HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Οι ανεμβολίαστοι στη... γωνία - Μόνο με rapid τεστ στα νησιά - Τι ακολουθεί


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και για τις μετακινήσεις τους στην ηπειρωτική χώρα. Όλο και πιο κοντά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Εντείνει τις προσπάθειες της η κυβέρνηση και επιχειρεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει πριν από το φθινόπωρο ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

Στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί περίπου το 80%, όταν αυτή την στιγμή το ποσοστό αγγίζει το 45%. Η ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει προκαλέσει συναγερμό σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη μία χώρα μετά την άλλη να ετοιμάζεται να λάβει περιοριστικά μέτρα.

Μοναδικό όπλο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός κάτι που τονίζει διαρκώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι λοιμωξιολόγοι. "Αυτή τη στιγμή το 44% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Το γοργόν και χάριν έχει" τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Το Μαξίμου με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας θέτει πλέον προ των ευθυνών τους όσους ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, ενώ παράλληλα διευκολύνει συνεχώς την καθημερινότητα όσων έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι μετακινήσεις προς τα νησιά για τους ανεμβολίαστους θα γίνεται μόνο με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ. Για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών απαιτείται τεστ covid συμπεριλαμβανομένου και του self – test ενώ για τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν θα απαιτείται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογα μέτρα στους προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα για τους πολίτες που θα ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ ή με τρένο.

"Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων έκανε μια πρόταση να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στην ηπειρωτική χώρα. Αυτή την πρόταση η Κυβέρνηση την αξιολογεί και θα την επανεκτιμήσει συνολικά ανάλογα και με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων" τόνισε Νίκος Χαρδαλιάς.

Τοπικές καραντίνες χωρίς μέτρα στήριξης

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως στην περίπτωση που υπάρξει διασπορά του κορονοϊού θα επιβληθούν τοπικά lockdown, χωρίς όμως να υπάρξει κανένα μέτρο στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. "Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη" τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν πρόκειται για μία κίνηση που έχει ως στόχο να τιμωρήσει τις όποιες περιοχές ενδεχομένως πληγούν εκ νέου από την πανδημία, αλλά για μία προσπάθεια να αναλογιστούν οι πολίτες την ευθύνη που έχουν απέναντι στους συνανθρώπους τους.

"Το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας" είχε επισημάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, η πιθανότητα ενός νέου κύματος της πανδημίας θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία που προσπαθεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως από τη στιγμή που υπάρχουν τα εμβόλια δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε ένα γενικό lockdown.

"Δεν μπορεί να έχουμε λύσεις που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις, που όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί όλα αυτά αθροίζονται και εμείς δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε κάποιο "ατύχημα" στα δημοσιονομικά της χώρας" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Όλο πιο κοντά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να συζητά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Το Μαξίμου αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πειθούς και στην περίπτωση που τα ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών δεν φτάσουν στο επιθυμητό όριο τότε θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

"Τα σπονδυλωτά μέτρα που συστήνει και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής στην εισήγησή της, αφορά πεδία απολύτως αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είμαστε, αυτή τη στιγμή, στο πρώτο και το δεύτερο βήμα. Αυτή η συζήτηση θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο" τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός έχει πάντως προαναγγείλει πως το φθινόπωρο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους στα γηροκομεία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο κατάλογος συμπεριλαμβάνοντας και άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως είναι τα σώματα ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια