HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ομολογία - βόμβα της Pfizer


Η εταιρεία Pfizer με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή με επιστολή προς τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) ομολογεί πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του Covid-19 μειώνεται σημαντικά μετά την παρέλευση 6-8 μηνών με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία μια τρίτη εμβολιαστική δόση για την ενίσχυση του αριθμού των αντισωμάτων στους εμβολιασθέντες πολίτες.

Η Pfizer εξηγεί πως κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ και σε πολύ μεγάλα στατιστικά μεγέθη. Η Pfizer στην ανακοίνωση της δεν αναφέρει αν μετά από παρέλευση έξι μηνών μετά την τρίτη δόση θα χρειαστεί μια τέταρτή ή μια πέμπτη κοκ. Πρόκειται δηλαδή για μια ομολογία που οδηγεί αναπόφευκτα στον εκβιασμό των διεθνών υγειονομικών θεσμών αλλά και των εθνικών υγειονομικών θεσμών, οι οποίοι δεν έχουν κανένα περιθώριο ελιγμών και είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν την πραγματικότητα.

Με λίγα λόγια, αφού θα πρέπει να υπάρξει και τρίτη δόση, πιθανόν δε και άλλες, εμβολίου τότε θα πρέπει να υπάρξει και τρίτη δόση για το εμβόλιο Moderna και προφανώς ενισχυτική δόση για το εμβόλιο Johnson, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξει αναμνηστική δόση και για τους εμβολιασθέντες με το AstraZeneca. Γίνεται αντιληπτό ότι εδώ μιλάμε για δισεκατομμύρια νέες δόσεις και για ένα γιγαντιαίο άλμα προς τα πάνω των υγειονομικών προϋπολογισμών των κρατών για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.  Όλα αυτά χωρίς να υφίσταται η εγγύηση πως οι εμβολιασθέντες και οι επαναεμβολιασθέντες δε θα νοσήσουν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Pfizer ανέφερε ότι «τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα επίπεδα των επαναμολύνσεων αυξάνονται ταχύτερα σε άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα».

Η πτώση της αποτελεσματικότητας «οφείλεται κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων από το εμβόλιο, με το πέρασμα του χρόνου» και όχι τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με την Pfizer. 

Τα στοιχεία θα παρουσιαστούν επίσημα σε συνάντηση με τον FDA, την Παρασκευή, στην οποία θα γίνουν παρουσιάσεις και από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), ειδικούς του FDA καθώς και ερευνητές από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα παρουσιάσουν στοιχεία από τη χώρα τους για την προστασία από την ενισχυτική δόση, ενώ  καθηγητής ιατρικής στατιστικής από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ θα παρουσιάσει στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. 

Τα στοιχεία από το Ισραήλ και άλλες χώρες δείχνουν πως τη μείωση της αποτελεσματικότητας μπορεί να τη διαδεχτεί η μείωση της αποτελεσματικότητας ενάντια σε σοβαρή νόσηση, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία και ευάλωτων ανθρώπων. 

Κατά τη συνάντηση, πρόκειται να μιλήσει και η Μάριον Γκρούμπερ, η οποία είναι μια από τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους για τα εμβόλια που ο FDA δήλωσε ότι θα αποσυρθούν αργότερα μέσα στο 2021. 

Η Γκρούμπερ ήταν μία από τους συντάκτες ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Lancet νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και υποστήριζε ότι οι ενισχυτικές δόσεις δεν είναι απαραίτητες για τους περισσότερους ανθρώπους. 

Οι αποχωρήσεις δύο ειδικών που εργάζονταν στον FDA για τόσο μεγάλο διάστημα, αποτελούν ενδεχομένως σημάδι πως υπήρξαν προστριβές στο πλαίσιο του σχεδίου Μπάιντεν για χορήγηση τρίτης δόσης. 


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια