HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τι άλλαξε από σήμερα με τα SMS στο 13033: Κωδικοί μετακίνησης και νέο ωράριο


Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τέλος η χαλάρωση και το «Μένουμε Σπίτι»… νούμερο 3 ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Κυριακής! Τι αλλάζει πλέον με τους κωδικούς SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις μας;

Επανέρχεται τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί η «σκληρότερη» φάση για την μετακίνηση καθώς παύουν όσα ίσχυαν την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει ξανά από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις μας κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν αλλάζει κάτι. Δηλαδή παραμένει η μετακίνηση με τους 6 κωδικούς για το SMS στο 13033 ή τα ανάλογα έγγραφα όπως για παράδειγμα το έντυπο κυκλοφορίας εργαζομένου.

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Όλοι οι κωδικοί μετακίνησης

Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00 Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)

Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (DOCX)

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση Κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δεδομένη η νέα παράταση του lockdown

Το δεύτερο κύμα δεν έχει τελειώσει ακόμη λένε κυβέρνηση και επιστήμονες, προσθέτοντας ότι σε ασφαλή νερά θα έχουμε μπει όταν θα δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους, παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Μέχρι τότε βρίσκονται σε εγρήγορση για την λήψη επιπλέον μέτρων όπου χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική εισήγηση των ειδικών θέλει παράταση του lockdown τουλάχιστον για ολόκληρο τον Ιανουάριο και επανεκτίμηση της κατάστασης περί τις αρχές Φλεβάρη.

«Σε κάθε περίπτωση η άρση θα είναι σταδιακή, όπως ακριβώς συνέβη και με τη λήξη της πρώτης καραντίνας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που μετά τις γιορτές καταγραφεί νέα εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω των ρεβεγιόν.

Μπορεί οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού να ξεκίνησαν στη χώρα μας, δίνοντας ελπίδα στη μάχη κατά του αόρατου εχθρού, όμως ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα τα περιοριστικά μέτρα να συνεχίσουν να ισχύουν για αρκετό καιρό ακόμα και να υπάρχει στο τραπέζι η παράταση του lockdown έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες μέρες δείχνουν να μειώνονται, έστω και με αργούς ρυθμούς, όμως ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός, όπως και η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Αυτό το δεδομένο δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, με τους επιστήμονες να εξακολουθούν να ανησυχούν για ένα τρίτο κύμα μετά τις γιορτές.

Συγκεκριμένα οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ παραμένουν στους 431, ενώ οι ειδικοί ανέμεναν τα Χριστούγεννα να έχουν πέσει στους 300.

Όλοι, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι το επόμενο δεκαήμερο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς θα φανεί πώς επηρέασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι μέρες των γιορτών.

Όπως έχει αναφερθεί από επιστήμονες, δεν έγιναν ακρότητες και τα μέτρα τηρήθηκαν από την πλειοψηφία των πολιτών, ενώ το click away, λειτούργησε κι έδωσε μια μικρή ανάσα στο πολύπαθο λιανεμπόριο.

Θετικά είναι επίσης τα στοιχεία και από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, όπου το αυστηρό lockdown δείχνει να αποδίδει και τα κρούσματα κορωνοϊού σημειώνουν πτώση.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία θα δείξουν την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν, με όλους να συμφωνούν πως περιορισμοί θα συνεχίσουν να υφίστανται μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χ. Γώγος.

Όπως είπε θα είναι θετικό να μπορέσουν οι επιστήμονες να δώσουν το πράσινο φως για να ανοίξουν τα σχολεία.

«Υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», είπε ο κ. Γώγος.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και πως οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο κ. Γώγος άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το αυστηρό lockdown που εφαρμόζεται στη Δυτική Αττική.

«Στη δυτική Αττική είχαμε αυξημένο αριθμό σε σχέση και με τον πληθυσμό. Τώρα σιγά σιγά τα πράγματα βελτιώνονται. Δεν θέλαμε να έχουμε τόσο σκληρά μέτρα, αλλά νομίζω ότι πήγε καλά. Βεβαίως υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα, αυτή τη βδομάδα θα δούμε τα δεδομένα», είπε.

Όσον αφορά στη συμπεριφορά των πολιτών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τόνισε πως τα μέτρα τηρήθηκαν και δεν έγιναν έκτροπα.

«Το σημαντικό είναι ότι βλέπουμε αρκετά σημαντική μείωση των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, δυστυχώς όμως ακόμα υπάρχει πίεση στο σύστημα. Δεν έχει πέσει ο αριθμός από τους νοσηλευόμενους και τους διασωληνωμένους. Αυτή τη βδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα δούμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, όπως η δυτική Αττική, η περιοχή της Κοζάνης, κάποιες περιοχές της Βοιωτίας. Νομίζω πως και στις περιοχές αυτές θα δούμε καλύτερα νούμερα και θα πάμε σε μια καλύτερη φάση», τόνισε.

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού είπε πως ενδέχεται να το κάνει και ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Τέλος, χαρακτήρισε πρώιμο να μιλάμε για άρση του περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό, εξηγώντας πως θα πρέπει να υπάρχει μια ομοιόμορφη κατάσταση σε όλη τη χώρα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια