HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΑπίστευτη δήλωση Τσαβούσογλου για υδρογονάνθρακες και την «κρίση» στην ανατολική Μεσόγειο!


Τα Κατεχόμενα επισκέφτηκε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ και συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων, με το Κυπριακό όπως ήταν φυσικό να ήταν στην κορυφή της ατζέντας.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και ο Ερσίν Τατάρ είπαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου πως η Άγκυρα και το ψευδοκράτους δεν επιθυμούν να διαπραγματεύονται κάτι που δεν θα γίνει ως προς το Κυπριακό, ενώ ο Τσαβούσογλου μίλησε για την ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας μια απίστευτη θέση για τους υδρογονάνθρακες και τον διαμοιρασμό των εσόδων από την εκμετάλλευσή τους.

Στο θέμα των φυσικών πόρων αναφέρθηκε ειδικότερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι εάν βρεθεί μια φόρμουλα δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων, θα έχει λυθεί το 50% του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι είπε ο Τσαβούσογλου για το Κυπριακό

Αρχικά ο Τσαβούσογλου μίλησε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επανέλαβε ότι η πρόταση για μια συνάντηση 5 + 1 για την Κύπρο ήταν τουρκική ιδέα. Και στο Κραν Μοντάνα σε κάθε συνάντηση πρωί και βράδυ, αλλά και στη Γενεύη, στην Σύνοδο το 2017 για την Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ «είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Από δω και πέρα ξανά διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία δεν θα γίνουν. Αυτό το είπα και εγώ πολλές φορές, το είπε και ο κ. Ακιντζί, το είπε και στο Κραν Μοντάνα». Τουρκία και ψευδοκράτος το είπαν πολλές φορές, σημείωσε.

Τόνισε επίσης την θέση ότι η αποτυχία στο Κραν Μοντάνα οφείλεται στο ότι η ε/κ πλευρά, όπως και σήμερα «δεν θέλει τίποτε να μοιραστεί με τον τ/κ λαό ούτε και με την τδβκ, κι αυτό το έδειξε», όπως ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος. «Την ίδια στάση έχουν και σήμερα. Είπαμε όμως, εάν δεν υπάρξει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρξει κυριαρχική ισότητα. Είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο» συμπλήρωσε. Εδώ και 52 χρόνια, πρόσθεσε, γίνονται διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και όπως πριν και μετά το σχέδιο Ανάν, οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς.

«Δηλαδή, αυτό έχει εξαντληθεί. Τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Εάν υπάρχει κυριαρχική ισότητα, τότε μπορούν να υπάρξουν και δύο κράτη. Άλλωστε σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί και δύο κράτη. Υπάρχει μια ντε φάκτο κατάσταση, είτε αναγνωρίζεται, είτε όχι. Αυτό πρέπει να το απεικονίσουμε. Τί λέμε εμείς; Θέλουμε μια μόνιμη λύση που θα τύχει διαπραγμάτευσης μέσω της διπλωματικής οδού» είπε.Μέχρι σήμερα διαπραγματευόμασταν άλλα δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι με την εκλογή Τατάρ στις τελευταίες «προεδρικές» οι Τ/κ ενέκριναν την πολιτική της λύσης δύο κρατών. «Δηλαδή του έδωσαν την έγκριση» είπε.

Στο Κραν Μοντάνα, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, πήγαν και έμειναν 11 μέρες νομίζοντας ότι υπήρχε έδαφος διαπραγμάτευσης αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1, είπε, θα δουν εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις. Σε κάθε πλατφόρμα και βήμα, δήλωσε, ως Τουρκία και ψευδοκράτος λένε με σαφήνεια και ειλικρίνεια την θέση τους και αυτό θα κάνουν και στην πενταμερή.
Τι είπε για τους υδρογονάνθρακες

Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί ούτε εξουσία, ούτε πλούτο και ένας από τους βασικούς λόγους στο πρόβλημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτός, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου λέγοντας ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν ούτε τους υδρογονάνθρακες ούτε τα έσοδα από αυτούς. Αναφέρθηκε δε στην πρόταση του Τούρκου Προέδρου για μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή ακόμα και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Για την Κύπρο, είπε, είτε θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές «είτε να υπάρξει μια διαφορετική πλατφόρμα. Δηλαδή, είτε και οι δύο θα συμμετάσχουν, είτε καμία. Η επιθυμία μας είναι να συμμετάσχουν και οι δύο και να βρεθεί μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό. Εάν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο θέμα του διαμοιρασμού των εσόδων στην Κύπρο, έχει λυθεί το 50% του προβλήματος». Η Τουρκία, το ψευδοκράτος, είναι παρόντες σε έναν δίκαιο διαμοιρασμό, πρόσθεσε.
Το φόρουμ φυσικού αερίου EastMed και οι Βρυξέλλες

Στην ερώτηση για το φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσόγειου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι καμία πλατφόρμα στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν ισχύει. «Ότι δεν ισχύει το δείξαμε μέχρι σήμερα και στην διπλωματία και επί του πεδίου. Γι’ αυτό ποιος θα είναι παρατηρητής, ποιος θα συμμετέχει, δεν το ξέρουμε, όμως δεν έχει εγκυρότητα μια πλατφόρμα στην οποία δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές αξιωματούχων της ΕΕ ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ο κ. Τσαβούσογλου διερωτήθηκε εκ μέρους ποιου αποφασίζει γι’ αυτό η ΕΕ και επεσήμανε ότι η Ένωση συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής «επειδή της το επιτρέψαμε εμείς».

Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει ούτε για τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ΕΕ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

«Για να μπορεί να είναι παρατηρητής η ΕΕ πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να είναι δίκαιη. Επειδή το είπαμε και σε αυτούς, το λέμε ανοικτά, πάντα υποστήριξαν άνευ όρων τα δικαιώματα της ε/κ πλευράς και παραγνώρισαν τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς. Παίρνουν θέση, μεροληπτούν».

Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα ή το ψευδοκράτος, μπορούν να έχουν άποψη, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, αλλά η ΕΕ που θέλει να συμμετάσχει ως παρατηρητής δεν μπορεί να λαμβάνει και να επιβάλλει αποφάσεις εκ των προτέρων. «Γι’ αυτό τον λόγο εύχομαι στο εξής να κάνουν πιο προσεχτικές δηλώσεις» κατέληξε.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια