HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


28η Οκτωβρίου: Η Ελλάδα καθυστέρησε την εισβολή στην ΕΣΣΔ; Μύθοι και αλήθειες


Η 28η Οκτωβρίου πέρα από τον συμβολισμό της εθνικής επετείου, σηματοδοτεί και την πρώτη νίκη ενάντια στον Άξονα. Παρόλα αυτά, πόσο καθοριστική ήταν η ελληνική αντίσταση για την εξέλιξη του πολέμου και την εισβολή της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ.
Η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και την πρώτη νίκη των Συμμάχων, με την επέλαση του Άξονα να «φρενάρει» στα βουνά της Αλβανίας. Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν πως καθυστέρησε την εισβολή στην ΕΣΣΔ και ότι συνέβαλε στην ήττα της Βέρμαχτ από τον Κόκκινο Στρατό.

Η αντίσταση που προέβαλαν τα ελληνικά στρατεύματα ήταν χρήσιμη, τόσο γιατί αναπτέρωσε το καταρρακωμένο ηθικό των Συμμάχων, όσο και γιατί ο βρετανικός στρατός κέρδισε χρόνο, ώστε να ενισχύει το μέτωπο στην Αφρική.

Ωστόσο, η κατάρρευση του Αλβανικού μετώπου ήταν αναπόφευκτη, καθώς και χωρίς να πραγματοποιούνταν η εισβολή των Γερμανών στη Μακεδονία, τα εφόδια τελείωναν. Ειδικά τα πυρομαχικά για το πυροβολικό, το «υπερόπλο» που νίκησε τους Ιταλούς, έφταναν για ακόμη ένα μήνα, με αποτέλεσμα η ήττα να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Παράλληλα, η Γερμανία δεν χρειάστηκε να αποσπάσει μονάδες από τις δυνάμεις που ετοιμάζονταν να εισβάλλουν στην ΕΣΣΔ, καθώς ο Χίτλερ είχε θέσει στρατό ήδη σε ετοιμότητα με στόχο την επέλαση στα Βαλκάνια.

Πρώτος σταθμός του γερμανικού στρατού στα Βαλκάνια ήταν η Γιουγκοσλαβία και ύστερα η Ελλάδα, καθώς ο στόχος ήταν διπλός. Έπρεπε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πετρελαίων στη Ρουμανία τα οποία προμηθεύονταν η Γερμανία, αλλά και ο εναέριος χώρος προς την Λιβύη και την Αίγυπτο, καθώς ετοιμάζονταν επίθεση στο Κάιρο.

Έτσι, τα «βλέμματα» στράφηκαν στην Κρήτη, όπου βρίσκεται σχετικά κοντά στη Λιβύη, με την περίφημη μάχη της Κρήτης να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εισβολή της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ.



Συγκεκριμένα ο γερμανικός στρατός ήθελε να κάνει ρίψεις αλεξιπτωτιστών στη πρώτη γραμμή, ώστε να καταλαμβάνει γρήγορα τις θέσεις του εχθρού. Παρόλα αυτά, οι εναέριες ρίψεις μονάδων ήταν μια πρωτότυπη για την εποχή ιδέα και κάτι που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ.

Η Κρήτη λοιπόν, έγινε το δοκιμαστικό μέτωπο και εάν όλα πετύχαιναν, τότε η παραπάνω στρατηγική θα χρησιμοποιούνταν στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα», η οποία είχε ως κύριο στόχο την γρήγορη κατάληψη εδαφών της ΕΣΣΔ.

Όμως η ρίψη 22.000 αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη ήταν απόλυτη αποτυχία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περίπου 6.000 απώλειες σε διάστημα 13 ημερών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σχετικό σχέδιο να παραμείνει στα χαρτιά, καθώς αποδείχτηκε και πρακτικά ότι δεν είναι λειτουργική η ρίψη εναέριων μονάδων στη πρώτη γραμμή, ως βασική μονάδα επίθεσης.

Η αντίσταση του ελληνικού στρατού λοιπόν, δεν καθυστέρησε την εισβολή στην ΕΣΣΔ, όμως αναπτέρωσε το ηθικό των Συμμάχων και προσέφερε την πρώτη νίκη στον Αξόνα. Ειδικά από την στιγμή που σε διάστημα σχεδόν ενός έτους, εφτά κράτη που ανήκαν στους Συμμάχους (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Νορβηγία, Πολωνία) κατέρρευσαν σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας.

Παράλληλα, η μάχη της Κρήτης ήταν ένα πρώτο γερό «χαστούκι» στην έπαρση των Γερμανών στρατηγών και ακύρωσε ένα στρατιωτικό πλάνο, το οποίο μπορεί να μην είχε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, όμως μπορεί να διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στο ανατολικό μέτωπο. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ο Σοβιετικός στρατός είχε ως πλάνο την τακτική υποχώρηση και γνώριζε πως δεν είχε ακόμη τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει στην τεχνολογική υπεροπλία του Άξονα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια