HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πονοκέφαλος για τους επιστήμονες το «Πάσχα στο χωριό» – Σε δύο στρατόπεδα για την απευλευθέρωση μετακινήσεων


Συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων - Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια - Προς κατάργηση τα ψώνια με ραντεβού

«Μούδιασμα» στην κυβέρνηση και «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καταγράφουν νέα «μαύρα» ρεκόρ διασωληνωμένων και θανάτων, αρνητικοί παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία, καθιστούν πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για «Πάσχα στο χωριό». Από Δευτέρα άλλωστε θα δοκιμαστεί στην πράξη το νέο μέτρο με τα υποχρεωτικά self test για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο.

*της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Πώς διαβάζουν τα νούμερα οι ειδικοί

Όπως παρατηρούν ειδικοί που εισηγούνται στην κυβέρνηση, τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι περισσότερα σε σύγκριση με της περασμένης Πέμπτης (3.228 με 58.000 test). Όπως εξηγούν, η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα self test κινητοποιούν περισσότερους ελέγχους διάγνωσης ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων. Τα επιβεβαιωτικά από self test ανακοινώνονται κάθε Τετάρτη. Τα συνολικά δείγματα που δηλώθηκαν επιπλέον χθες ήταν: 20.814 RT – PCR και 44.184 Rapid Ag, δηλαδή 6.000 περισσότερα τεστ σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη. Το ποσοστό των θετικών στο σύνολο των δειγμάτων (ο δείκτης θετικότητας) είναι 5,9%.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μετά και το άνοιγμα των λυκείων και των εμπορικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι τα φροντιστήρια αποτελούν τον επόμενο κλάδο της –θεσμικά άτυπης– εκπαίδευσης ο οποίος παίρνει σειρά για να επιστρέψει στη διά ζώσης λειτουργία. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων αλλά και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις πιέζουν για άνοιγμα των φροντιστηρίων. Πρόκειται για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας μαθήματα του σχολείου.

Προς κατάργηση τα ψώνια με ραντεβού

Την ίδια ώρα, αίτημα για περαιτέρω χαλάρωση της λειτουργίας της αγοράς, με κατάργηση της υποχρέωσης ραντεβού τις καθημερινές και διατήρησή της μεθόδου click in shop προσωρινά μόνο για το Σάββατο και για το σύνολο του λιανεμπορίου, απέστειλε με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Σε αυτή σημειώνει την έως σήμερα «εξαιρετική λειτουργία της αγοράς με απόλυτη εφαρμογή των υγειονομικών προτάσεων» και εκτιμά πως με την εφαρμογή των υποχρεωτικών self tests θα μπορέσει να ελευθερωθεί σταδιακά η λειτουργία της αγοράς, με στόχο την τόνωση της υποτονικής ζήτησης και την περαιτέρω χαλάρωση της λειτουργίας πριν την σημαντική περίοδο του Πάσχα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου ενταθεί στο λιανεμπόριο η διαδικασία των self-tests. Στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες, είναι εφικτό ενδεχομένως τη Δευτέρα να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου, με τον περιορισμό του SMS των τριών ωρών και όλων των μέτρων προστασίας χωρίς click inside.

Επιφυλακτικοί για το Πάσχα

Τα σενάρια για το Πάσχα και το ενδεχόμενο ανοίγματος των διαπεριφερειακών μετακινήσεων αναμένεται να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς ειδικοί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το σχέδιο που πρέπει να ακολουθηθεί ενόψει του Πάσχα. Μία μερίδα λοιμωξιολόγων αντιμετωπίζει με δισταγμό τη μετακίνηση στην εξοχή, εκτιμώντας ότι μόνο κακό μπορεί να κάνει επιδημιολογικά, ενώ θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό. Υπάρχουν όμως και οι πολέμιοι του «Πάσχα στο χωριό», οι οποίοι εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια θα επιφέρει επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια