Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και για τη φετινή χρονιά (2021) ο τρύγος στην Πιερία. Η αλήθεια είναι πως είναι όμορφη η εποχή του τρύγου.
Τα οινοστάφυλα με τα πλούσια τσαμπιά και τις ζουμερές ρώγες μεταφέρθηκαν από τους πανεμορφους και περιποιημένους αμπελώνες της Πιερίας στα μικρά οικογενειακά οινοποιία της. Εκεί πατήθηκαν για να δώσουν τον γευστικό τους μούστο, ο οποίος στην συνέχεια γέμισε τις δεξαμενές όπου με την γνώση και το μεράκι των οινοποιών της αναμένεται να μετατραπεί και φέτες στο θαυμάσιο Πιερικό Οίνο (Π.Γ.Ε.). Μπορεί η φετινή οινοποιητική χρονιά να ήταν ιδιαίτερη, κλείνει όμως με θετικά αποτελέσματα για την ποιότητα του αναμενόμενου οίνου καθώς η ποιότητα των σταφυλιών ήταν άριστη.
Ο φετινός τρύγος ήταν δύσκολός και η κλιματική κρίση έδωσε το στίγμα της. Παρόλο που φαινόταν από την αρχή να είναι μια όψιμη χρονιά τελικά εξελικτικέ σε πρώιμη. Ο καύσωνας είχε ως αποτέλεσμα να επιταχύνει την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών. Όμως σχεδόν σε όλη την Πιερία, η παραγωγή σημείωσε πτώση, περίπου 20% λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Ευτυχώς ο ¨Ολυμπιάτης Αήρ¨ της περιοχής μπόρεσε να δροσίζει τους αμπελώνες της Πιερίας και τα σταφύλια να είναι γεμάτα σε πλούσια ποικιλιακά αρώματα και με εξαιρετική γεύση. Ο τρύγος ξεκίνησε όταν το σταφύλι είχε τη σωστή ωρίμανση έχοντας αναπτύξει τα αρώματα και την οξύτητά του. Έτσι και φέτος τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά στους παραγόμενους Πιερικούς Οίνους είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς λάτρες του κρασιού.
Και για φέτος τα ποτήρια μας τα γεμίζουμε με εξαιρετικό Πιερικό Οίνο.
Ο φετινός τρύγος ήταν δύσκολός και η κλιματική κρίση έδωσε το στίγμα της. Παρόλο που φαινόταν από την αρχή να είναι μια όψιμη χρονιά τελικά εξελικτικέ σε πρώιμη. Ο καύσωνας είχε ως αποτέλεσμα να επιταχύνει την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών. Όμως σχεδόν σε όλη την Πιερία, η παραγωγή σημείωσε πτώση, περίπου 20% λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Ευτυχώς ο ¨Ολυμπιάτης Αήρ¨ της περιοχής μπόρεσε να δροσίζει τους αμπελώνες της Πιερίας και τα σταφύλια να είναι γεμάτα σε πλούσια ποικιλιακά αρώματα και με εξαιρετική γεύση. Ο τρύγος ξεκίνησε όταν το σταφύλι είχε τη σωστή ωρίμανση έχοντας αναπτύξει τα αρώματα και την οξύτητά του. Έτσι και φέτος τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά στους παραγόμενους Πιερικούς Οίνους είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς λάτρες του κρασιού.
Και για φέτος τα ποτήρια μας τα γεμίζουμε με εξαιρετικό Πιερικό Οίνο.
Δημήτρης Ρουκάς M.Sc.
Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!