HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΠΙΕΡΙΑ- Κοινωφελής εργασία: “Βοηθήστε μας να ζήσουμε αξιοπρεπώς”


Σε μια περίοδο όπου οι πιέσεις στην κοινωνία λόγω και της πανδημίας, είναι ασφυκτικές, η απόρριψη της παράτασης της Κοινωφελούς εργασίας 2020 του ΟΑΕΔ, έρχεται ως «χαριστική βολή» στους 36.500 εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς.

Ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας  και το αβέβαιο μέλλον, καταγράφεται με μελανά γράμματα και στην Πιερία. Η αρνητική απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ν. Schmit στην επιστολή των Ευρωβουλευτών, θα αποτελέσει μια κατάσταση με δραματικές συνέπειες, όχι μόνο οικονομικές, αλλά κοινωνικές και πολιτικές.

Οι μέχρι πρότινος  διαβεβαιώσεις φορέων και υπουργών για παράταση της Κοινωφελούς Εργασίας, πέφτουν στο κενό, αφού η απόφαση του  Επιτρόπου Απασχόλησης κ. Schmit, κάνει τον γύρω του διαδικτύου. Να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Πέτσας και ο υπουργός εργασίας Κ. Χατζηδάκης προ ημερών και με δεδομένο ότι το τρέχων πρόγραμμα λήγει τον Απρίλιο, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση. Και αυτό γιατί, όπως δήλωσαν, δεν μπορούν οι Δήμοι, κυρίως οι τουριστικοί να μείνουν χωρίς τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Παράταση των υπαρχόντων προγραμμάτων της Κοινωφελούς Εργασίας, ζήτησε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. 

Γεώργιος Πρεπάκης

 «ντρεπόμουν να πω ότι είμαι άνεργος…»

Η επίδραση της ανεργίας στην κοινωνία της Πιερίας και όχι μόνο, είναι κάτι περισσότερο από οικονομική υπόθεση. Η αγωνία των εργαζομένων και η λήξη της εργασίας τους, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, στην απαξίωση βασικών θεμελιακών αξιών κοινωνικής προστασίας –σταθερή εργασία- πλήρη απασχόληση- βασικό μισθό- αλλά και σε κοινωνική αστάθεια. Η οικονομική δυσχέρεια με την αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών, είναι το φυσικό επακόλουθο της ανεργίας που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη του προγράμματος. Εκείνο που ζητούν είναι η παράταση των συμβάσεων τους μέχρι το τέλος του 2021 και η μετατροπή τους σε μόνιμες. Γεώργιος Πρεπάκης, εργαζόμενος στον Δήμο Λιτοχώρου «Είμαι 43 ετών και ήμουν 65 μήνες άνεργος. Όταν με ρωτούσαν που δουλεύω, πραγματικά ντρεπόμουν όταν έλεγα ότι είμαι άνεργος. Μετά από τόσα χρόνια, τον Αύγουστο του 2020 μπήκα στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας με 8μηνη σύμβαση. Διανύω καθημερινά, περίπου 45 χιλιόμετρα και σκεφτείτε πως από αυτά τα λίγα που παίρνω, πρέπει να πληρώνω τα έξοδα μετακίνησης και ότι περισσέψει θα πρέπει να καλύψω τα έξοδα του σπιτιού μου. Δεν διαμαρτύρομαι όμως, έστω και με τα «ψίχουλα» που μου μένουν, γιατί επιτέλους δουλεύω. Τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνάδελφοι μου, κάτω από τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Οι πολιτικοί μας ίσως να μπορέσουν να ανατρέψουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να συνεχιστεί και να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα, αλλά και μονιμοποίηση στα πόστα μας, για καθαρά και μόνο βιοποριστικούς λόγους. Είναι άνεργη και η σύζυγος μου και ούτε στον εχθρό μου δεν εύχομαι να περάσει ότι πέρασα εγώ τόσα χρόνια. Ακόμη και η 8μηνη σύμβαση, είναι  μια ανάσα αισιοδοξίας για εμάς. Αν δεν αλλάξει αυτή η απόφαση, εμείς πως θα επιβιώσουμε? Τι πρέπει να κάνουμε για να ανταπεξέλθουμε στις μηνιαίες υποχρεώσεις μας? Βοηθήστε μας να ζήσουμε».

Βασιλική Νεοχωρίτου

Βασιλική Νεοχωρίτου «η σύμβαση μου λήγει τον Απρίλιο και όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έτσι και εγώ θέλω την παράταση του προγράμματος. Είμαι μητέρα δυο παιδιών και οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες, Λόγω της κρίσης που βιώνουμε όλοι, πείτε μου σας παρακαλώ πως θα μπορέσω να ανταπεξέλθω χωρίς δουλειά, αλλά με αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις μου. Οι δουλειές, μια με την οικονομική κρίση και μια με τον Κορωναιό είναι δυσεύρετες στην Πιερία και η ανεργία συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Στην Κοινωφελή εργασία, έστω και η 8μηνη σύμβαση, είναι μια αδιέξοδος, μια «σανίδα σωτηρίας» για μένα και την οικογένεια μου. Ο σύζυγος μου είναι ιδιωτικός υπάλληλος και το μόνο εισόδημα που μπαίνει στο σπίτι μας, είναι ο βασικός μισθός, μπορεί να ζήσει κάποιος με 500 και κάτι ευρώ τον μήνα, με πάγια έξοδα που τρέχουν και με δύο παιδιά? Δεν μπαίνω στη διαδικασία να ζητήσω να γίνω μόνιμη σε αυτό το πόστο, γιατί ξέρω πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά το μόνο που ζητάω είναι να εξασφαλιστεί η παράταση της εργασίας μας. Έστω και με την παράταση, θα μπορέσω να προσφέρω για περισσότερο διάστημα τα απαραίτητα στα παιδιά μου».

Κατερίνα Σιαμήτρα

«να επανεξετάσουν την απόρριψη όλοι οι αρμόδιοι…» 

Η συνέπεια της απώλειας εργασίας από το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, είναι η στέρηση μιας σταθερής πηγής εισοδήματος. Η παρατεταμένη κατάσταση ανεργίας όμως, έχει περισσότερες δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνική και ατομική ζωή του ανέργου από την έλλειψη εισοδήματος. Η σταθερή σχέση απασχόλησης, όχι μόνο περιορίζει την αβεβαιότητα του εργαζόμενου ως προς το εργασιακό του μέλλον, αλλά εξασφαλίζουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Κατερίνα Σιαμήτρα «δουλεύω στο Δημαρχείο της Λεπτοκαρυάς με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Όπως καταλαβαίνεται, μετά από 10 χρόνια ανεργίας, για μένα ήταν μια αχτίδα φωτός, έστω και με 8μηνη σύμβαση. Κάποτε έκανα 2 και 3 δουλειές, προκειμένου να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου, αλλά κάποτε, πριν από χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, είναι δύσκολο να βρεις μια σταθερή δουλειά, είτε λόγω ηλικίας είτε άλλων παραγόντων, για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις δυσκολίες της ζωής, που και μετά την οικονομική κρίση, είναι ακόμη περισσότερες. Μετά από 120 μήνες ανεργίας το μόνο που θέλω, είναι να επανεξετάσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, την απόρριψη για παράταση του προγράμματος. Με την αλληλεγγύη και την αποτελεσματική υποστήριξη του κράτους  πρόνοιας, εύχομαι να βρεθεί σύντομα η «μόνιμη» λύση».

Υ.Γ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση.

Υ.Γ. Η πολιτική της χώρας μας επιβάλλεται να παίξει ρόλο «κλειδί» στην παράταση του προγράμματος και γενικότερα στην πρόληψη της ανεργίας. Η μείωση της ανεργίας είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την προστασία της οικονομίας αυτού του τόπου, αλλά για την ανάπτυξη του.


Ρεπορτάζ: Μ. Α.Θ (μέλος της συντακτικής ομάδας της Kapa News)


 Διαβάστε ακόμη:

ΠΙΕΡΙΑ - Έρευνα: Αύξηση στις online αγορές!!! (ρεπορτάζ)

ΠΙΕΡΙΑ- Kapa News ΘΕΜΑ: Διαζύγιο και επιμέλεια παιδιών ….. το πριν και το μετά …(πρώτο μέρος)

ΠΙΕΡΙΑ: 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ!!! Η ΝΗΣΤΕΙΑ, ΤΟ ΕΘΙΜΟ & Η ΥΓΕΙΑ !!!! (ρεπορτάζ)

Κυνηγοί ΠΙΕΡΙΑΣ: "ΟΧΙ στην υποχρεωτική κακοποίηση... ΟΧΙ στην απαγόρευση μεταφοράς εκτός οχήματος"

ΠΙΕΡΙΑ: Οι σχολικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου μέσω webex

ΠΙΕΡΙΑ: Στο κόκκινο ο τουρισμός και φέτος! Το στοίχημα για το 2021 (Δεύτερο Μέρος)

ΠΙΕΡΙΑ: Στο κόκκινο ο τουρισμός και φέτος! Αβεβαιότητα, αγωνία και πολλά ερωτηματικά στους επιχειρηματίες του τουρισμού για το 2021 (Πρώτο Μέρος)

ΠΙΕΡΙΑ | 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! | Αφιερωμένο στη γυναίκα της διπλανής πόρτας! Τη μητέρα, την αδελφή, την σύζυγο...

ΕΡΕΥΝΑ: Φάκελος- ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ: «Ενδείξεις – Αντενδείξεις» (ρεπορτάζ της Kapa News)

ΠΙΕΡΙΑ: Αγώνας Επιβίωσης κάτω απο το πέπλο της πανδημίας





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια