς θα συνταγογραφείται η κολχικίνη
Οι κατηγορίες των ασθενών στους οποίους οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας θα χορηγούν κολχικίνη από τη τη στιγμή που θα εμφανίζουν θετικό στην Covid-19 μοριακό τεστ, είναι:
όλοι οι ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα.
ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα* ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.
*Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.
Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης, όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Υγείας.
Γιατί εγκρίθηκε η επέκταση της χρήσης της κολχικίνης
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης COLCORONA, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή (22/1) και αναμένεται να δημοσιευθούν στον επιστημονικό τύπο τις επόμενες μέρες, το δοκιμασμένο φθηνό καρδιολογικό φάρμακο κολχικίνη, μπορεί να επιτύχει μείωση της θνητότητας κατά 44%, της νοσηλείας σε νοσοκομείο κατά 25% και κατά 50% την ανάγκη διασωλήνωσης.
Ουσιαστικά μπορεί να επιτύχει μείωση των επιπλοκών, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης του υπερφλεγμονώδους συνδρόμου.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης οδήγησαν τους γιατρούς να αποφασίσουν τη διεύρυνση της χρήσης της, εκτός από τα νοσοκομεία και σε ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι, πριν αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.
Μετά τη δημοσίευση της μελέτης, ενδέχεται να υιοθετηθεί η χορήγηση της χολχικίνης εκτός νοσοκομείου και από άλλα κράτη.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!