Autodoc.gr

Autodoc.gr

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

«Σεισμός» στην οικονομία της Τουρκίας: Βυθίζεται το Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα


Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε το πρωί της Δευτέρας τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την πτώση της τουρκικής λίρας η οποία υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%.

Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών. 

Η καθαίρεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%.

Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, θιασώτης της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με υποστήριξη από τις τράπεζες, εναντιώνεται πάγια στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο νέος διοικητής Σαχάπ Καβτζίογλου υποσχέθηκε χθες Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει σε απρόσμενες, σημαντικές αλλαγές πολιτικής και ότι θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η πραγματική δοκιμασία για τη λίρα θα έρθει όταν ανοίξουν οι αγορές στην Ευρώπη.

«Παντελώς ανόητη απόφαση» του Ερντογάν

«Μιλάμε για μια παντελώς ανόητη απόφαση εκ μέρους του Ερντογάν και οι διεθνείς χρηματαγορές, όπως είναι λογικό, θα αντιδράσουν σε επικριτικό τρόπο απέναντι σε αυτό», αναφέρει ο Τίμοθι Ας της Bluebay Asset Management, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι», σημειώνει το CNBC.

Η απόφαση της καθαίρεσης του Αγκμπάλ, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, εγείρει ανησυχίες ότι η χώρα θα ακολουθήσει και πάλι μια πορεία χαμηλών επιτοκίων.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

«Αναμένω μαζική παρέμβαση των κρατικών τραπεζών βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Ας, επισημαίνοντας: «Ο νέος διοικητής θα εξαρτάται από τα αποθεματικά που του άφησε ο προκάτοχός του»

Η λίρα είχε ενισχυθεί υπό την εποπτεία του Αγκμπάλ καθώς ο ίδιος είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Η απότομη απομάκρυνσή του έρχεται μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης την Πέμπτη, διπλάσια από ό, τι αναμενόταν σε έρευνα του Bloomberg, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

«Ο Ερντογάν έπληξε την κεντρική τράπεζα με παρεμβάσεις που έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Οι αγορές ήταν πρόθυμες να δώσουν στον Αγκμπαλ μια ευκαιρία, ο διάδοχός του θα δυσκολευτεί να οικοδομήσει ξανά αυτήν την εμπιστοσύνη», καταλήγει με νόημα το Bloomberg Economics, συμπληρώνοντας ότι τους τελευταίους 20 μήνες αυτή είναι η 4η αλλαγή προέδρου της ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κι όλες έχουν την υπογραφή του Ερντογάν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια