HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Μπλοκαρισμένες λόγω οφειλών 6 στις 10 συντάξεις επαγγελματιών


Νέες προειδοποιήσεις στους υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση στην έκδοση συντάξεων

Η επίσπευση της απονομής των συντάξεων στους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ με τη συνδρομή και ιδιωτών δικηγόρων και φοροτεχνικών θα είναι ο επόμενος στόχος της διοίκησης του ΕΦΚΑ προκειμένου, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στους θεσμούς, το στοκ των εκκρεμοτήτων να έχει μειωθεί δραστικά έως το α’ εξάμηνο 2022.

Ο επόμενος στόχος είναι να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η έκδοση των συντάξεων στους διαδοχικά ασφαλισμένους που αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα, αφού 6 στους 10 Ελληνες εργαζόμενοι έχουν διανύσει ασφαλιστικό χρόνο σε δύο, τρία ή και τέσσερα Ταμεία.

Εν συνεχεία τα κλιμάκια θα επικεντρωθούν στον ΟΓΑ και τις διεθνείς συντάξεις -την άλλη μεγάλη πληγή- που καθυστερούν πάνω από 5 χρόνια, καθώς εκτός από τον ΕΦΚΑ για την oδύσσεια ευθύνονται και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των άλλων κρατών, κυρίως της Γερμανίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, που αργούν να προσδιορίσουν τον ασφαλιστικό χρόνο των Ελλήνων εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκκρεμότητες στις διεθνείς συντάξεις που σήμερα ανέρχονται σε 27.000 δεν συνυπολογίζονται στον συνολικό αριθμό των εκκρεμοτήτων που παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα (130.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη).

Αποκλιμάκωση

Ηδη σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, σημειώθηκε σε τρία Ταμεία, των νομικών (ΤΑΝ) των υγειονομικών (ΤΣΑΥ), των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), τα οποία είχαν τη φήμη των πλέον προβληματικών, καθώς υπήρχαν εκκρεμείς αιτήσεις από το 2016.

Ειδικότερα, για τις εκκρεμείς αιτήσεις του πρώην ΟΑΕΕ, το φλέγον πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες τους κόβουν τον δρόμο προς τη συνταξιοδότηση αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 6 στους 10 οφείλουν μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσά στον ενιαίο φορέα.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που περιγράφουν οι υπάλληλοι ότι καθημερινά 5-6 βαν με φακέλους ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από όλη την Ελλάδα ξεφορτώνουν στο πράσινο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας, το ανθρώπινο δυναμικό του οποίου έχει αναλάβει την διεκπεραίωση των αιτήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των διαδοχικά ασφαλισμένων.

Μάλιστα, στο πράσινο κτίριο ήδη ανέβασε διακόπτες ο λεγόμενος «πύργος ελέγχου» (control tower) ένα ψηφιακό εργαλείο για την παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων από την υποβολή τους έως και την έκδοση της οριστικής απόφασης. Μέσω του «πύργου ελέγχου», η διοίκηση θα μπορεί να παρακολουθεί με στοιχεία ανά Tαμείο και ανά υπάλληλο σε πραγματικό χρόνο τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει κατεύθυνση στους ιδιώτες, δικηγόρους και φοροτεχνικούς, που θα εμπλακούν τον επόμενο μήνα στη διαδικασία να προχωρούν κατά προτεραιότητα στην εκκαθάριση – προσδιορισμό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και ακολούθως στην ένταξή τους σε ρύθμιση προκειμένου να μη μένει «παρκαρισμένος» για μήνες ο φάκελός τους.

Οι οφειλές

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα εγκύκλιο, το όριο του επιτρεπομένου ποσού οφειλών προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η σύνταξη είναι τα 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Στην περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη των επιτρεπόμενων ορίων, τότε ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό και να ενταχθεί σε ρύθμιση με δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξή του. Ωστόσο νομικοί που έχουν ασχοληθεί με αυτές τις υποθέσεις επισημαίνουν ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας ο προσδιορισμός της οφειλής για κάθε περίπτωση ασφαλισμένου μπορεί να καθυστερήσει και μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν όλες οι άλλες υποθέσεις.

3 συντάξεις την ημέρα

Μια επιπλέον κατεύθυνση που έχει δώσει στα κλιμάκια απονομής συντάξεων η διοίκηση του ΕΦΚΑ είναι να τρέχουν τις εύκολες περιπτώσεις συντάξεων προκειμένου να μειωθεί ο συνολικός αριθμός αφήνοντας πίσω τους περίπλοκους φακέλους.

Ο νέος ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος που τέθηκε από τον κ. Χατζηδάκη είναι κάθε υπάλληλος να εκκαθαρίζει τρεις συντάξεις την ημέρα, δηλαδή περίπου 60 συντάξεις μηνιαίως.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί δείχνουν ότι ένας στους δύο υπαλλήλους παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση. Ειδικότερα από τους 600 εισηγητές των κλιμακίων: το 25% βγάζει μόλις 2 συντάξεις τον μήνα, άλλο ένα 25% βγάζει μόλις 8 συντάξεις τον μήνα, ένα τρίτο 25% βγάζει 19 συντάξεις τον μήνα, ενώ το τελευταίο 25% των «αριστούχων» καταφέρνει να εκκαθαρίζει 45 συντάξεις τον μήνα. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έδωσε διορία έως το τέλος του χρόνου στους υπαλλήλους που εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις να ανεβάσουν τη βαθμολογία τους. Διαφορετικά τους προειδοποίησε ότι θα «τιμωρηθούν» με δυσμενή μετάθεση, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθούν και στο πειθαρχικό συμβούλιο.


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια