Την πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Η ανακοίνωση:
«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη στις 13-5-2021 μετά την έκδοση και της σημερινής ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 1944/13.5.2021) για τη λειτουργία των Δικαστηρίων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Όπως είναι γνωστό τα Ποινικά Δικαστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα (15 μήνες) με μια ενδιάμεση περίπου τρίμηνη διακοπή και με μοναδική εξαίρεση τις υπό παραγραφή υποθέσεις.
Με δεδομένο ότι το σύνολο σχεδόν των οικονομικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων της Χώρας επαναλειτουργεί, δεν υφίσταται πλέον κανένας δικαιολογητικός λόγος για την περαιτέρω συνέχιση της αναστολής της λειτουργίας τους.
Όλες οι ποινικές υποθέσεις ιδίως στα Πλημμελήματα πρέπει να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων από τον Εισαγγελέα της έδρας, ο δε Προεδρεύων του Δικαστηρίου θα δύναται στις πολυπρόσωπες δίκες να εκδικάζει ή διακόπτει την υπόθεση συνεκτιμόμενων των κρατουσών υγειονομικών συνθηκών. Το έκθεμα θα πρέπει να γνωστοποιείται - αναρτάται τουλάχιστον μια (1) εβδομάδα πριν τη δικάσιμο, προκειμένου όλοι οι παράγοντες της δίκης να λάβουν έγκαιρα γνώση προς αποφυγή συγχρωτισμού.
Η μακρόχρονη αναστολή της λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων έχει οδηγήσει ήδη στην συσσώρευση υπερβολικού αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δικαστικής προστασίας του πολίτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για περαιτέρω εμβαλωματικές (αποσπασματικές) και μη ανεκτές από ένα Κράτος Δικαίου νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται εκάστοτε υπό το πρόσχημα της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να συνεδριάσουν εκτάκτως εντός της επόμενης εβδομάδας και να αποφασίσουν τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση μη ικανοποίησης του δίκαιου κατά τα ανωτέρω αιτήματός μας».
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!