HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Οι γενικοί γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πιερίας διαφωνούν με τις αποφάσεις της διοίκησης του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης γιατί...


Ως υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πιερίας χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις της διοίκησης του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης για την μετακίνηση των Γενικών/Οικογενειακών ιατρών από τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού μας προς το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης (ΓΝΚ), με δημόσια επιστολή που εξέδωσαν και κοινοποίησαν στα τοπικά ΜΜΕ.
Η επιστολή:

Θέσεις των Ιατρών της Π.Φ.Υ Πιερίας

Κατερίνη 12/10/21


Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε εκ νέου μάρτυρες του θλιβερού γεγονότος της μετακίνησης Γενικών/Οικογενειακών ιατρών από τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού μας προς το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης (ΓΝΚ). Η μετακίνηση αυτή γίνεται στα πλαίσια της ενίσχυσης του ΓΝΚ με ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οποιαδήποτε κενά έχουν προκύψει.

Διάφοροι λόγοι, με κυρίαρχο τη μη προκήρυξη θέσεων Παθολογίας τόσο σε επίπεδο ειδικευμένων όσο και ειδικευόμενων ιατρών, έχουν οδηγήσει το τμήμα σε υποστελέχωση και καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία του. Ως εκ τούτου, η διοίκηση θεώρησε πρόσφορη, αναίμακτη οικονομικά και εύκολη την μετακίνηση των Γ.Ι από την ΠΦΥ προς το ΓΝΚ. Η στάση αυτή θεωρούμε πως είναι πλήρως αντιεπιστημονική, πρόχειρη και επικίνδυνη για την υγεία των συμπολιτών μας, οι οποίοι αναζητώντας φροντίδα σε δευτεροβάθμιο επίπεδο θα αντικρίζουν ιατρούς κατάλληλα εκπαιδευμένους αποκλειστικά για τις υπηρεσίες της ΠΦΥ. Με άλλα λόγια ακολουθείται η τακτική του μπαλώματος των τρυπών με «άσπρες μπλούζες». Η Γενική /Οικογενειακή Ιατρική είναι η μόνη κατεξοχήν εξωνοσοκομειακή ειδικότητα. Η φυσική και νομική θέση των Γ.Ι είναι στην κοινότητα και όχι στο νοσοκομείο.

Η υγειονομική κρίση οδήγησε σε πλήρη υποβάθμιση την ΠΦΥ. Οι προηγούμενες μετακινήσεις των Γ.Ι στο νοσοκομείο για τις ανάγκες των κυμάτων της πανδημίας, καθώς και η αναστολή λειτουργίας όλων των Π.Ι του νομού Πιερίας από τον 11ο του 2020 μέχρι τον 6ο του 2021 και η υπολειτουργία τους μέχρι σήμερα, λόγω κάλυψης των εμβολιαστικών κέντρων, απομάκρυνε τους  Γ.Ι από τον ολιστικό και καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ΠΦΥ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η αδυναμία παρακολούθησης του πληθυσμού ευθύνης των Γ.Ι. και ότι αυτή συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών. Δημιουργήθηκαν, έτσι, μέγιστα προβλήματα στην πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση των χρόνιων παθήσεων. Πιστεύουμε ότι και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στον νομό μας είναι απόρροια της απουσίας των Γ.Ι από τα Π.Ι και της μη δυνατότητας να παρέμβουν, να παρακινήσουν και να ωθήσουν τους πολίτες να εμβολιασθούν. Άλλωστε, η Π.Φ.Υ στηρίζεται στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ιατρών της και των πολιτών και είμαστε πεπεισμένοι ότι αν διατελούσαμε το ρόλο μας καθώς έπρεπε, τα ποσοστά εμβολιασμού θα ήταν υψηλοτέρα.

Να τονίσουμε ότι τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 κληθήκαμε να συνδράμουμε στο ΓΝΚ στο έργο της αντιμετώπισης, γεγονός που καθ’ ομολογία όλων των υπευθύνων έγινε με απόλυτη επιτυχία. Έχουμε το αίσθημα ευθύνης να συνδράμουμε εκ νέου στην αντιμετώπιση της πανδημίας (η οποία θα πρέπει να εστιάσει πλέον στην  πρόληψη), εφόσον υφίστανται, με βάση στατιστικών δεδομένων, πραγματικές ανάγκες. 

Η απασχόληση των νοσοκομειακών ειδικοτήτων σε δράσεις πρωτοβάθμιας με την μορφή εφημέρευσης στο Εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου καθώς και των γιατρών που έχουν διορισθεί στα ΤΕΠ για κάλυψη κλινικών δημιουργούν επιπλέον τεχνητές ανάγκες και πλήρη αντίστροφή του ρόλου των υπηρεσιών. 

Η αποψίλωση της ΠΦΥ που γίνεται με τόσο πρόχειρο και ανεπίτρεπτο τρόπο (τόσο σε σχέση με την ανυπαρξία προκήρυξης θέσεων όσο και με τις διαρκείς μετακινήσεις προς το ΓΝΚ) θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του νομού μας και πιο συγκεκριμένα θα:

  • Επιβαρύνει την ήδη προβληματική έως μηδενική λειτουργία των περιφερικών ιατρείων

  • Υποβαθμίσει τα ήδη υποβαθμισμένα Κέντρο Υγείας, όπου οι ασθενείς αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού

  • Υποβαθμίσει στο μέγιστο βαθμό τη λειτουργία των τακτικών ιατρείων (πρόληψη και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων)

  • Μηδενίσει τις παρεχόμενες προληπτικές υπηρεσίες και τα προγράμματα πρόληψης καθώς και την υπηρεσία των κατ’ οίκων επισκέψεων

-      Επιβαρύνει τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων 

  • Θέσει   σε δεύτερη μοίρα ο προληπτικός αντιγριπικός εμβολιασμός που ξεκινάει αυτήν την εποχή.


Για όλους τους παραπάνω λόγους ενημερώνουμε προκαταβολικά όλους τους φορείς και τους πολίτες της Πιερίας, πως οι ανωτέρω κινήσεις θα προκαλέσουν πλείστα προβλημάτων στις δομές της ΠΦΥ και καλούμε για άλλη μια φορά τη διοίκηση να λάβει υπόψη της τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει και να προβεί στη μόνη αξιόπιστη και κατάλληλη λύση που είναι η προκήρυξη μονίμων θέσεων ιατρικού προσωπικού τόσο στο ΓΝΚ όσο και στις δομές της ΠΦΥ .



Οι Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας του Νομού Πιερίας.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια