HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τα σενάρια μέχρι για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικών μιλίων


Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αναζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, που ωστόσο καταπατά μέρος της δικής μας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στην κυβέρνηση δεν τρέφουν αυταπάτες και γνωρίζουν καλά ότι το ανυπόστατο μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης, βρίσκεται συνεχώς στο τραπέζι, κάτι που φάνηκε άλλωστε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Λίβυο ομόλογό του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα, ο οποίος διακατέχεται ξεκάθαρα από φιλοτουρκικές θέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, έσπευσε για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες διπλωμάτες προβληματίζονται ως προς τις επόμενες κινήσεις των δύο χωρών, ιδίως όμως από την πλευρά του κράτους της βορείου Αφρικής. Αναμένουν να δουν εάν και κατά πόσο θα επικυρωθεί το μνημόνιο συνεργασίας από τη Βουλή της Λιβύης, εάν η εν λόγω χώρα θα καταθέσει τις συντεταγμένες του μνημονίου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπως έπραξε η Τουρκία και όπως πιέσει η Άγκυρα να πράξει και η Τρίπολη, καθώς επίσης και εάν τυχόν είναι διατεθειμένη η Λιβύη να προσκαλέσει άμεσα τις εταιρείες πετρελαίου για έρευνες στο τμήμα που έχει οριοθετήσει με τον κ. Ερντογάν.

Επειδή όλα αυτά είναι πιθανά, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους αντίδρασης και αυτή είναι μια από τις συζητήσεις που έχουν σχεδόν σε καθημερινή βάση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εξετάζει τα εξής τρία σενάρια:

Καταρχάς, να μπλοκάρει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή παροχή τεχνογνωσίας του κορυφαίου οργανισμού της γηραιάς ηπείρου προς την Λιβύη.

Δεύτερον, να προχωρήσει η Ελλάδα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, κίνηση που θα πρέπει να συνοδευτεί με πυγμή και αποφασιστικότητα καθώς είναι βέβαιο ότι με κάποιο τρόπο θα αντιδράσει η Τουρκία.

Το τρίτο σενάριο είναι να ανακηρύξει η Ελλάδα μονομερώς Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη νότια της Κρήτης, κάτι που και πάλι προφανώς θα προκαλέσει αντιδράσεις πρωτίστως από την Τουρκία και δευτερευόντως από τη Λιβύη.

Προκειμένου να προχωρήσει σε κάποιες από τις δυο τελευταίες κινήσεις η Αθήνα δεν θα πρέπει να είναι μόνη της. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε επαφές συνεχώς με τους ομολόγους του των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να συνάπτει τις κατάλληλες συμμαχίες σε συνεννόηση πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια