HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εύβοια: Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κουρκουλοί – Νέο μέτωπο κατευθύνεται στην Ιστιαία


Οι φλόγες συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό την καταστροφική τους πορεία στη Βόρεια Εύβοια. Οι ενισχυμένες εναέριες δυνάμεις - τέσσερα αεροσκάφη - τρία ελικόπτερα καλούνται να δώσουν τη δική τους μάχη σε τρία βασικά μέτωπα. Από τη στιγμή που η πύρινη λαίλαπα έκαψε χθες τη Σηπιάδα και τα Χρόνια και σήμερα τις Ροβιές στο μεσοδιάστημα δεν έχει απομείνει τίποτα παρά μόνο η θάλασσα.

Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κουρκουλοί

Η μάχη, τώρα, δίδεται κοντά στο χωριό Κουρκουλοί καθώς η φωτιά κύκλωσε το χωριό και το προσπέρασε ακολουθώντας μία πορεία προς το χωριό Σκεπαστή που, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, «αν δεν μπορέσουμε με το φως της μέρας να την σταματήσουμε σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα μπορεί να φτάσει στο Αιγαίο».

Αυτή την ώρα ένας μεγάλος όγκος από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας δίνουν μία πραγματική μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να την σταματήσουν, με τον περιφερειάρχη να διατηρεί αμφιβολίες, καθώς όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «και σήμερα το πρωί είχαμε καθηλώσει τη φωτιά στο ίδιο χωριό αλλά λίγο αργότερα πήρε πάλι διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες».

Πύρινο μέτωπο μετά το χωριό Καλαμούδι

Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες είναι αυτό που έχει σχηματιστεί μετά το χωριό Καλαμούδι και δυτικά από το χωριό Κουρκουλοί που αρχικά κινήθηκε απειλητικά προς τη Μονή του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πυροσβέστες, με τη βοήθεια από μηχανήματα απέτρεψαν τις φλόγες να φτάσουν μέχρι το Μοναστήρι το οποίο σώθηκε αφού η φωτιά πέρασε λίγα μέτρα μακρύτερα.

Πύρινο μέτωπο με κατεύθυνση την Ιστιαία

Τώρα πλέον η φωτιά έχει βρει μπροστά της ένα παρθένο δάσος με πεύκα, τα οποία φτάνουν τα 30 και τα 40 μέτρα, το οποίο κατακαίει ακολουθώντας μία πορεία πλέον προς την Ιστιαία.

«Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει εκεί. Ίσως είναι το πιο εφιαλτικό μέτωπο»,σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειάρχης ενώ δίδεται μία μεγάλη μάχη κυρίως από αέρος καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν επίγεια μέσα για να περιορίσουν την καταστροφική πορεία πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις ο κ. Σπανός σημειώνει ότι «ιδιαίτερα για αυτές που βρίσκονται μέσα στο καμένο δεν υπάρχει διέξοδος, αλλά αντίθετα υπάρχουν αναζωπυρώσεις που βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν καεί και από την μία στιγμή στην άλλη ενδέχεται να είναι το επόμενο πρόβλημα για την περιοχή».

Ο περιφερειάρχης, πάντως, αποφεύγει να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση σε σχέση με τις καταστροφές τονίζοντας ότι «η φωτιά εκτείνεται σε μία έκταση που είναι περισσότερα από 25.000 στρέμματα».

«Υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν αγροτικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν υποδομές και υπάρχει και ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο θυσιάζεται», σημειώνει.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια