HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τουρισμός: Ανάκαμψη από την άνοιξη του 2022 βλέπουν οι Έλληνες ξενοδόχοι


Οι 5 παράγοντες που οδήγησαν στην καλύτερη σεζόν το 2021 και η δύσκολη περίοδος για ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και ορεινούς προορισμούς έως το Μάρτιο του ‘22

Επιστροφή στην κανονικότητα για τον τουρισμό από την άνοιξη του 2022 βλέπουν οι Ελληνες ξενοδόχοι, με το χειμώνα να προδιαγράφεται δύσκολο το επόμενο διάστημα έως το Μάρτιο του 22 ειδικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, είτε των πόλεων, είτε του ορεινού όγκου.

Κι αν η θερινή σεζόν του 2021 έχει πάει πολύ καλύτερα του αναμενομένου, η τουριστική επανεκκίνηση «έχει πολλές ιδιομορφίες και δεν είναι στις ίδιες ταχύτητες οι καλοκαιρινές διακοπές με το city break, με τα εταιρικά ταξίδια, με το συνεδριακό τουρισμό και τις εκθέσεις που δέχονται τον ισχυρότατο πλέον ανταγωνισμό των ψηφιακών διοργανώσεων, όπως βεβαίως και με τις εξορμήσεις στον ορεινό και ημιορεινό όγκο όλης της ηπειρωτικής χώρας».

Αυτό επισημαίνει ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία πραγματοποίησε τη γενική της συνέλευση, κάνοντας και τον απολογισμό του κλάδου εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο η φετινή σεζόν πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν και όλοι «είμαστε μέρος αυτής της επιτυχίας διότι έπαιξαν πολλοί παράγοντες ρόλο. Η τόλμη, το ρίσκο και ο επαγγελματισμός του ξενοδόχου. Η προβολή της χώρας και των επιμέρους προορισμών. Η υγειονομική διαχείριση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Οι στρατηγικές συνεργασίες με ισχυρούς εταίρους της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Η τουριστική διπλωματία. Όλα συνέβαλαν για να πάμε καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε και να επιβεβαιωθεί η αντοχή και η ελκυστικότητα του brand ”Ελλάδα”. Ωστόσο πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στις πραγματικές διαστάσεις αυτής της επιτυχίας. Ένας Αύγουστος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα ”σπασμένα”. Μπορεί να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις αλλά επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν ζουν με εντυπώσεις. Ζουν από το τι μένει τελικά στο ταμείο της επιχείρησης, του μαγαζιού, του ξενοδοχείου».

Τα νούμερα των αφίξεων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΟΞ, ο φετινός Αύγουστος ήταν καλός αλλά το 2021 δεν είναι 2019, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του οδικού τουρισμού.

Μπορεί τον Αύγουστο να καταγράφηκαν πάνω από 1 εκατ. οδικές αφίξεις αλλά αν ανοίξει το κάδρο για την πιο «μεγάλη εικόνα» με βάση και το στατιστικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκεί αποτυπώνεται ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021 οι οδικές αφίξεις είναι μειωμένες κατά 67,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2019.

Σε σχέση δε με τις αεροπορικές αφίξεις, πράγματι τον Αύγουστο έπιασαν το 80% του Αύγουστου του 19.

Όμως η πιο «μεγάλη εικόνα», σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, δείχνει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι από αέρος ταξιδιώτες μειώθηκαν κατά 51,2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019.

«Αν δούμε όλα τα μεγέθη στην ακόμη μεγαλύτερη εικόνα της διετίας, μετά από δυο σεζόν 2020 και 2021, έχουμε μεσοσταθμικά μια μείωση της τάξης του 55% με 60% σε σχέση με το 2019. Όλα τα οικονομικά μοντέλα λένε πως απαιτούνται τρεις με πέντε χρονιές για να φτάσουμε στην πλήρη ανάκαμψη των επιχειρήσεων μας και θεωρώντας ως δεδομένη την παγκόσμια τουριστική ανάκαμψη. Ο ένας ‘’καλός’’ μήνας δε φέρνει την άνοιξη. Το 2020 ελπίζαμε να είναι χρονιά ανάκαμψης το 2021. Αποδείχθηκε χρονιά επανεκκίνησης και μόνον. Η ανάκαμψη πλέον τοποθετείται για μετά την άνοιξη του 2022 και στο βαθμό που δεν έχουμε άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις με νέες μεταλλάξεις του ιού και νέους γύρους περιορισμών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, με βάση ακόμη και την πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την τουριστική ανάκαμψη, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μέχρι τον Μάρτιο του 2022 που εκ των πραγμάτων καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη επιβίωσης τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, είτε των πόλεων, είτε του ορεινού όγκου.

«Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στήριξης, αξιοποιώντας και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, ως και την 30η Ιουνίου του 2022.  Η στοχευμένη στήριξη που είναι αναγκαία θα γίνει πράξη, στο πλαίσιο των καλών πρακτικών που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει το ”πράσινο φως” από την Ευρώπη και είμαστε βέβαιοι πως η κυβέρνηση θα το λάβει υπόψη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για τις κατηγορίες των ξενοδοχείων που αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα τα μεγαλύτερα προβλήματα. Είναι στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ώστε το ξενοδοχειακό προϊόν της χώρας να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητο από τις συμπληγάδες του επόμενου διαστήματος και να περάσουμε, όλοι μαζί, στην απέναντι όχθη της ανάκαμψης».

Οι ξενοδόχοι απευθύνουν σε αυτή τη φάση πρόσκληση συνεργασίας στον τραπεζικό κλάδο ώστε «να δούμε από κοινού τους τρόπους που μπορούμε να επιτύχουμε κυρίως δυο στόχους. Πρώτον, την επιμήκυνση ή/και αναδιάρθρωση των μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων. Και δεύτερον, την παράταση της περιόδου χάριτος αποπληρωμής των χρεολυσίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας) για άλλο ένα έτος και την επιμήκυνση της εξόφλησης από τα 5 στα 10 έτη. Όταν σύμφωνα με πολύ πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουμε στην Ελλάδα τα ακριβότερα τραπεζικά δάνεια, αυτό που λέμε είναι απόλυτα συμβατό και με την κοινή λογική αλλά στο τέλος και με την ίδια την προσπάθεια της χώρας να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά τα πλήγματα της πανδημίας ώστε να μπορέσει και να θεραπευτούν πολλές πληγές που παραμένουν ακόμη ανοιχτές».


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια