Autodoc.gr

Autodoc.gr

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

Κύπρος: Τίμησε την επέτειο έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ για ένωση με την Ελλάδα


Η Κύπρος γιόρτασε σήμερα την 66η επέτειο από την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας με στόχο την Ένωση με την Ελλάδα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε στεφάνι στα “Φυλακισμένα Μνήματα” στα οποία είναι θαμμένοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ που απαγχονίστηκαν ή σκοτώθηκαν στις μάχες κατά των Βρετανών.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως η 1η Απριλίου αποτελεί μια από τις ενδοξότερες σελίδες – μετά την 25η Μαρτίου, την εθνεγερσία του ελληνικού έθνους – του Κυπριακού Ελληνισμού, μια μέρα ορόσημο ενάντια στην αποικιοκρατία, αλλά και με διεκδίκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης. Ενός δικαιώματος, πρόσθεσε, που ο κάθε λαός αποκτούσε μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και την ήττα του ναζισμού.

“Αν είναι κάτι που πρέπει να αντλήσουμε από εκείνο τον αγώνα, πέραν από τον θαυμασμό και την τιμή που οφείλουμε στους όσους με ανιδιοτέλεια έδωσαν τη ζωή τους, και υπέστησαν στερήσεις, είναι το μήνυμα πως αν έχουμε επιτύχει στον στόχο απαλλαγής από την αποικιοκρατία είναι γιατί ήταν ενωμένοι και είχαν κοινό στόχο και σκοπό”. Μπορεί να μην πέτυχαν αυτό το οποίο ήταν η αρχική πρόθεση και η επιθυμία του Κυπριακού Ελληνισμού, πρόσθεσε, όμως είχαν απαλλαγεί από την αποικιοκρατία.

Σήμερα, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κινδύνους ορατούς. “Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το 37% κατέχεται, με μια τουρκική βουλιμία να το μετατρέψει σε τουρκική επαρχία”.

Αυτό που στον καθένα υπαγορεύει η Ιστορία σήμερα, ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, είναι να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε μέσα από τη διεθνή διπλωματία, τη διεθνή στήριξη κυβερνήσεων αλλά και (βάσει) συγκεκριμένων αρχών, όπως προδιαγράφονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με τις αρχές και αξίες της ΕΕ να πετύχουμε: «Πρώτον, την επανένωση αυτής της πατρίδας στη βάση των ψηφισμάτων που έχουμε επιτύχει. Δεύτερον, να δημιουργήσουμε ή να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο, πλήρως ανεξάρτητο κράτος, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις του οποιουδήποτε τρίτου, από την παρουσία των όποιων στρατευμάτων και με τη δημιουργία προοπτικών, επιτέλους, να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας, πέραν, επαναλαμβάνω, και μακριά από τις όποιες εξαρτήσεις».

Ερωτηθείς πώς θα αντικρούσει η ελληνική πλευρά την πρόθεση της Τουρκίας να θέσει την λύση δύο κρατών και στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στο τέλος του μηνός στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «με όπλα μας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με όπλα μας τη διεθνή στήριξη, νομίζω είναι εμφανές πλέον ότι ουδείς αποδέχεται τις αξιώσεις της Τουρκίας για δημιουργία δύο κρατών. Συνεπώς, εκείνο το οποίο θα πρέπει να είμαστε είναι συνεπείς στις αρχές και στις θέσεις και στα όσα ομοφώνως συμφωνούνται στο Εθνικό Συμβούλιο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι αύριο Παρασκευή, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου ενώ η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 11-12 Απριλίου.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι η ΕΟΚΑ ήταν τρομοκρατική οργάνωση, που είχε πρώτιστα στόχο τους Βρετανούς και μετά τους Τουρκκύπριους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «δεν ξέρω αν μιλούσε για την ΤΜΤ (τουρκική τρομοκρατική οργάνωση), τότε θα είχε δίκαιο».

«Οι Ελληνοκύπριοι πολέμησαν για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και οι Τουρκοκύπριοι. Χρησιμοποιήθηκαν, δυστυχώς, οι Τουρκοκύπριοι από την τότε αποικιακή δύναμη και δημιουργήθηκαν οι διαφορές δύο κοινοτήτων που κατά τα άλλα για αιώνες συμβίωναν ειρηνικά», σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια