HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για το Μάτι: Σε δίκη παραπέμπονται 27 άτομα


Καταπέλτης για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και των αυτοδιοικητικών παραγόντων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είναι η εισαγγελική πρόταση που παραπέμπει σε δίκη συνολικά 27 άτομα, ανάμεσά τους την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον δήμαρχο, τότε, της περιοχής Ηλία Ψινάκη, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη είναι ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη  της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και βέβαια ο 70 χρονος που ευθύνεται  για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. 

Ο εισαγγελέας που ανέλαβε την αξιολόγηση του συνόλου της ογκωδέστατης δικογραφίας, Γεώργιος Πολυκράτης στην πρόταση του, που αριθμεί 680 σελίδες τα λέει όλα. Ποίοι πρέπει να δικαστούν για τους 102 θανάτους και τους τουλάχιστον 32 τραυματίες, για ποια αδικήματα και κυρίως γιατί επήλθε αυτή η πρωτοφανή καταστροφή.

Η εισαγγελική πρόταση, αποτελεί επιτομή κυβερνητικής ανικανότητας και κρατικής ανοργανωςιάς, καθώς ο εισαγγελέας περιγράφει τα εγληματικά λάθη, τις πλημμέλειες, την ανικανότητα, την ασυννενοηςία και τις αμέλειες που οδήγησαν τόσους ανθρώπους σε τραγικό θάνατο και δεκάδες σε καταστροφή της περιουςίας τους και των κόπων μιά ζωής.

Κωδικοποιημένα τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και των τραγικών αποτελεσμάτων της όπως εμφανίζονται, εμπεριστατωμένα, στο  εισαγγελικό πόρισμα- πρόταση.

-Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση 

-Ανεπαρκής η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς.

-Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα. 

-Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων. 

-Άστοχη  η αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου. 

-Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης 

-Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλειόνων  πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση 

-Ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

-Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων 

-Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς 

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης ότι οι καταστροφικές συνέπειες: 

«Ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).»

Και οι 27, ο καθένας με το δικό μερίδιο ευθύνης παραπέμπονται να δικαστούν 

-Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.

-Σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.

Ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και να προκαλέσει τον όλεθρο στο πέρασμά της, διώκεται για εμπρησμό. Μόνον ένας απαλλάσσεται ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας έκανε πολύ προσεγμένη και ολοκληρωμένη δουλειά, και μάλιστα παρέδοσε την πρόταση του σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Η πρόταση θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που αν συμφωνήσει, δύσκολα θα συμβεί το αντίθετο, λόγω του ότι νομικά και σε πραγματικά περιστατικά η εισαγγελική πρόταση είναι θεμελιώμένη, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δίκη μετά από τρία και πλέον χρόνια που πέρασαν από την αποφράδα ημέρα του Ιουλίου του 2018.

Σημείωση. Ο ανακριτής που έκανε την έρευνα Αθανάσιος Μαρνέρης, που έκανε πολύ καλή δουλειά, είχε ζητήσει κάποιοι από την Πυροσβεστική να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα, αλλά κάτι τέτοιο δεν θεμελιώθηκε από την εισαγγελική αξιολόγηση.


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια