HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Eπιδότηση για e-shops: Πότε είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη – Τι ισχύει για τις Επιστρεπτέες


Αφορά το πρόγραμμα «e-λιανικό» - Οι διαφορές στη φορολόγηση των Μη Επιστρεπτέων προκαταβολών από τις Περιφέρειες και το υπουργείο Οικονομικών

Σύγχυση στην αγορά προκαλούν τα επιδόματα «πολλών ταχυτήτων» που έχουν δοθεί στον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020 και 2021. Οι επιδοτήσεις από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ όχι μόνον φορολογούνται πλήρως σαν επιχειρηματικά έσοδα, αλλά και κατάσχονται (έως 30%) εκτός εάν -λόγω Covid- ορίζεται διαφορετικά με νόμο.

Διόλου τυχαία άλλωστε, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έφερε διάταξη νόμου (άρθρο 223 του νομοσχεδίου που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή για τις δημόσιες συμβάσεις), η οποία ορίζει ως «αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο» το ποσόν που καταβάλλεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης «e-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος».

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή όμως, η απαλλαγή από φόρο και κατασχέσεις θα ισχύσει μόνον «για το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2021».

Χωρίς ειδική διάταξη, οι άλλες επιδοτήσεις και ενισχύσεις φορολογούνται και κατάσχονται. Για παράδειγμα, η «μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή» που δίνουν οι περιφέρειες όλης της χώρας, με κονδύλια του ΕΣΠΑ: Σύμφωνα με την πρόσκληση, για την καταβολή της επιχορήγησης απαιτείται να κατατεθεί το πρωτότυπο φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητος σε ισχύ. Και έτσι, όπως ισχύει γενικά στις περιπτώσεις αυτές, θεωρούνται επιχειρηματικό εισόδημα. Και οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου «δύνανται να κατάσχονται, να υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται, με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία». Το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής.

Σε πλήρη αντίθεση με τη «μη Επιστρεπτέα» της κάθε περιφέρειας, πλήρως αφορολόγητη και ακατάσχετη εξ ορισμού ήταν, είναι και παραμένει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή που δίδεται από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του MyBusinessSupport. Αυτό ορίζεται από το 1ο άρθρο της ΚΥΑ για τη διανομή της. Και αφού το προβλέπει ειδική διάταξη, στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως καλύπτει όχι μόνον το 50% του ποσού που αποτελεί Επιστρεπτέα Επιχορήγηση, αλλά και το υπόλοιπο 50% της μη Επιστρεπτέας επιδότησης -το οποίο αποτελεί και αναπόσπαστο τμήμα της κρατικής αυτής ενισχύσεως.

Το πρόγραμμα e-λιανικό: Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται  

Η δράση «e-λιανικό» απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που:

δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο,

Έχουν φυσικό κατάστημα (ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ) και,

η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και έπειτα

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις:

– να έχουν το λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47) είτε ως κύρια δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα.

– να διατηρούν φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες,

– να έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιλέξιμης δραστηριότητας στην έδρα ή/και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής,

– οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Για τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.

– να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.

Επιλέξιμες δαπάνες

Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται:

1. Εξοπλισμός πληροφορικής (μόνο για νέα e-shop) ως το 30% του προϋπολογισμού της πρότασης όπως: Server με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιλέξιμη είναι και η μορφή Infrastructure as a Service (IAAS), για ένα έτος. Άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός: εξοπλισμός Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ Η/Υ (Desktop/Laptop),

2. Λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού ως το 100% του προϋπολογισμού της πρότασης όπως: Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop, σε δύο γλώσσες, περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version και ενσωματώνει λειτουργίες παραγγελειοληψίας (καλάθι), αποθήκης (ποσότητα ειδών) και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών (redirect σε τραπεζικό περιβάλλον). Προμήθεια λογισμικού με την μορφή Software as a Service (SaaS) εφόσον είναι απαραίτητη για την λειτουργία του e-shop για ένα έτος. Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στα 5.000 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους  μέσω της ειδικής πλατφόρμας openshops.gr. έως τις 24 Μαρτίου 2021.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια