HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Φουντώνει» η μάχη στα στεγαστικά – Σταθερό επιτόκιο 2,8% για 10 χρόνια από την Εθνική Τράπεζα


Νέα στεγαστικά δάνεια με κοινή συνισταμένη τα χαμηλά σταθερά επιτόκια ρίχνουν στην αγορά οι τράπεζες καθώς η κτηματαγορά αρχίζει να «κινείται» ξανά μετά από χρόνια άπνοιας.
Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να παρουσιάσει τη δική της πρόταση στην στεγαστική πίστη ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece η Εθνική Τράπεζα ανεβάζει τον πήχη, καθώς θα διαθέσει στεγαστικό δάνειο με 10ετή σταθερή περίοδο και επιτόκιο 2,8%, το χαμηλότερο αυτή τη στιγμή στην αγορά για αυτή τη διάρκεια.

Δυναμικά στην αγορά των στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο έχει κινηθεί ήδη η Alpha Bank ενώ και η Eurobank αναμένεται να «απαντήσει» με ανταγωνιστικά προϊόντα.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η άνοδος που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στις τιμές των ενοικίων έχει οδηγήσει πολλούς στην σκέψη της αγοράς, καθώς –εφόσον υπάρχει κάποιο αρχικό κεφάλαιο- η μηνιαία δόση μπορεί να πέσει στο ύψος του ενοικίου. Καθώς μάλιστα οι τράπεζες χρηματοδοτούν κατά κανόνα το 75-80% της εμπορικής αξίας των ακινήτων, η δόση για το εναπομείναν ποσό προσεγγίζει αρκετά συχνά το αντίστοιχο ενοίκιο.

Για παράδειγμα, για ένα δάνειο 200.000 ευρώ (με προκαταβολή 50.000 ευρώ) για 30 χρόνια και επιτόκιο 2,8% η μηνιαία δόση διαμορφώνεται κοντά στα 820 ευρώ, ποσό που σε αρκετές περιπτώσεις δεν απέχει πολύ από το μηνιαίο ενοίκιο. Στην ίδια περίπτωση, αν η προκαταβολή αυξηθεί στα 70.000 ευρώ η μηνιαία δόση πέφτει στα 740 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι ειδικοί της κτηματαγοράς εκτιμούν πως σε πολλές περιοχές, ειδικά εντός Αττικής, έχουμε δει τα χαμηλά, άρα η αγορά κατοικίας μπορεί να αποτελέσει και επενδυτική επιλογή.

Το τρίπτυχο συμπληρώνουν τα χαμηλά επιτόκια, καθώς το κόστος χρήματος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Μάλιστα, προκειμένου να αποφύγουν εκπλήξεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προωθούν λύσεις με σταθερό επιτόκιο, καθώς εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και το Euribor θα ανέβουν.

Συνεπώς, συμφέρει να «κλειδώσει» κανείς το στεγαστικό του σήμερα με χαμηλό σταθερό επιτόκιο και να μην διακινδυνεύσει κάποια άνοδο στο ορατό μέλλον. Επιπλέον, και σε αντίθεση με το παρελθόν οι τράπεζες δεν επιβάλλουν ποινή στη πρόωρη αποπληρωμή μέρους ή όλου του δανείου, κάνοντας την πρόταση πιο δελεαστική για τους δανειολήπτες.

Στόχος η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου με «καλά» δάνεια

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η ενίσχυση της στεγαστικής πίστης αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο των δανείων από ιδιώτες. Και αυτό γιατί –σε αντίθεση με το παρελθόν- εμφανίζονται τουλάχιστον σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα φειδωλοί στο να δώσουν καταναλωτικά δάνεια ή να εκδώσουν νέες πιστωτικές κάρτες.

Ταυτόχρονα, οι προοπτικές ανόδου της κτηματαγοράς αλλά και ευρύτερα της οικονομίας δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον τόσο για τις ίδιες όσο και τους δανειολήπτες, ενώ τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια κάνουν ανταγωνιστική την επιλογή του δανείου έναντι του ενοικίου.

Τέλος, όπως αναφέρουν, η αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές αποτελεί επιπλέον κίνητρο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς δίνουν χρήματα στα παιδιά προκειμένου να καλύψουν την ίδια συμμετοχή στο δάνειο, εξασφαλίζοντας την έγκριση της χρηματοδότησης αλλά και χαμηλότερη μηνιαία δόση.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια