Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News

Εμβολιασμοί: Για ποιους και πότε θα γίνουν υποχρεωτικοί - Όλο το σχέδιο


Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι αρκετά πιθανό να ξεκινήσουν σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.
Το «ευαίσθητο» θέμα πιθανόν να ανοίξει δηλαδή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα γίνει οριζόντια για όλες τις, προς το παρόν υπό εξέταση, πληθυσμιακές κατηγορίες, αλλά αποκλειστικά για τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων (με χρόνιες παθήσεις, αναπηρίες κ.λπ.).

Ηδη η κατηγορία αυτή απασχολεί για ευνόητους λόγους μια σειρά από κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις, γεγονός που δείχνει ουσιαστικά ότι προσώρας διαχωρίζεται από το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό – γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία κ.λπ.

Αυτοί θα ακολουθήσουν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, σε επόμενο στάδιο μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα στο δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου.

«Προετοιμασία και συζητήσεις γίνονται πάντα, αλλά αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει» επιμένουν επισήμως υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Προφανώς υπάρχει αγωνία να προχωρήσουν σε μελετημένες αποφάσεις χωρίς να διαταράξουν λεπτές ισορροπίες και δίχως να κινητοποιήσουν οποιαδήποτε αντίδραση θα τροφοδοτούσε ένα κλίμα δισταγμού απέναντι στο εμβόλιο.

«Δεν το συμμερίζομαι, αλλά είναι αναγκαίο» είπε για το μέτρο της υποχρεωτικότητας ο καθηγητής και μέλος στην επιτροπή «ειδικών» Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού – όχι μόνο των υγειονομικών – και στον κλάδο της εστίασης.

Με δεδομένη την κατάσταση υψίστης επιφυλακής στην οποία βρίσκονται κυβέρνηση και «ειδικοί», αναπροσαρμόζοντας τους σχεδιασμούς τους, αναμένεται κλιμακωτή εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας μέχρι και το φθινόπωρο, ανάλογα με τα τότε δεδομένα. Αλλωστε και η Επιτροπή Βιοηθική συστήνει στον πρωθυπουργό μια «διαβαθμισμένη εφαρμογή» ακόμα και ως προς τη σειρά του υγειονομικού προσωπικού.

Λένε, για παράδειγμα, να προηγηθεί το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τους εργαζομένους σε άλλες μονάδες. Η νομοθετική βάση υπάρχει μέσω του νόμου 4675/2020 που επιβεβαιώνει τον εθελοντικό χαρακτήρα του εμβολιασμού αλλά προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικότητας κατ’ εξαίρεση και υπό όρους. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και έπειτα από γνώμη της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά οίκους ευγηρίας και υγειονομικές δομές.

Προθεσμία για τα ραντεβού

Ως προς τη διαδικασία θα δίνεται προθεσμία αρκετών εβδομάδων ώστε να προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Οσοι επιμείνουν στην άρνηση θα υφίστανται συνέπειες που αναμένεται να καθοριστούν με ειδικές ρυθμίσεις.

Κατά τις πληροφορίες, εξετάζονται τα εξής περιθώρια: να λειτουργεί ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για νέες προσλήψεις (προς τις δομές όπου θα αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα) και να αποτελεί όρο για την απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού.

Στο τραπέζι βρίσκεται είτε το ενδεχόμενο μετακίνησης – μετάθεσης προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με πολίτες, όπου είναι εφικτό, είτε ειδικότερες ρυθμίσεις, όπως η αναστολή εργασίας. 

Οι πρώτοι

Στην Ελλάδα η πρώτη φάση του σχεδιασμού περιλαμβάνει τους οίκους ευγηρίας και έπονται τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ωστόσο δεν αποκλείεται – ανάλογα με τα δεδομένα του φθινοπώρου (εμβολιαστική κάλυψη, επιδημιολογικοί δείκτες) – να ακολουθήσουν άλλες δύο.

Συγκεκριμένα ως ξεχωριστή κατηγορία αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικοί που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε μεταγενέστερο χρόνο και εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη δεν φτάσει σε απολύτως ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπλέον συζητήσεις δεν αποκλείεται να ανοίξουν και για άλλες κατηγορίες, όπως στους στρατεύσιμους, στους αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων ή σε ειδικά τμήματα των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια