HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Στον ΟΑΕΔ μετράνε τη… χλωρίνη και απολύουν καθαρίστριες!


Η αντικατάσταση των υπαλλήλων καθαριότητες από τους εργολάβους συνδυάζεται και με ένα ξέφρενο πάρτι σπάταλης, καθώς μόνο για τον ΟΑΕΔ το ετησία κόστος διπλασιάζεται από 2,5 εκ. ευρώ σε περισσότερα από 4,7 εκ.

Από σήμερα 26 Οκτωβρίου ξεκινούν οι απολύσεις των 500 καθαριστριών του ΟΑΕΔ. Η απομάκρυνση των συμβασιούχων μετά από εργασία δύο ετών ολοκληρώνεται περίπου σε ένα μήνα όταν λήγουν όλες οι συμβάσεις. Ακολούθως, τη θέση τους θα αναλάβουν οι εργολάβοι…

Έτσι, μετά από 24 μήνες που οι εν λόγω εργαζόμενες καθάριζαν τα γραφεία και τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, και μάλιστα εν μέσω πανδήμίας, ξαφνικά θα βρεθούν στο δρόμο. Και στη θέση τους θα επανέλθουν οι εργολάβοι με διπλάσιο τίμημα για τον ΟΑΕΔ (και τους φορολογούμενους).

Οι αποψίλωση του δημόσιου τομέα από τις καθαρίστριες αναμένεται να λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας τους επόμενους μήνες καθώς απολύονται όλες οι καθαρίστριες του δημοσίου τομέα (νοσοκομεία, υπουργείο Οικονομικών κ.α.). Σύμφωνα με συνδικαλιστικός πηγές δε αποκλείεται να χάσουν την εργασία τους πάνω από 20.000 εργαζόμενες, στην πλειονότητά τους μεγάλης ηλικίας που δύσκολα μπορούν να βρουν (νέα) απασχόληση.

ΟΑΕΔ: Ξέπλυμα με… χλωρίνη!

Η αντικατάσταση των υπαλλήλων καθαριότητες από τους εργολάβους συνδυάζεται και με ένα ξέφρενο πάρτι σπάταλης, καθώς μόνο για τον ΟΑΕΔ το ετησία κόστος διπλασιάζεται από 2,5 εκ. ευρώ σε περισσότερα από 4,7 εκ.

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η διοίκηση του ΟΑΕΔ καταφεύγει σε αλχημείες, υποστηρίζοντας ότι έως τώρα το κόστος καθαριότητας δεν ήταν 2,5 εκ. ευρώ, αλλά πολύ περισσότερο. Αθροίζοντας στα έξοδα τα καθαριστικά, ένα επιπλέον κόστος που δεν ξεπερνά τις λίγες χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση για ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα προσθέτει διοικητικό κόστος (σ.σ. προφανώς και κόστος φακέλων μισθοδοσίας…), ενώ αναφέρει οι εργαζόμενες στους εργολάβους δεν θα είναι, τελικά, 500 αλλά, 541! Άρα η χλωρίνη και οι επιπλέον 40 εργαζόμενες κάνουν τη διαφορά…

Μπορεί τώρα η Διοίκηση του ΟΑΕΔ να κάνει λόγο για χαμηλότερο κόστος με την επιλογή των εργολάβων, ενώ παράλληλα ανεβάζει το κόστος των καθαριστριών-υπαλλήλων αθροίζοντας και τις δαπάνες για τα γάντια και τη… χλωρίνη, ωστόσο στην προκήρυξη για την ανάθεση των εργολαβιών στις αρχές καλοκαιριού αναφερόταν τα κάτωθι ετήσια κόστη:

«Για το έτος 2022 το ποσό 4.654.742,60€ σε βάρος των πιστώσεων του ΚΑΕ 0845 του προϋπολογισμού έτους 2022 (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4270/14 (άρθρο 67) και του ν.4337/15).

-για το έτος 2023 ποσό 4.654.742,60€ σε βάρος των πιστώσεων του ΚΑΕ 0845 του προϋπολογισμού έτους 2023 (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4270/14 (άρθρο 67) και του ν.4337/15).

-για το έτος 2024 ποσό 4.654.742,60€ σε βάρος των πιστώσεων του ΚΑΕ 0845 του προϋπολογισμού έτους 2024 (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4270/14 (άρθρο 67) και του ν.4337/15)…

και ζητεί την έγκριση «συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης ποσού 13.964.227,88€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ , η οποία να υλοποιηθεί με χρέωση του ΚΑΕ 0845 και θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς οικονομικών ετών 2022-2023-2024, όπως αναφέρεται παραπάνω».

Εργαζόμενοι: Ψεύδεται

Στο μεταξύ η Ομόσπονδα εργαζομένων του ΟΑΕΔ (μόνιμοι υπάλληλοι) αποκαλύπτουν ότι στα κεντρικά γραφεία η καθαριότητα στοίχιζε 7.900 ευρώ και τώρα εκτινάσσεται στα 20.683 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

1. «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε (σ.σ. με τον υπουργό Εργασίας Κ.Χατζηδάκη), παρουσία του Διοικητή του ΟΑΕΔ, μας ενημερώσατε, από κοινού, ότι το κόστος θα είναι περίπου 25% αυξημένο, το οποίο θα είναι το κέρδος του εργολάβου…. Λέγατε ψέματα; Ναι, λέγατε ψέματα! Λέγατε ψέματα, γιατί το κόστος δεν θα είναι κατά 25% αυξημένο σε σχέση με τις συμβάσεις εργασίας, αλλά πολύ παραπάνω.

2. Κύριε Υπουργέ, τώρα, ένα μήνα μετά και αφού η κοινωνική κατακραυγή αυξάνεται συνεχώς, βγαίνετε με ανακοίνωση και ισχυρίζεστε ότι δεν ισχύουν ούτε αυτά που είπατε τότε περί 25% αύξηση, αλλά ότι, τελικά, οι εργολάβοι είναι φτηνότεροι…. Ποιον κοροϊδεύετε; Τους εργαζόμενους στην καθαριότητα; Την κοινωνία; Την ατομική σας ευθύνη να λέτε την αλήθεια; Το δημόσιο συμφέρον που επικαλεστήκατε; Θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα κύριε Υπουργέ! Θα περιμέναμε να μην επιχειρείτε να προσβάλλετε τον κοινό νου, λέγοντας ότι θα προσλάβετε περισσότερους εργαζόμενους με μικρότερο κόστος!!!

3. Κύριε Υπουργέ, επειδή επιχειρείτε οικονομικές αλχημείες, προκειμένου να κάνετε το άσπρο μαύρο, εμείς παραθέτουμε στοιχεία. Πήραμε, λοιπόν, τα πρόσφατα στοιχεία για μια δομή του ΟΑΕΔ και μάλιστα για τη Διοίκηση. Για τον μήνα Σεπτέμβριο η καθαριότητα για αυτή τη δομή κόστισε στον ΟΑΕΔ 7.900 ευρώ, με εργαζόμενους ως έχει. Με τις αποφάσεις που ενεργοποιείτε, και την ανάθεση σε εργολάβους, για τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εργολαβία, με λιγότερους εργαζόμενους, που και οι ίδιοι θα λαμβάνουν σημαντικά λιγότερα χρήματα, θα στοιχίσει 20.683 ευρώ, δηλαδή 10.341,5 ευρώ τον μήνα. Άρα, για μία και μόνο υπηρεσία του ΟΑΕΔ, θα δώσετε από τα χρήματα του ελληνικού λαού σχεδόν 2.500 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα για παροχή λιγότερων υπηρεσιών! Για μία μόνο Υπηρεσία. Θέλετε να κάνουμε την αναγωγή στις υπηρεσίες του Οργανισμού πανελλαδικώς και το ύψος του ποσού ή έχετε «υψοφοβία»; Σύμφωνα δε με την απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ που πάρθηκε κατά πλειοψηφία και μάλιστα μετά από απόρριψή της, το κόστος με τους εργολάβους μετά τον διεθνή διαγωνισμό θα ανέλθει στα 15.500 ευρώ μηνιαίως για τη μία αυτή υπηρεσία. Φυσικά, το πιο πιθανό είναι να μην τελεσφορήσει ποτέ ο διεθνής διαγωνισμός και να πηγαίνουμε πάντα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με απευθείας αναθέσεις, κατ' ανάγκη, κατά την αγαπημένη σας συνήθεια και άρα κατ' επιλογήν σας».


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια