HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Οι κερδισμένοι του φορολογικού πακέτου της ΔΕΘ


Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν θα πληρώνουν στην Εφορία από την 1η Οκτωβρίου οι γονείς που θα αποφασίσουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα αξίας έως 800.000, ενώ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν κρατικά δάνεια μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα δουν τα ποσά των ενισχύσεων που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος από το 2022 να «κουρεύονται» έως και 75%.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται ριζικό «λίφτινγκ» στη φορολοτορία η οποία θα μοιράζει χρηματικά έπαθλα έως 50.000 ευρώ ενώ ενισχύονται τα κίνητρα για τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ παρουσίασε 15 φοροελαφρύνσεις για τη διετία 2021-2022.

Επανέλαβε το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους ενώ για τον νέο ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στο τέλος του έτους με την συζήτηση του νέου προϋπογισμού σημειώνοντας ωστόσο ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το επόμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει:

1. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών – δωρεών: Η κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού αποτελεί το μέτρο έκπληξη των εξαγγελιών του πρωθυπουργού το οποίο δίνει βαθιά ανάσα στους γονείς που θέλουν να μεταβιβάσουν την περιουσία στα παιδιά τους καθώς τους απαλλάσσει από την πληρωμή σημαντικών ποσών φόρου. Για παράδειγμα ένας γονιός που μεταβιβάζει σήμερα στο παιδί του πρώτη κατοικία αξίας 300.000 ευρώ επιβαρύνεται με φόρο γονικής παροχής 1.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου η συγκεκριμένη πράξη θα είναι αφορολόγητη. Στην περίπτωση που το παιδί αποκτά με γονική παροχή ακίνητη περιουσία αξίας 300.000 ευρώ με γονική παροχή, ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 1.500 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος αυτός μηδενίζεται. Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού δηλαδή γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.

2. Πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης. Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Με το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και το επόμενο έτος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημά τους ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα επιβαρύνονται με λιγότερο φόρο.

3. Επιχειρήσεις: Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Κουρεύεται έως και το 75% το κρατικό δάνειο όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

– Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.

Με βάση το ανωτέρω σχήμα υπολογίζεται ότι:

– To 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% των ποσών που έχουν λάβει

– Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3%

– Το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Μέχρι σήμερα στις επιστρεπτέες 1 έως 3 επιστρεφόταν από 50% έως και 100% ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις στις επιστρεπτέες 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%. Επίσης ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

5. ΦΠΑ: Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Δημοσιονομικό κόστος για Οκτ.-Δεκ. 2021: 64 εκ. ευρώ.

6. Γυμναστήρια – σχολές χορού: Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

7. Συνδρομητική τηλεόραση: Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.

8. Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Στις αποδείξεις που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι, γυμναστήρια, σχολές χορού, ταξί, νομικές υπηρεσίες. Διπλά θα μετράνε οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

9. Φορολοταρία: Αναμορφώνεται η φορολοταρία η οποία σήμερα μοιράζει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται:

– Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

– Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.

– Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

10. Πράσινη οικονομία και ψηφιοποίηση: Από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τρία έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως εκατό τοις εκατό (100%).

11. Κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου. Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους. Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

12. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.

13. Νέος ΕΝΦΙΑ: Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προχωρούμε στην μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης που είναι σε εξέλιξη θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους. Η άσκηση στόχο έχει την δικαιότερη κατανομή του φόρου με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών από το νέο έτος.

14. ΦΠΑ ζωική παραγωγής: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από 1η Οκτωβρίου 2021 το ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%.

15. Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 20%.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια