HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΥΕΘΑ: Με την άσκηση «SKYROS» στέλνουμε σαφές μήνυμα της αποτρεπτικής μας δύναμης [pics]


O ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, έδωσε το «παρών» στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στην 114 πτέρυγα μάχης, όπου διεξάγεται η διμερής άσκηση «Σκύρος 2021» με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Γαλλίας, προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την στρατηγική σημασία της ελληνογαλλικής συμμαχίας ενώ μπήκε και στο κόκπιτ μαχητικού Rafale.
Όπως είπε ο ΥΕΘΑ χαρακτηριστικά: «Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε δημιουργήσει με τη Γαλλία σταθερό και συνεχώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας με το οποίο εξασφαλίζουμε, ενισχύουμε και εδραιώνουμε ένα ασφαλέστερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή μας».

«Μία άσκηση», όπως τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις της γαλλικής και ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και των ειδικών δυνάμεων σε κάποια από τα σενάρια της».Ο ΥΕΘΑ χαρακτήρισε την άσκηση «μία εξέχουσα ευκαιρία για τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τρόπους προσέγγισης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο και επιπλέον να στείλουν ένα σαφές μήνυμα της αποτρεπτικής μας δύναμης».

«Μία ευκαιρία οι Πολεμικές Αεροπορίες των δύο χωρών να προωθήσουν την αμοιβαία συνεργασία σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης τους, ενώ επιπρόσθετα επιτρέπει και σε μας να συντηρήσουμε τη διαθεσιμότητά των πληρωμάτων μας σε συνθέτες αποστολές μεταξύ αυτών και ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών στον αέρα» πρόσθεσε.Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ότι από τη βάση αυτή σε λίγους μήνες θα επιχειρούν και τα πρώτα ελληνικά Rafale», συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την απόκτηση των αεροσκαφών Mirage F1 και συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες μετά τα Mirage 2000 και τα Mirage 2000-5 που ακόμα υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία.

«Με τη σημερινή άσκηση οι αεροπόροι μας παίρνουν μία πρόγευση των δυνατοτήτων των νέων αεροσκαφών, η προμήθεια των οποίων συμφωνήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων» υπογράμμισε ο ΥΕΘΑ.

«Η κοινή μας προσπάθεια», συμπλήρωσε, «έχει φέρει σημαντικά επιτεύγματα και είμαι ευγνώμων που έχει δοθεί η ευκαιρία για μία ακόμα φορά να παρακολουθήσω τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται παράλληλα, επιδεικνύοντας τις εξαιρετικές επιχειρησιακές τους ικανότητες και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που τους δίνει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή μας».Επεσήμανε, δε, ότι «η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έγινε αποδέκτης πολλαπλών απειλών, και καλείται καθημερινά να τις αντιμετωπίσει, διασφαλίζοντας σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

«Η Γαλλία και η Ελλάδα», είπε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, «από κοινού προωθούν την αμοιβαία συνεργασία και στον τομέα αυτό, ενεργώντας ταυτόχρονα ως αποφασιστικοί παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη βάση του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΕΘΑ μπήκε και στο κόκπιτ μαχητικού Rafale, λέγοντας στη συνέχεια: «Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Στο τέλος της DV Day για την άσκηση #Skyros2021 ανέβηκα στο κόκπιτ ενός #Rafale και ενημερώθηκα από τον Γάλλο πιλότο για την εμπειρία του από τη συνεκπαίδευση που είχε με τους Έλληνες συναδέλφους του. #Ελλάδα και #Γαλλία συνεργαζόμαστε και συμπορευόμαστε για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. #Defence #France #mission_Skyros».
Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Την άσκηση παρακολούθησαν, πέραν του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Λοράν Λερμπέτ, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ, ακόλουθοι Άμυνας από πολλές πρεσβείες καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι.Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέρος της εντυπωσιακής άσκησης, με αεροσκάφη της ελληνικής και της γαλλικής αεροπορίας να απογειώνονται και να πετούν σε κοινούς σχηματισμούς.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέβηκαν σε σταθμευμένο γαλλικό Rafale ενώ συνομίλησαν και με τους Γάλλους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών.
Τι είπαν ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΑ

Στο χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καλωσόρισε την γαλλική αντιπροσωπεία στην αεροπορική βάση της Τανάγρας ενώ χαρακτήρισε στενούς συμμάχους την Ελλάδα και τη Γαλλία. «Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «από την άσκηση Σκύρος» όπου συμμετέχουν τόσο το Ναυτικό όσο και η Αεροπορία.

Χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία «να δούμε από κοντά τα Rafale» καθώς θα βγάλουμε, όπως είπε, «χρήσιμα συμπεράσματα για το αεροσκάφος, που σύντομα θα λειτουργήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας».

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας είναι εξαιρετικές» είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει «κοινή θέληση για περαιτέρω σύσφιξη». Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι «η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά Rafale», κάτι που «πολλαπλασιάζει την ισχύ μας».«Το αεροσκάφος και τα όπλα του αποτελούν αξιομνημόνευτη προσθήκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις» και θα μας επιτρέψει «να συνεχίσουμε να προωθούμε τη σταθερότητα στην περιοχή μας» πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της άσκησης «Σκύρος» ενώ υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γαλλία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο εξασφαλίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τέτοιες ασκήσεις», είπε ο αρχηγός ΓΕΑ, «δίνουν την ευκαιρία σε Έλληνες και Γάλλους πιλότους να πετάξουν μαζί. Να δουλέψουμε ως ομάδα και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά». «Με ρεαλιστική εκπαίδευση, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε. Για την απόκτηση των Rafale, υπογράμμισε ότι μπορούν να καταφέρουν «στρατηγικά πλήγματα καθώς έχουν την ικανότητα να πλήξουν στόχους σε ξηρά, αέρα και θάλασσα».
Οι Γάλλοι εκπρόσωποι

Στο χαιρετισμό του, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, καλωσόρισε την Ελλάδα «στο κλαμπ των Rafale» ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας απέκτησε «όπλα ανωτερότητας και δύναμης».

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ασταθές περιβάλλον» ενώ τόνισε ότι η Γαλλία «προσφέρει την στρατηγική της συνεργασία» καθώς μοιράζεται ένα «κοινό όραμα» με την Ελλάδα για «ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους, χωρίς απειλές και εκφοβισμό».Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας Λοράν Λερμπέτ στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη «μακρά ιστορίας συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας» ενώ επεσήμανε ότι «ο δεσμός γίνεται πιο δυνατός με την απόκτηση των Rafale», που όπως υπογράμμισε αλλάζουν τους όρους που παίζεται το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα, «σύμμαχο, συνέταιρο και φίλη» ενώ δήλωσε πολύ περήφανος που σύντομα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη «θα ανοίξουν τα φτερά τους στην Ελλάδα». Τόνισε ότι η γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει στην άσκηση «Ηνίοχος», κάτι που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους πιλότους των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης, εκτός των γαλλικών Rafale, στην 114 πτέρυγα μάχης βρίσκονται ελληνικά Mirage 2000 και F-16, μονάδες επιφάνειας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και δύο μεταγωγικά Α400Μ Atlas και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Α330 MRTT της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση «Σκύρος» ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια