HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αρνητική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για μετακίνηση από δήμο σε δήμο


Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σύμφωνα με πληροφορίες έχει εισηγηθεί αρνητικά για την ελεύθερη μετακίνηση από δήμο σε δήμο. Την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις να γίνονται στις 18:30 από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Στις σκέψεις την κυβέρνησης για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown ήταν να απελευθερωθεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο από δήμο σε δήμο με κωδικό 6.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να το υιοθετούν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι είναι αρνητικοί στην εισήγησή τους. Αντίθετά όμως, αυτό που προτείνουν και έχει «κλειδώσει» είναι η παράταση στην κυκλοφορία έως τις 21:00 τα Σαββατοκύριακα.

Η κυβέρνηση αναζητά τη «λεπτή ισορροπία» ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό και για να αποφευχθούν οι εστίες του συγχρωτισμού προχωρά σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με τη διατήρηση της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων.

Σχέδιο δύο πυλώνων

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει δύο πυλώνες: α) την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και β) τις προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου και τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Τι αναμένεται να αλλάξει από αύριο

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή των ειδικών αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση αλλαγές που αφορούν στο ωράριο εξόδου τα Σαββατοκύριακα και στη δυνατότητα περιπάτων και αναψυχής σε εξωτερικούς χώρους.

Ξεκινώντας από αύριο:

  • η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να επανέλθει στις 21:00 αντί για τις 19:00
  • Παράλληλα αναμένεται να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Ανοίγουν τα κομμωτήρια

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, σχεδιάζεται και το άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

Οι προϋποθέσεις για το λιανεμπόριο

Την επόμενη Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα στις 29 Μαρτίου. Το σκεπτικό είναι ότι στις επόμενες 7 με 10 ημέρες η επιδημιολογική καμπύλη θα καμφθεί και θα υπάρχει το έδαφος για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της αγοράς, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

Στο τραπέζι είναι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια: οι αγορές να γίνονται είτε με τη μέθοδο του click away, είτε με τη μέθοδο του click inside, είτε με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό του καταστήματος, ανάλογα με τα τετραγωνικά του. Παράλληλα, πιθανή είναι η χρήση του νέου πενταψήφιου αριθμού 13032 για τα ψώνια χωρίς χιλιομετρικού περιορισμούς αλλά με τρίωρη διάρκεια.

Έρχονται μαζικά τεστ

Με το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση έχει στόχο να αυξήσει σημαντικά τα διαγνωστικά τεστ. Για το λόγο αυτό, το  υπουργείο Υγείας έχει προσεγγίσει ήδη τους φαρμακοποιούς για να προμηθεύουν τους πολίτες με rapid test.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεστ θα μπορούμε να τα προμηθευόμαστε από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρού και με πολύ χαμηλό αντίτιμο, από 2-3 ευρώ.

Τα τεστ αυτά θα μπορούν να τα κάνουν οι πολίτες στα σπίτια τους, καθώς είναι απλά στην χρήση τους, και σε ένα τέταρτο θα μπορούν να γνωρίζουν αν νοσούν ή όχι από κορονοϊό. Ωστόσο, φαίνεται ότι προκρίνεται  το τεστ να γίνεται εντός φαρμακείου, για να υπάρχει άμεση και έγκυρη καταγραφή των πιθανών θετικών κρουσμάτων στο ενιαίο Σύστημα του υπουργείου Υγείας.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια