Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Φωτιά στα Βίλια: Έχει επεκταθεί στο Όρος Πατέρα και κινείται νότια - Μάχη με αναζωπυρώσεις


Συνεχίστηκαν οι προληπτικές εκκενώσεις χωριών και ενός γηροκομείου τα ξημερώματα-Η άπνοια έχει βοηθήσει στην αργή ανάπτυξη της φωτιάς ωστόσο αργότερα αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη ορμή-Το μέτωπο κινείται με νότια κατεύθυνση προς Μέγαρα.

Μαίνεται σε ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στα Βίλια Αττικής, πέρασε στο Όρος Πατέρα και σαρώνει την πυκνή και πευκόφυτη δασική έκταση χωρίς εμπόδιο με νότια κατεύθυνση προς Μέγαρα. Η άπνοια βοήθησε τα ξημερώματα στην αργή ανάπτυξη της φωτιάς όπως και σήμερα νωρίς το πρωί ωστόσο όσο περνάει η ώρα και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και εξαφανίζεται η υγρασία η φωτιά αναμένεται να πάρει μεγαλύτερη ορμή.

Για προληπτικούς λόγους τα ξημερώματα δόθηκε εντολής εκκένωσης εκ νέου για το Παλαιοχώρι, για τα Παλαιοκούνδουρα, την Θέα, το Πανόραμα και στην Αγία Σωτήρα. Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο που είναι κοντά στην Αγία Σωτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να γίνει και ειδική επιχείρηση εκεί γιατί κάποιοι τρόφιμοι είχαν κολλήσει Covid-19.

Είχαν προηγηθεί από χθες οι εκκενώσεις στους οικισμούς: Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και Βενίζα.

Η περίμετρος της φωτιάς είναι γύρω από τους οικισμούς που έχουν εκκενωθεί χωρίς να τους έχει απειλήσει άμεσα, ανάμεσα στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών και το Όρος Πατέρα. Ενδεικτικό άλλωστε της κατάστασης είναι ότι δεν έχει καταγραφεί ούτε μία ζημιά σε σπίτι, ενώ και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι της περιοχής πρόλαβαν να απομακρύνουν τα μελίσσια τους.

Σημειώνεται ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι που έχουν αρνηθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα χωριά τους και παραμένουν στα σημεία για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους αν χρειαστεί.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 330 άντρες της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων 8 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.


Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στα Βίλια: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σε ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι») προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην οδό Αγίου Γεωργίου από το Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, σε ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια, από την Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών, από το ύψος της οδού Αντιστάσεων (πρατήριο υγρών καυσίμων «AVIN-CYCLON»), στην Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων, στον οικισμό της Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια και στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το 33ο χλμ. (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) με κατεύθυνση προς Ελευσίνα και από εκεί η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού.

Δήμαρχος Μάνδρας: "Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις"

"Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις", τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, ο οποίος επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία.

Σημείωσε ότι οι ελπίδες για την κατάσβεση της φωτιάς στρέφονται στα εναέρια μέσα, καθώς το σημείο είναι δύσβατο, ενώ το μέτωπο βρίσκεται σε πυκνό παρθένο δάσος.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Λαυρεωτική με διάσπαρτες μικρές καύσεις

Προς ύφεση βαίνει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στην Λαυρεωτική, που αρχικά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια και σε πευκόφυτη έκταση εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, πάνω από τον οικισμό Μαρκάτι.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σύντομα και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, προς όλες τις πλευρές ενώ εισχώρησε και εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο παρά μόνο διάσπαρτες μικρές καύσεις εντός της περιμέτρου που αντιμετωπίζονται, όμως παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο μέχρι να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Εξαιτίας της φωτιάς, δόθηκε εντολή χθες για την εκκένωση τριών οικισμών στις περιοχές Μαρκάτι, Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος.

Στο σημείο επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στην Λαυρεωτική: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Λ. Λαυρίου και στην Λ. Καμαρίζης (πλησίον του Ιερού Ναού Αγία Ειρήνη) προς τον οικισμό Συντερίνα, στην Λ. Λαυρίου και στην Παλαιά Λ. Λαυρίου, στην Λ. Πλάκας, στη θέση Τογάνι προς Συντερίνα-Μεγάλα Πεύκα. Έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Παλαιά Λ. Κερατέας-Λαυρίου από την Γέφυρα Αδάμ, στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από τις εργατικές κατοικίες προς τον οικισμό Άγιο Κωνσταντίνο και στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από την Συντερίνα προς τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για την αποφυγή αναζωπυρώσεων σε Πάρνηθα, Β. Εύβοια και Πελοπόννησο

Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια