Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«O κύβος ερρίφθη»! Είναι οριστικό - Η εμποροπανήγυρη του Αιγινίου ματαιώνεται για 2η χρονιά λόγω Covid με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου


Την απόφαση να ματαιωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, λόγω της πανδημίας, η εμποροπανήγυρη Αιγινίου έλαβε σε χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Πύδνας Κολινδρού.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Παππά «ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή». Την απόφαση περί ματαίωσης εισηγήθηκε ο δήμαρχος Ανέστης Μανώλας και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, καθώς η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Βαγγέλη Λαγδάρη απείχε της ψηφοφορίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Παππάς η δημοτική αρχή επιθυμούσε να γίνει η εμποροπανήγυρη και για τον λόγο αυτό είχε κινήσει κάποιες πρώτες διαδικασίες πριν από περίπου έναν μήνα όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επέτρεπαν κάποια αισιοδοξία. «Είχαμε ανοίξει κατάλογο με τις αιτήσεις των επαγγελματιών που επιθυμούσαν να έρθουν στην εμποροπανήγυρη. Μάλιστα είχαν υποβληθεί και περίπου 150 αιτήσεις, κυρίως από επαγγελματίες που έχουν εμπορικά είδη. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση γιατί από αυτά βγάζουν το μεροκάματό τους κι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δεν μπορούν να δουλέψουν».

Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και στην Πιερία. Επιπλέον, μία από τις προϋποθέσεις που τυπικά ισχύει ακόμη, να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 50% του πληθυσμού της Πιερίας, δεν έχει εκπληρωθεί. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Παππάς, «ο βασικός λόγος είναι ότι η τήρηση των υγειονομικών περιορισμών στην εμποροπανήγυρη είναι αδύνατη, κυρίως για τους επισκέπτες οι οποίοι προσέρχονται κατά χιλιάδες. Σκεφτείτε ότι ξεπερνούν τους 20.000 κατά μέσο όρο ημερησίως. Ούτε ελέγχους μπορούμε να κάνουμε στις εισόδους, ούτε φυσικά στο εάν τηρούνται οι αποστάσεις στις ταβέρνες και στα μπαρ που υπερβαίνουν τα εκατό».

Πέραν αυτών η ισχύουσα ΚΥΑ προβλέπει ότι εάν διαπιστωθούν πέντε παραβάσεις θα πρέπει να κλείσει η εμποροπανήγυρη. «Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι εάν γίνουν έλεγχοι οι παραβάσεις θα είναι πολύ περισσότερες, άρα ίσως αναγκαζόμασταν να κλείσουμε από την πρώτη κιόλας μέρα».

Η ματαίωση της εμποροπανήγυρης συνεπάγεται και σημαντική οικονομική ζημία για τα ταμεία του δήμου Πύδνας Κολινδρού. Σύμφωνα με τον κ. Παππά, οι απώλειες πέρυσι και φέτος υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

Η εμποροπανήγυρη του Αιγινίου ξεκίνησε το 1926 από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Επρόκειτο ουσιαστικά για την αναβίωση του πανηγυριού που έκαναν στην πατρίδα τους στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Ανύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Έκτοτε διοργανώνονταν αδιαλείπτως, ακόμη και κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια που ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια