Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Δραματικές ώρες στην Εύβοια: Μπήκε στο Πευκί η φωτιά και καίει σπίτια


Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνεται στη Βόρεια Εύβοια προκειμένου να μην ξεφύγει το πύρινο μέτωπο προς τα κεντρικά του νομού.

Οι φλόγες μπήκαν στο χωριό Γούβες το μεσημέρι, ενώ λίγο μετά τις 18:30 οι φλόγες έφτασαν στο Πευκί και έκαψε τα πρώτα σπίτια.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με τη φωτιά να μαίνεται εκτός ελέγχου και να κατευθύνεται προς το λιμάνι, όπου εκεί υπάρχει κόσμος για να φύγει από την περιοχή με πλοία.

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.


Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.Μάλιστα, από το 112 εστάλη νέο μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Πευκί, Αρτεμίσιο, Βουλίτι και Γούβες προς την Ιστιαία.

Μηχανήματα, πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να ανακόψουν την ορμή του μετώπου, ενώ με δυσκολία επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.
Χαρδαλιάς: Eπιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές στην Εύβοια – Μόνο αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Διαρκώς ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην Εύβοια, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών.
Όπως εξήγησε, αντιμετωπίζουν δύο κυρίως μέτωπα και σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους, στην Βόρεια και τη Νότια Εύβοια. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 4 bf, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς, ενώ προσέθεσε ότι ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη, ασταμάτητα.

«Όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα. Τεράστια είναι η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.Σχετικά με τα εναέρια μέσα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τη νύχτα, ολοκληρώθηκαν επείγουσες εργασίες συντήρησης τους, καθώς επιχειρούν εδώ και μέρες σε όλη τη χώρα, και με το πρώτο φως της ημέρας προσβάλλουν τα πύρινα μέτωπα με έμφαση στην Εύβοια. Ειδικότερα για την Εύβοια είπε ότι στην περιοχή λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων, 8 σε κάθε έξοδο συν 1 Beriev, επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσχεράνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις να καταστήσουν κι αδύνατο το έργο τους. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν συχνά σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ κατέστησε σαφές ότι «προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν. Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων».

Παράλληλα αναφέρθηκε στον πυροσβέστη που τραυματίστηκε σήμερα και επιχειρούσε στην Πάρνηθα τονίζοντας ότι είναι καλά στην υγεία του, έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο σε προσβάσιμο σημείο, όπου τον περίμενε ασθενοφόρο και τον μετέφεραν στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σχετικά με τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και κυρίως σε Εύβοια, Αττική και σε σημεία στην Πελοπόννησο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι συνεχίστηκε όλη τη νύχτα από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και των πυροσβεστών από πολλές χώρες, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, συνδράμουν την τεράστια προσπάθεια, να προστατευτούν ζωές και περιουσίες, και να περιοριστεί η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

«Βελτιωμένη η εικόνα στην Αττική»Αναφορικά με την Αττική επισήμανε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη αλλά συνεχίζει να τους απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, για αυτό το λόγο, όπως τόνισε, στην περιοχή περιπολούσαν όλο το βράδυ και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν σε κάθε επίπεδο για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων. Με πυροσβεστικά μέσα, με πλοία που έχουν τεθεί στη διάθεση για την εκκένωση περιοχών, με προσωπικό που συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φωτιάς και σε περιπολίες για να προλάβουμε αναζωπυρώσεις», σημείωσε.

Σχετικά με την πυρκαγιά της Πάρνηθας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βελτιώνεται διαρκώς και πλέον αντιμετωπίζουν μόνο αναζωπυρώσεις και οι περισσότερες από αυτές έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι, ενώ προσέθεσε ότι καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από το Στρατό αλλά και από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιήσουν την περίμετρο.

Όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στην Πελοπόννησο, εξήγησε ότι η κατάσταση δείχνει σταθερή παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται και προσπαθούν να την ελέγξουν. Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου Κρήτης ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν απειλούνται μέχρι στιγμής υποδομές και κατοικίες.
Δήμαρχος Ιστιαίας: Είμαστε μόνοι, περιμένουμε να ζήσουμε το ολοκαύτωμά μας

Δραματικό μήνυμα έστειλε ο δήμαρχος Ιστιαίας, την ώρα που η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας δοκιμάζεται από τη μεγάλη φωτιά.

«Είναι η χειρότερη μέρα. Ο δήμος Ιστιαίας περιμένει να ζήσει το ολοκαύτωμα του. Είμαστε μόνοι μας», είπε ο Γιάννης Κοντζιάς στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι μέχρι τις 07:00 δεν είχε πετάξει κάποιο εναέριο μέσο.

«Δέχομαι μόνο κάτι γελοία μηνύματα να δώσω εντολή εκκένωσης», συμπλήρωσε ο κ. Κοντζιάς.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας έκανε λόγο για απουσία πυροσβεστικών δυνάμεων από τα χωριά, αναφέροντας ότι «είναι η χειρότερη μέρα, περιμένουμε την καταστροφή μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντζιά, ο κόσμος πάει εκεί που έχει κανονίσει η αυτοδιοίκηση να μεταφερθεί με ασφάλεια και πως δεν θρηνούμε θύματα γιατί οι κάτοικοι έχουν εμπειρία στις φωτιές. Όπως σημείωσε, πως το μέτωπο κινείται προς Ιστιαία.

Ακόμη 85 πολίτες μεταφέρθηκαν από το Λιμενικό σε ασφαλές σημείο

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Οι αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου ο κόσμος να απομακρυνθεί από τις περιοχές που κινδυνεύουν από τη φωτιά.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια