HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αντιδρούν οι οδοντίατροι για το rapid test σε εμβολιασμένους και μοριακό σε ανεμβολίαστους – «Είναι παράλογο»


Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους οδοντιάτρους για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ιατρειών τους όπως αυτό ορίστηκε από ΦΕΚ. Σύμφωνα με τους ίδιους, η επιβολή των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού ακόμα και για τους τους εμβολιασμένους πολίτες είναι εντελώς παράλογη, αν όχι «εκ του πονηρού», όπως το θέτουν. Παράλληλα, τονίζουν ότι μια τέτοια απόφαση καλλιεργεί το έδαφος της αμφιβολίας για την αξιοπιστία των εμβολίων, αφού η επιβολή των rapid test είναι σα να «ακυρώνει την αποτελεσματικότητά τους».
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Σημειώνεται ότι από σήμερα (21/9/2021) όσοι εμβολιασμένοι πολίτες προσέρχονται στα οδοντιατρεία έχουν την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test. Οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει με τη σειρά τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων ένας ανεμβολίαστος πολίτης θα πρέπει να πληρώνει € 100 για ένα απλό σφράγισμα (αν υποθέσουμε ότι ο οδοντρίατρος χρεώνει την συνηθισμένη μίνιμουμ τιμή για αυτή την εργασία, η οποία είναι τα € 40, συν € 60 για το pcr test).

«Κατ’ αρχάς δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται το ίδιο οι εμβολιασμένοι με τους ανεμβολίαστους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουμε μια χαραμάδα αμφιβολίας απέναντι στα εμβόλια» λέει στο Newsbeast ο πρόεδρος της «Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας», Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι επί 18 μήνες στα οδοντιατρεία δεν έχουν σημειωθεί/ ανιχνευθεί κρούσματα και πως αυτά τα ιατρεία τηρούν ίσως περισσότερο από όλα, τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού. Όπως σημειώνει ο κος Δεβλιώτης: «όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, οι οδοντίατροι δεν ρωτηθήκαμε ποτέ για τίποτα από όσα αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των ιατρείων μας, την ίδια στιγμή που η τήρηση των μέτρων προστασίας στου χώρους μας είναι εξοντωτική. Και έτσι πρέπει φυσικά να είναι. Παράλληλα, ειδικά για τους εμβολιασμένους πολίτες, ποιό είναι το νόημα των τεστ; Δεν το καταλαβαίνουμε. Δεν έχουν σε όλους τους χώρους άλλα προνόμια οι εμβολιασμένοι;»

Πολλοί οδοντίατροι εκφράζουν μάλιστα τον φόβο, ότι με αυτό το «χρηματικό καπέλο» πολλοί πολίτες θα εγκαταλείψουν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο και ειδικά σε περιπτώσεις όπου απαιτούνται πιο μακροχρόνιες θεραπείες.

«Δηλαδή σε μια πολύ έκτακτη συνθήκη, σε ένα επείγον περιστατικό θα απαιτούμε τεστ από ένα εμβολιασμένο πολίτη;» αναρωτιέται ο κος Δεβλιώτης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν εκθέσει τις αντιρρήσεις τους για αυτά τα νέα μέτρα στο υπουργείο Υγείας, αναμένοντας ακόμα και τώρα αλλαγές σε αυτό το «παράλογο» όπως το χαρακτηρίζουν πλαίσιο.

Προτείνουν τα δικά τους μέτρα ασφαλείας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη

Μέχρι τότε, 50 οδοντιατρικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, δεν κάνουν δεκτές σύμφωνα με τον κο Δεβελιώτη, τις παραπάνω οδηγίες και προτείνουν στους πελάτες τους τα δικά τους μοντέλα αυξημένης επαγρύπνησης στα ιατρεία.

Οι δικές τους οδηγίες, λοιπόν, είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες να προσέρχονται χωρίς καθόλου τεστ, οι ανεμβολίαστοι να προσέρχονται με rapid (και όχι pcr) test και τα παιδιά με την δήλωση των τεστ που κάνουν και για το σχολείο (2 δωρεάν self test την εβδομάδα δηλαδή).

Όσον αφορά τους συνοδούς – κάτι για το οποίο οι οδοντίατροι είναι ιδιαίτερα αποτρεπτικοί στο να συμβαίνει, σύμφωνα με τον κο Δαβελιώτη-, τότε οι εμβολιασμένοι συνοδοί θα μπορούν να προσέρχονται στα ιατρεία ελεύθερα και οι ανεμβολίαστοι με rapid test.

Ο κος Δαβελιώτης τονίζει για άλλη μια φορά πως οι πελάτες πρέπει να αποφεύγουν με κάθε τρόπο να προσέρχονται με συνοδούς στα οδοντιατρεία, εκτός από έκτακτες ανάγκες όπως στην περίπτωση καποιου υπέργηρου πολίτη και φυσικά και των μικρών παιδιών.

Πάντως, οι οδοντίατροι, όπως λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, «αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη» για αυτήν τους τη στάση και αναμένουν μια άμεση τοποθέτηση για το θέμα από τον υπουργό Υγείας.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια