Autodoc.gr

Autodoc.gr

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

Γέροντας Εφραίμ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης: Μία βραδιά που άνθισε αλήθειες


Ποτέ μην γίνει το χατίρι της λήθης. Έχουμε πόλεμο με τη λησμονησιά και δεν πρέπει να αφεθεί η λήθη ανεμπόδιστη να κλέψει τα όσα σπουδαία αποκάλυψε ή απλώς επεσήμανε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. π. Εφραίμ κατά την εσπέραν της 8ης Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικτυακής Συνάξεως της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης υπό το θέμα «Το Άγιον Όρος στην Επανάσταση του 1821».

«Κάθε Μονή συνέβαλε στην Επανάσταση. Κάθε Μονή του Αγίου Όρους αλλά και κάθε Μονή ορθόδοξη στην ελληνική επικράτεια οπωσδήποτε συνέβαλε για την Ελληνική Επανάσταση». Έτσι εκκίνησε να ομιλεί ο Γέροντας, διευκρινίζοντας, ότι, «εγώ οπωσδήποτε θα επικεντρωθώ στη Μονή της μετανοίας μου, στη Μονή Βατοπαιδίου» δηλ. στο Βατοπαίδι της καρδιάς του, το Βατοπαίδι του Γένους, της νήψης, της περιεκτικής φιλοπονίας, του ησυχασμού αλλά και του παγκοσμίου κοσμοπολιτισμού.

Ποιος ευλόγησε τη Σημαία της Επαναστάσεως πριν από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό

«Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε, που, δυστυχώς, μέχρι τώρα είναι άγνωστο» αποκάλυψε εξαρχής ο Γέροντας Εφραίμ, «ότι, στις 26 Φεβρουαρίου 1821 ευλόγησε ο Γρηγόριος Ειρηνουπόλεως και Βατοπαιδίου τη Σημαία της Επαναστάσεως υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο και ταυτόχρονα ευλόγησε τη δράση της Φιλικής Εταιρείας. Άρα, λοιπόν, ο Γρηγόριος Ειρηνουπόλεως και Βατοπαιδίου ευλόγησε τη σημαία της Επαναστάσεως πριν από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στις 25 Μαρτίου του 1821».

1822: Βατοπαιδινοί κομίζουν τη Τιμία Ζώνη στην Κρήτη – Οι Τούρκοι τους πιέζουν, δεν τουρκεύουν και μαρτυρούν ανδρειωμένοι

Άγνωστοι ήρωες στους πολλούς. Για το Βατοπαίδι, όμως, είναι οι δικοί του ήρωες, οι Οσιομάρτυρες που συνοδεύσαν την Τιμία Ζώνη ως την Κρήτη και φώναξαν «Ιησούς Χριστός!» μπροστά στο μέτωπο του ασεβούς κατακτητού.

«Με την έναρξη της Επαναστάσεως το 1821» επισημαίνει προς το ευσεβές πλήρωμα ο Καθηγούμενος Εφραίμ, «μαρτύρησαν στην Κρήτη Βατοπαιδινοί μοναχοί, οι Μακάριος, Αμβρόσιος και Νεόφυτος και το 1822 ο μοναχός Διονύσιος, διότι αυτοί είχαν μεταφέρει το 1822 – η Ιστορία το υπαγορεύει – την Αγία Ζώνη με το Τίμιο Ξύλο, και με την Κάρα του Αγίου Χρυσοστόμου την μετέφεραν στην Κρήτη για λόγους αγιαστικούς, κι εκεί τους επήραν οι Τούρκοι και τους επίεσαν να τουρκέψουν, δε δέχτηκαν με τίποτε, κι αυτοί σήμερα εορτάζονται και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο τους ανεγνώρισε και τους αγιοκατέταξε ό,τι σήμερα είναι οι νέοι Οσιομάρτυρες της Μονής Βατοπαιδίου».

«Πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες, οι Νεοέλληνες» – Το Βατοπαίδι έδωσε τα πάντα για να ελευθερώσει αγιορείτες – Έβαλε ενέχυρο τον Ίασπι

«Δε θα λησμονήσουμε ποτέ ότι μετά την Αγία Ζώνη το μεγαλύτερο κειμήλιο που έχουμε στο Βατοπαίδι είναι ο Ίασπις» ενθύμισε ο Γέροντας, ο οποίος αποδίδεται στον Μανουήλ Παλαιολόγο τον Δεσπότη του Μυστρά. «Πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες, οι Νεοέλληνες, ότι τον έβαλαν σαν ενέχυρο οι Βατοπαιδινοί πατέρες ώστε να απολύσουν τους αιχμαλώτους αγιορείτες πατέρες που είχαν συλλάβει οι Τούρκοι και τους είχανε στον Λευκό Πύργο. Και, μάλιστα, η Μονή Βατοπαιδίου έδωσε και χρήματα για να αποφυλακιστούν οι πατέρες που ήταν κρατούμενοι, διότι ήθελαν «άσπρα», όπως έλεγαν τότε οι Τούρκοι. Και η Μονή Βατοπαιδίου προσπάθησε και βοηθούσε αρκετές αγιορείτικες Μονές για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τότε τον λιμόν και την πενίαν και την φτώχειαν που είχαν τότε στο Άγιον Όρος με την παρουσία των Τούρκων».

Η Μονή Βατοπαιδίου έδωσε τα «πουκάμισα» των Εικόνων

«Η Μονή Βατοπαιδίου έδωσε τα πουκάμισα των εικόνων τότε, που ήταν ασημένια και άλλα επίχρυσα και άλλα ολόχρυσα, και τα κανδήλια έδωσε για να ανδρωθεί το Κράτος, για να πάρουν όπλα και τα λοιπά».

Ο Τούρκος πυροβολεί την Παναγίαν – Αμέσως αφρίζει και εκρεμάσθη μονάχος του – Οι Βατοπαιδινοί δεν βγαίνουν ή μπαίνουν χωρίς να Της κάμουν μετάνοια μέχρι τα σήμερα

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το 1822 το θαύμα της Παναγίας της Πυροβοληθείσης της ονομαζομένης, που είναι πάνω στην Πύλη της Μονής Βατοπαιδίου, όταν ήλθε ένας λόχος, εκατό Τούρκοι. Και ένας Τούρκος που ήταν ανιψιός του αρχηγού του λόχου, επυροβόλησε την Παναγίαν μας. Αμέσως, έπεσε κάτω, έπαθε επιληπτική κατάσταση, άφριζε και πήγε μετά σε απόγνωση ευρισκόμενος και αυτοκτόνησε, εκρεμάσθη κάτω από μία ελιά, εκεί στο λιβάδι του Βατοπαιδίου. Και μόλις είδε ο θείος του, ο λοχαγός Τούρκος ότι έγινε αυτό το πράγμα, εμάζεψε όλους τους Τούρκους κι έφυγαν γιατί είχαν σκοπό αυτοί να πάρουν τα πάντα, ακόμη και τα μολύβια από την εκκλησία».

Η Παναγία η Πυροβοληθείσα έκανε το θαύμα Της τότε παλαιά, αλλά το συγκινητικότερο είναι η αναφορά του Γέροντος Εφραίμ, ότι, « μέχρι τώρα τη σεβόμεθα», όχι μόνον έτσι θεωρητικά, διότι, έως τα σήμερα, «υπάρχει τυπικό, όσες φορές κι αν βγούμε από την Πύλη, θα κάνουμε μπροστά στην Παναγία ένα σταυρό και μία μετάνοια, αποδίδοντας ευχαριστίες για τότε που εγλίτωσε και κράτησε τη Μονή μας».


Διαβάστε περισσότερα εδώ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια